1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: czerniak SSM, Clark III, Breslow 0,9mm |
quleczka
Odpowiedzi: 22
Wyświetleń: 8941
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2016-06-22, 15:48 Temat: czerniak SSM, Clark III, Breslow 0,9mm |
Witajcie Pierwszy raz postanowiłam się udzielić chociaż czytam forum od stycznia.
TP53 napisał/a: | W tym stadium zaawansowania "nie ma wskazań do wykonywania żadnych badań dodatkowych, oprócz badania przedmiotowego". Niemniej badanie USG jest nieinwazyjne i moim przekonaniu możnaby je wykonać jeśli babcia nigdy go miała. |
Ja mam stwierdzone pTis czyli niby niższe stadium ale w COI w Warszawie wysłali mnie na RTG płuc od razu po wyniku , a w COI w Gliwicach (dłuższa historia ale trafiłam tam na "docinkę" ) kazali na kontrolę przynieść USG węzłów i brzucha.
Lekarz onkolog z Magodentu w Warszawie u którego byłam zdejmować szwy ( długa historia) - też te same USG sugerowal mimo wszystko zrobić.
Tak więc na pewno nie zaszkodzą te USG - szczególnie patrząc na wiek Babci - USG brzucha ogólnie warto robić okresowo po prostu ( nawet bez diagnozy czerniaka)
Za to co do samej procedury to z tego co wiem to z pT1a także tylko na "docince" się kończy bez biopsji wartownika. |
|
|