Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny |
sonia21
Odpowiedzi: 127
Wyświetleń: 62791
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-08-04, 22:44 Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny |
Dobry wieczór ,
24 lutego 2014 r. minęło 5 lat od operacji , 15 maja 2014 minęło 5 lat od zakończenia radioterapii , a dziś zakończyłam pięcioletnią hormonoterapię . Leczenie zakończone , jestem zdrowa i tak ma zostać
pozdrawiam cieplutko |
sonia21
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-09-01, 22:30 Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny |
Witam ,
dawno mnie tu nie było ale to chyba dobrze , minęło pół roku w środę wizyta u mojego radioterapeuty i usg piersi jak zwykle i trochę stresu jak przed każda wizytą ,
pozdrawiam . |
sonia21
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-07-04, 13:05 Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny |
Dzień dobry
już po wizycie u P. onkolog wyniki z krwi i markery książkowe , usg jamy brzusznej w porządku , mój naczyniak na wątrobie sobie jest i nic się z nim nie dzieje , drobne torbiele na nerkach które ujawniły się w MRI nie zmieniły się , wszystko jest ok ,
pozdrawiam .
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2013-07-04, 14:54 ]
|
sonia21
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-03-07, 18:17 Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny |
Witam ,
wczoraj byłam u mojego radioterapeuty na kontroli i jest wszystko w najlepszym porządku po naświetlaniach praktycznie nie ma śladu ja i doktor jesteśmy bardzo zadowoleni i jak zwykle za pół roku następna wizyta kontrolna ,
pozdrawiam cieplutko . |
sonia21
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-02-08, 20:58 Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny |
Witam ,
a teraz co u mnie jak zwykle z mammografia pojechałam do mojego doktorka który mnie operował zawsze sam ogląda płytki mimo to , że są opisane i jest ok ale mam powiększone węzły nadobojczykowe z lewej strony ( operowana była prawa pierś ) przebadał mnie dokładnie zrobił usg bardzo dokładnie i stwierdził , że owszem są powiększone ale nie mają zmienionej struktury że jest wszystko w najlepszym porządku wypytał czy nie byłam przeziębiona , ból gardła , ucha ale nic takiego nie miało miejsca no i kazał obserwować , co do moich nóg jest lepiej leki zmienione jak wcześniej pisałam obecnie czekam na usg jamy brzusznej i Dopplera , biorę Acard ale już mniejszą dawkę 1 x 1 75mg.
Wszystko jest ok i niech tak będzie ,
pozdrawiam cieplutko . |
sonia21
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-12-29, 21:25 Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny |
Dziękuję urania,
moja nowa P. doktór no cóż niby miła , wysłucha pacjenta ale jakoś tak nie jestem przekonana , co trzy miesiące mam regularnie badanie krwi dużo tego jest między innymi wapń , magnez, sód , w sumie jest tego 16 pozycji , na razie biorę Polocard ,
pozdrawiam cieplutko . |
sonia21
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-12-29, 18:23 Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny |
Witam ,
wizyta u onkologa wniosła to , że zostało zmienione leczenie z Tamoxifenu na Egistrozol 1 mg po którym mam powiedzmy śpiączkę , tak jak napisałam w kciukach diagnoza została oparta na wywiadzie i na obejrzeniu nóg zero leków , muszę zrobić Dopplera oczywiście prywatnie dostałam L 4 i 11 stycznia planowana kontrola ,
pozdrawiam cieplutko . |
sonia21
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-12-26, 21:22 Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny |
Witam ,
jutro jadę na kontrolną mammografię i RTG klatki piersiowej i znowu będzie kilka dni stresu nie wiem czy uda mi dostać się do mojego onkologa ale na pewno dostanę się do chirurga onkologa zobaczymy co powie na moje bolące nogi i diagnozę lekarza rodzinnego z nogami bez zmian zaczęły boleć również uda bardzo mnie to niepokoi ,
pozdrawiam serdecznie .
[ Dodano: 2012-12-27, 20:21 ]
Witam ,
wyniki mammografii są ok , zapytacie jak ja to zrobiłam , że mam już wyniki ? moja słodka tajemnica ale do rzeczy ,
udało mi się porozmawiać z onkologiem na temat diagnozy lekarza rodzinnego , jutro mam wizytę u mojej nowej onkoloszki na pewno będzie zmieniona hormonoterapia , jutro będę wiedziała już wszystko ,
Richelieu,
dziękuję za podpowiedź mimo Świąt udało się ,
pozdrawiam cieplutko . |
sonia21
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-12-21, 21:24 Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny |
Witam ,
może mądra głowa Forum mi doradzi co mam zrobić dalej z następującym problemem bo nie bardzo wiem co ? po wizycie u lekarza rodzinnego , dopadł mnie taki silny skurcz łydek w nocy , że ból był nie do wytrzymania , od paru dni bardzo bolą mnie łydki , chodzenie sprawia mi ból przy dotykaniu łydki również bardzo bolą , czasami czuję w nich gorąco i pulsowanie . W sierpniu minęły trzy lata brania Tamoxfenu , lekarz rodzinny postawił diagnozę : zakrzepowe zapalenie żył i kazał odstawić Tamoxfen , dostałam Polocard 1-0-0
8 stycznia mam wizytę u onkologa , co z tym zrobić ?
pozdrawiam cieplutko . |
sonia21
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-08-06, 19:38 Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny |
absenteeism, dzięki bardzo
[ Dodano: 2012-08-07, 20:23 ]
Witam
absenteeism napisał/a: | Wygląda na to, że wszystko okej |
i jest okej
pozdrawiam cieplutko . |
sonia21
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-08-06, 19:23 Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny |
Witam
Scyntygrafia kości
Dawka i nazwa radiofarmaceutyku : 747 MBq 99m Tc- MDP
Opis badania :
Ogniska miernie zwiększonego gromadzenia MDP-Tc-99m w :
- w dystalnej części trzonu kości piszczelowej prawej ,
- rzucie stawów śródstopno - paliczkowych obustronnie .
Asymetria wysycenia radioznacznikiem dolnych kątów łopatek ( z przewagą po stronie lewej ) - najprawdopodobniej skutek nakładania VII żebra lewego .
Wnioski Opisane ogniska są następstwem procesów zapalno - zwyrodnieniowych .
Chyba jest wszystko ok ?
Po za tym , że dokuczają mi bóle kostne prawej strony .
Pozdrawiam cieplutko . |
sonia21
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-08-04, 16:38 Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny |
Witam ,
kochana seteczko wyniki były ale ja ich nie odebrałam , wszystko jest w komentarzach ,
pozdrawiam . |
sonia21
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-07-30, 18:59 Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny |
Witam
dzisiaj miałam scyntygrafię kości tz. w pierwszej kolejności zrobiono miednicę małą a potem całe ciało , wyniki w piątek .
W końcu wyjaśnią się moje bóle kostne a są bardzo dokuczliwe ,
pozdrawiam cieplutko . |
sonia21
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-06-21, 18:33 Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny |
Bardzo dziękuję Richelieu,
poczytałam to wszystko i katastrofa , mój kręgosłup jest w stanie opłakanym objawy bólowe mam bardzo silne od kręgosłupa lędźwiowego poprzez pośladek , udo , kolano aż po końce palców do tego dochodzi ból mięśni , dziwne kłucia , bóle w kostkach i całej stopy do tego dochodzi cierpnięcie nóg od palców stóp do połowy ud tak więc katastrofa
dostałam skierowanie na scyntygrafię kości termin na 20 lipca chyba nie odległy
pozdrawiam cieplutko |
sonia21
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-06-20, 20:05 Temat: Rak piersi przewodowy inwazyjny |
Witam
w piątek miałam robiony MR wątroby i mam już wyniki ,
Na pograniczu segm. 5/6 widoczna jest zmiana ogniskowa o średnicy 15 mm - hiperintensywna w sekw. T2- zal. z saturacją tłuszczu , hipointensywna w sekw. T1- zal, ulegająca stopniowemu wzmocnieniu kontrastowemu od obwodu do centrum - w fazie wątrobowej ( 5 min. po podaniu środka kontrastowego ) nadal widoczna jest część centralna , która nie ulega wzmocnieniu kontrastowemu , bez cech restrykcji dyfuzji - obraz zmiany w badaniu TK i USG ( w tym stabilność wielkości zmiany ) oraz jej obraz MR przemawia za naczyniakiem wątroby .
Pozostały miąższ wątroby o jednorodnej intensywności sygnału . Drogi żółciowe nieposzerzone , o prawidłowym obrazie , bez oznak kamicy . Pęcherzyk żółciowy prawidłowy ,
Śledziona prawidłowa
Trzustka o prawidłowej intensywności sygnału , przewód trzustkowy nieposzerzony .
Nerki częściowo uwidocznione - w ich obrębie widoczne są pojedyncze bardzo drobne struktury hiperintensywne w sekw. T2- zal.- torbiele ?
Zmiany zwyrodnieniowo - wytwórcze kręgosłupa na poziomie Th10/ Th11 powodują ucisk worka oponowego .
Wnioski zawarte w opisie .
Badanie wykonano w sekwencjach T1,- T2 - zależnych oraz dynamiczne po dożylnym podaniu środka kontrastującego .
Czy wszystko jest ok. ? co z tymi torbielami ?
Proszę o interpretacje wyniku ,
bardzo dziękuję i cieplutko pozdrawiam
|
|