Autor |
Wiadomość |
Temat: ZZ-> onkolog czy hematolog |
rodzynka
Odpowiedzi: 214
Wyświetleń: 94918
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2015-01-23, 13:43 Temat: ZZ-> onkolog czy hematolog |
Caroline, ja też ostatnio miałam obie części w jednym - klata i brzuch. Trzeba wypić kontrast, a dodatkowo dostaniesz kontrast w żyłę podczas badania. Trwa jakieś 10 minut i nie ma żadnych atrakcji
Dobrze, że się nic nie pogorszyło! Ściskam mocno!!! |
rodzynka
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2014-09-24, 20:36 Temat: ZZ-> onkolog czy hematolog |
Jak tkliwy i przesuwalny, to bardzo dobrze Jestem dobrej myśli, bo węzły ziarnicze są niebolesne i nieprzesuwalne. Bezbolesnej biopsji życzę! |
rodzynka
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2014-03-01, 19:53 Temat: ZZ-> onkolog czy hematolog |
Caroline napisał/a: |
jak podnieść domowym sposobem ciśnienie kwi ? |
Hm, poproś kogoś życzliwego, aby Cię solidnie wkurzał
A serio - myślę, że aktywność fizyczna powinna pomóc. |
rodzynka
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2014-01-17, 22:17 Temat: ZZ-> onkolog czy hematolog |
Dokładnie!!! Nic Ci nie pomoze na hemoglobinę obniżoną po leczeniu, to kwestia czasu. Taki wynik jest idealny, jak na Twoje przejścia. Buraki to ściema, jeśli idzie o krew, łączy je tylko przybliżony kolor - tak mawia mój hematolog. Tak więc nie przejmuj się takim wynikiem, tylko spokojnie czekaj, aż wszystko wróci do normy - choc tutaj to prawie norma
Ile Ci jeszcze naświetlań zostało do końca? |
rodzynka
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-11-18, 22:39 Temat: ZZ-> onkolog czy hematolog |
Tarczycę dobrze potem kontrolować. O brwiach i rzęsach się nie wypowiem, bo miałam naświetlaną klatkę piersiową. Powiem tylko tyle, że wokół sutków miałam wcześniej kilka włosków i one nadal tam są, więc ich nie wypaliło
Większość osób mówi, że radio to pikuś w porównaniu z chemią. Ja zniosłam w miarę ok, choć muszę przyznać, że byłam dosyć mocno osłabiona. Trochę też piekło mnie w przełyku, ale to tylko dwa dni i bez problemu dało się funkcjonować. Trzymam kciuki, żeby u Ciebie było bez żadnych dodatkowych atrakcji.
Radio brać muszę, bo w PET mam dwa ogniska wychwytu jeden 4.92 sulPEAK (węzeł nadobojczykowy) i drugi 1.61 sulPEAK.
|
A jakie masz suvmaxy wątroby i referencyjny? |
rodzynka
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-11-15, 19:16 Temat: ZZ-> onkolog czy hematolog |
A masz ten mazak już for ever? Nie ma to jak tatuaż gratis, ja mam kilka kropek na sobie
Powodzenia na radioterapii! |
rodzynka
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-09-24, 18:40 Temat: ZZ-> onkolog czy hematolog |
Caroline, podczas peta będziesz leżeć nieruchomo w urządzeniu przypominającym tomograf, z tym, że tuba jest trochę dłuższa. Całość trwa ok. 15 minut i spokojnie wytrzymasz Pamiętaj żeby 24 godziny przed unikać słodyczy i owoców. |
rodzynka
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-08-27, 20:34 Temat: ZZ-> onkolog czy hematolog |
Koniecznie idź do kardiologa. Jednak doksorubicyna w ABVD jest kardiotoksyczna i należy monitorować, jak serducho reaguje. U mnie po leczeniu okazało się, że mam niedomykalność zastawki aortalnej, ale nie wiem, czy tak było już wcześniej, czy na skutek chemioterapii. Na echo serca dostaniesz skierowanie od kardiologa, a do kardiologa od lekarza rodzinnego. Mi zajęło to czas od stycznia do końca lipca. Paranoja. |
rodzynka
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-08-02, 18:31 Temat: ZZ-> onkolog czy hematolog |
A jak wielki miałaś guz?
Ja kaszlałam, ale tylko po radioterapii, przez jakieś 2 tygodnie. Przed rozpoznaniem nie kaszlałam, miałam inne "atrakcje"
Szczęściara z tą dakarbazyną - bo właśnie w abvd to ona jest przyczyną tych wszystkich efektów ubocznych, mdłości i problemów np. z żyłami. |
rodzynka
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-08-02, 14:21 Temat: ZZ-> onkolog czy hematolog |
Caroline, jesteś wielka 12 wlewów ABVD i widzisz plusy Ja miałam tylko dwa wlewy i muszę przyznać, że esk. beacoppy znosiłam śpiewająco w porównaniu z abvd, eshap był o wiele gorszy, ale złe samopoczucie trwało ok. 4 dni - przy abvd były to dwa tygodnie wyjęte z życiorysu. Wszystko przez dakarbazynę. Widzę, że piszesz o ABV - bez magicznej literki D. Czyżby Ci ją darowali? |
rodzynka
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-07-04, 21:58 Temat: ZZ-> onkolog czy hematolog |
Dwie chemie przy dziesięciu to pikuś Dasz radę z palcem w nosie Świetnie że wszystko idzie w dobrym kierunku!!! |
rodzynka
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-05-18, 20:33 Temat: ZZ-> onkolog czy hematolog |
Caroline, nie zastanawiaj się nad autoprzeszczepem. Teraz jest pora na mobilizowanie sił do walki tu i teraz. I skupiaj się na tym, że zdrowiejesz, z całego serca życzę Ci cudownej informacji na najbliższym pecie: całkowita remisja A autoprzeszczep - z tego co pamiętam, to Ty "jedziesz" na ABVD, więc pewnie nie będzie u Ciebie nawet mobilizacji komórek.
Trzymaj się ciepło |
rodzynka
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-05-16, 09:10 Temat: ZZ-> onkolog czy hematolog |
Amaretto, z tymi pomidorami po beacoppach miałam tak samo! Jadłam je codziennie kilogramami, przepijając rosołem, którego wcześniej i później nigdy nie jadłam, bo nie znosiłam. A podczas chemii coś mi się w głowie ze smakami poprzestawiało :-)
I też ogromny apetyt po sterydach. A teraz, parę miesięcy po zakończeniu leczenia jest masakra z wagą. Nie mogę tego zrzucić, menopauza nie pomaga, a mój dr House zawsze patrzy na mnie karcąco, jakby miał wagę w oczach. |
rodzynka
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-05-10, 07:44 Temat: ZZ-> onkolog czy hematolog |
Stąd moje pytanie, po co mi dwa zastrzyki przeciwwymiotne, skoro ani razu po chemii nawet nie zwymiotowałam??
pzdr |
Cześć Caroline Pewnie dlatego nie wymiotowałaś, bo dostałaś profilaktycznie zastrzyki przeciwwymiotne |
rodzynka
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2013-04-29, 22:08 Temat: ZZ-> onkolog czy hematolog |
Jeśli wbijasz igłę do końca, to na pewno jest ok. Ja... ekhm... nigdy sobie sama tego nie podałam! Zawsze robił to mąż. Mam fobię jeśli idzie o igły, wbijanie, ostre przedmioty itp. (jak znalazł przy takiej chorobie , wkłucie centralne wręcz uwielbiałam )
Tym bardziej podziwiam, że dajesz radę |
|