1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Chłoniak DLBCL z zajętymi narządami wewnętrznymi |
rodzynka
Odpowiedzi: 153
Wyświetleń: 53746
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2014-01-31, 12:25 Temat: Chłoniak DLBCL z zajętymi narządami wewnętrznymi |
Niestety, ale encorton odstawia się z dnia na dzień, co w połączeniu z działaniem neulasty może powodować różne "atrakcje". Ja miałam bardzo silne bóle głowy + temperaturę ok. 40 stopni. Potem, jak przeszłam na Neupogen, było znacznie lepiej.
Moim zdaniem wszystko trzeba zgłaszać lekarzowi. Warto zapytać o schodzenie z encortonu przez 2 dni i zamianę neulasty na np. neupogen. Z tego, co czytam na forach - u wielu osób (podobnie jak u mnie) przy neupogenie nie dochodziło do takich sensacji, jak przy neulaście. Ale oczywiście o wszystkim musi zadecydować lekarz. |
rodzynka
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2014-01-30, 21:10 Temat: Chłoniak DLBCL z zajętymi narządami wewnętrznymi |
joannaxxx napisał/a: | Mama miała w czwartek, 23 stycznia, pierwszą chemię. W poniedziałek (27 stycznia) miała zastrzyk z neublasty. Wczoraj, we wtorek (28 stycznia), zgodnie z zaleceniami, miała zbadaną krew. I wynik leukocytów wskazuje na luekocytozę- leukocyty 20,60 a norma 4 do 10. To po neublascie czy coś złego się dzieje? Przed chemią wynik był w normie
|
Trudno przewidzieć, jak na kogo zadziała Neulasta, tzn. jak bardzo podniesie leukocyty. Czasami mogą wystrzelić bardzo wysoko - u mnie dochodziły do 80 (przy normie do 10), po kilku takich wyskokach (towarzyszyła im gorączka ok. 40 stopni i silny ból głowy), lekarz zmienił mi na inny czynnik wzrostu (Neupogen), który działa trochę łagodniej.
Jeśli ktoś ma problemy z jedzeniem, czytałam, że sprawdzają się Nutridrinki - można je dostać w aptece. |
rodzynka
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2014-01-27, 17:51 Temat: Chłoniak DLBCL z zajętymi narządami wewnętrznymi |
joannaxxx napisał/a: |
pyt. 2 Mama ma brać leki (enkorton, milurti, hascowir, ranigast). Jakie miedzy tymi lekami mają być przerwy (wszystkie leki ma brac rano)? |
Ile tabletek encortonu? Ważne, żeby nie brała po południu, bo nie będzie mogła spać. Ja brałam dziennie 5 tabletek - 3 rano i 2 w południe. Myślę, że ranigast na początku - jeśli to ma być osłona przed sterydem. A milurit też rano - po śniadaniu. To jest lek na wysoki poziom kwasu moczowego w krwi (dna moczanowa). |
|
|