1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Czerniak Clark II - szansa nawrotu, ciąża. |
stefanek
Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 4876
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-10-24, 11:47 Temat: Czerniak Clark II - szansa nawrotu, ciąża. |
W przypadku czerniaka 0.6mm nie ma specjalnych powodow zeby czekac 2 lata. Byc moze profesor zalecil 2 lata ze wzgledu na twoje wyniki. Te 2 lata sa glownie po to zeby upewnic sie ze nie ma nawrotow. PT2a wiaze sie z nieco wiekszym ryzykiem nawrotu niz cienki czerniak.
Czekanie z ciaza po 30 roku zycia wiaze sie z nowymi ryzykami zwiazanymi z wiekiem. Jak wiadomo tym pozniejsza ciaza tym wieksze ryzyko. |
Temat: Czerniak Clark II - szansa nawrotu, ciąża. |
stefanek
Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 4876
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-10-23, 14:51 Temat: Czerniak Clark II - szansa nawrotu, ciąża. |
Cytat: | Mam pytanie czy powinnam wykonać jeszcze jakieś badania ? Czy po roku nie warto było by zrobić tomografii komputerowej płuc? |
Robienie dodatkowych badan raczej nie ma sensu. 0.6mm to cienki czerniak... szanse nawrotu sa bardzo niskie.
Cytat: | Kolejne pytanie, dla mnie bardzo ważne, jeżeli chodzi o moje stadium i mój naciek, jakie mam szanse procentowe, że moja choroba nigdy nie powróci? Proszę o szczerość. |
Szanse na to ze choroba nie wroci sa mniej wiecej na poziomie 95-99%. Oczywiscie pewnosci nigdy nie ma.
Cytat: | Jakie są szanse, że choroba wróci, czy jest tak, że może wrócić w ciągu 5 lat, a później ryzyko spada? Czy jest ono na równym poziomie? |
Oczywiscie ryzyko spada z czasem i szansa nawrotu po np. 20 latach jest juz bardzo niska aczkolwiek ciagle prawodopodobna. Oczywiscie moze pojawic sie nowy czerniak na skorze.
Cytat: | Czy kontrole będą obowiązywać mnie do końca życia, dokładnie co rok? |
Kontroli do konca zycia raczej sie nie robi aczkolwiek sama musisz sie regularnie ogladac. Wszelkie nowe lub zmieniajace sie znamiona pokazywac dermatologowi.
Cytat: | Jak może objawić się nawrót choroby? Czy najpierw będzie to umiejscowione w węzłach chłonnych, czy nawrót może objawić się np przerzutem w płucach, albo zaatakować naczynia krwionośne? |
Wszystko jest mozliwe.
Osobiscie nie sadze zeby twoj czerniak mial jakikolwiek wplyw na ciaze. |
|
|