Autor |
Wiadomość |
Temat: chłonniak pierwsze objawy |
rafal194
Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 88
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2025-01-05, 23:15 Temat: chłonniak pierwsze objawy |
Jakie mielicie pierwsze objawy które skłonił was do pójścia do lekarza.Miałem robioną kolonoskopie nie pełną bóle brzucha z lewej strony i pod żebrami.
Diagnoza guzki krwawnicze odbytu pobrane wycinki.Na jednym wycinku opis mikroskopowy.
Ogniska martwicy nad grudką chłonną.Do kolonoskopii robiłem badania krwi.
Dwa dni temu ponowna kolonoskopia w narkozie i kolejne wycinki.
Niepokoją mnie bo oprócz bilirubina która wzrosła a inne spadają.
Im bardziej czytam o objawach chłonniaka tym bardziej uświadamiam sobie ze pasują.
Chce sobie zrobić usg węzłów chłonnych na szyi.Oraz usg klatki piersiowej i śródpiersia gdyż jak pójdę o skierowanie na RTG to mnie wyśmieją ze sam się leczę
Dodatkowo w ekg Zahamowania zatokowe .Ogólne osłabienie duszności.
Lekarze mnie zlewają ,twierdzą ze trzeba czekać na nowe wyniki wycinek z kolonoskopii czy nie ma mikroskopowego zapalenia jelita. Coś się ewidentnie dzieje w moim organizmie.
Bilirubina całkowita 2,39 norma 0,2-1,3 czerwiec 1,25.
CRP 0,9 norma <1.0 czerwiec 0,4
OB. 3 w czerwcu 2
Płytki krwi (PLT) 155 10^9/L 150 — 400 czerwiec 169
Średnia objętość płytek krwi (MPV) 8,4 fL czerwiec 8.8
Leukocyty (WBC) 3,61 10^9/L czerwiec 3,91
Reszta w normnie ale widać spadki.
Neutrocyty (NEU%) 53,2 % czerwiec 61
Limfocyty (LYMPH%) 29,5 % czerwiec 35
Monocyty (MON%) 7,4 % czerwiec 8,4
Eozynocyty (EOS%) 1,4 % czerwiec 2,9
Bazocyty (BASO%) 0,5 % czerwiec 0,6
Neutrocyty (NEU) 2,42 10^9/L czerwiec 1,92
Limfocyty (LYMPH) 1,17 10^9/L czerwiec 1.26
Monocyty (MON) 0,29 10^9/L czerwiec 0,03
Eozynocyty (EOS) 0,05 10^9/L czerwiec 0,1
Bazocyty (BASO) 0,02 10^9/L 0,00 — 0,20 |
Temat: interpretacja wyników. |
rafal194
Wyświetleń: 172
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2024-12-31, 08:43 Temat: interpretacja wyników. |
Moja historia:
Ból lewej części brzucha ,po czasie doszedł ból pod lewym zebrem .Swędzenie skóry w okolicy pępka,ciągle w jednym miejscu.Częste biegunki bez widocznej krwi. małe kreski przypominają małe zadry na losowych paznokciach ,ciężko powiązać czas i moment powstania.
Zlecona kolonoskopia.Opis badania:
Endoskop wprowadzono do okolicy zagięcia esiczo- zstepniczego.Badanie przerwane ze względu na silny ból.W kolonoskopii ze znieczuleniem z 2017 roku opis ostry zakręt esicy. Proszę o pomoc w interpretacji wyników. Badanie:W odbytnicy błona śluzowa jest ogniskowo zaczerwieniona,poza tym z zachowaną siatką naczyniową,gładka lśniąca.Pobrano wycinki kierunku mikroskopowego zapalenia jelit z esicy 2x(but.1) oraz ze zmienionej błony śluzowej odbytnicy 2x (but.2). W kanale odbytu są przekrwione i powiększone guzki krwawnicze odbytu.
Rozpoznanie Histopatologiczne.
Makroskopowo:
Ad1-Wyc (2) śr.po 0,2 cm
Ad.2-Wyc (2) śr.po 0,2cm
Mikroskopowo:
But 1-Błona śluzowa jelita grubego bez zmian ogniskowych.
But 2 - Błona śluzowa jelita grubego -układ krypt prawidłowy.Ogniska martwicy nad grudką chłonną.
Bardzo proszę o pomoc zwłaszcza drugiego wyniku. Do lekarza dopieroz się zapisałem.
Co oznaczają ogniska martwicy. |
Temat: Szczepionka na czerniaka uratowana |
rafal194
Wyświetleń: 4204
|
Dział: 'NEWS' - co nowego w onkologii? Wysłany: 2013-12-27, 21:42 Temat: Szczepionka na czerniaka uratowana |
Nie wiem czy to komuś pomoże ale jest ciekawostka.
http://www.edermatologia....ana,11069.html# |
Temat: Bolesne znamiona |
rafal194
Odpowiedzi: 30
Wyświetleń: 16990
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2013-03-15, 21:05 Temat: Bolesne znamiona |
Z tymi wynikami to rożnie bywa.Ja miałem już po tygodniu a wyniki na szczęście były dobre.Jakie było moje przerażenie.A przynajmniej mam taka nadzieję ze nikt się nie pomylił. |
rafal194
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2013-02-25, 21:03 Temat: Bolesne znamiona |
Dzięki za pamięć wyniki dobre.W środę znów na cięcie.Na miejsce jednego dużego wyciętego znamiona pojawiają się 5 małych które od początku są wypukłe i ostre.
Ja ostatnio zgłosiłem się w prawidłowym terminie zdjęcia szwów i już pielęgniarka zwróciła mi uwagę że mam zaczerwieniono ranę .A okazało się ze szwy się wrosły i miała problem z wyjęciem.A jeszcze chirurg zrobił takie małe supełki.
Daj znać jak będziesz miała wyniki. |
Temat: indeks mitotyczny w czerniaku |
rafal194
Odpowiedzi: 64
Wyświetleń: 31846
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2013-02-20, 13:54 Temat: indeks mitotyczny w czerniaku |
Najlepsze u lekarzy jest to że jak pójdziesz z pieprzykiem znamieniem poniżej zalecanych 6mm.To wyśmiewają cię.Chyba nagminne u rodzinnych lekarzy.Miałem tak dwa razy.I weź tu idź na kontrole.Również w CO w wa-wie potraktował mnie olewając.Ale nie dziwie się tyle tam pacjentów.
[ Dodano: 2013-02-20, 13:55 ]
Jestem cały w pieprzykach rożnego kształtu i koloru.Miałem dwa przypadki czerniaka w rodzinie niestety skończyło się najgorszym.A lekarze olewają. |
rafal194
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2013-02-11, 23:20 Temat: Bolesne znamiona |
izuniapab, Będzie dobrze.Ten na szyi lekarz mówił ze dobrze że wycięliśmy bo mógłby być groźny.Ja odbieram wynik z ostatniego cięcia w piątek.Mija 3 tygodnie staram się nie myśleć nad wynikami.Trzyma kciuki za twoje wyniki. |
rafal194
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2013-02-11, 18:13 Temat: Bolesne znamiona |
Betsi,idź do lekarza niech da ci skierowanie na wycięcie.Skoro ociera ci się o stanik.Ja bym tak zrobił,choć nie noszę staników .Po co kusić los.Ja lekarzowi pokazałem mały pieprzyk ok3mm na szyj ze obciera o kołnierzyk a za 3godziny go nie miałem ,gdyż lekarz stwierdził żeby nie kusić losu. |
Temat: Czerniak guzkowy, Clark V, Breslow 5 mm, przerzuty do węzłów |
rafal194
Odpowiedzi: 139
Wyświetleń: 117793
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2013-01-07, 17:46 Temat: Czerniak guzkowy, Clark V, Breslow 5 mm, przerzuty do węzłów |
|
Temat: Myszka - komentarze |
rafal194
Odpowiedzi: 128
Wyświetleń: 32221
|
Dział: Tu trzymamy KCIUKI Wysłany: 2012-12-11, 16:31 Temat: Myszka - komentarze |
Przykro mi bardzo z powodu tragedii jaka cię spotkała.Przyjmij szczere kondolencje. |
rafal194
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2012-10-25, 20:56 Temat: Bolesne znamiona |
Głowa do góry,wyniki będą na pewno dobre.Nie martw się na zapas bo w histerie wpadniesz.Rozumiem cię mam to samo z żoną. .Głowa do góry. |
rafal194
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2012-10-25, 18:57 Temat: Bolesne znamiona |
Jak radzi jo_a tylko lekarz.Ważne ze masz już skierowanie na wycięcie. Głowa do góry im bardziej o tym myślisz tym gorzej. Wiem coś o tym bo sam próbuje dorwać skierowanie na dziwne znamiona które czasem swędzą i które powstały po dawnym oparzeniu słonecznym a nikt nie chce dać. Więc nie przejmuj się,podobno nawet najbardziej brzydkie znamiona nie są koniecznie czerniakiem, a czasami się okazuje ze idealne ładne znamiona i to małe okazują się czerniakiem. Głowa do góry i ciesz się życiem i nie martw się na zapas. Bo cię poduszką rzucimy . |
Temat: Wemurafenib (Zelboraf) - dostęp do leczenia - PISZCIE |
rafal194
Odpowiedzi: 15
Wyświetleń: 21130
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2012-10-20, 20:44 Temat: Wemurafenib (Zelboraf) - dostęp do leczenia - PISZCIE |
Spróbuj z tego linku wklej go w pasek adresu przeglądarki:
http://www.youtube.com/wa...d&v=1bGYhLIRp8k
Może masz dodatki w przeglądarce stare. |
Temat: Berta - komentarze |
rafal194
Odpowiedzi: 793
Wyświetleń: 113329
|
Dział: Tu trzymamy KCIUKI Wysłany: 2012-09-02, 10:57 Temat: Berta - komentarze |
Dołączam się.Tez trzymam kciuki. |
Temat: Proszę o poradę |
rafal194
Odpowiedzi: 49
Wyświetleń: 19306
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2012-08-24, 19:15 Temat: Proszę o poradę |
|
|