1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak piersi, Rak jajników ze wznową i progresją |
tara
Odpowiedzi: 588
Wyświetleń: 256648
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2009-05-15, 07:42 Temat: Rak piersi, Rak jajników ze wznową i progresją |
Nadzieja - wczoraj chyba z godzinę pisałam post do Ciebie i nagle po prostu wyłączył sie komputer, a całą prace szlag trafił :wrr!: Z pewnościa DSS odpisze Ci z większą precyzją, ale wiem, że czekasz na jakiekolwiek infiormacje więc spróbuje pomóc na tyle na ile potrafię.
Cytat: | Co to jest to badanie Parafinowe? |
Jest to rodzaj badania histopatologicznego
Cytat: | Badanie materiału utrwalonego (parafinowe)
Pozwala na wykonanie wielu rodzajów barwień i badań dodatkowych. Preparaty barwione są najczęściej hematoksyliną i eozyną, co uwidacznia strukturę jądra komórkowego oraz cytoplazmy. |
Nadzieja napisał/a: | Zweryfikowanio preparaty histopatologiczne w Zakł. Histop. w IO w Gliwicach gdzie rozpoznanie konsult. ostat. :
HP-26586- Clear cell carcinoma G-3 ovarii. |
Rak jasnokómrkowy jajnika G-3. G-3 oznacza, że mamy do czynienia z rakiem nieskozróżnicowanym- czyli najbardziej agresywnym, złośliwym (skala jest od G-1 do G-3) Niestety jego agresywność potwierdza czynny proces nowotworowy (rozsiew do otrzewnej) z którym teraz walczy Twoja mama.
Za pewne wiesz, że przy tak zaawansowanej chorobie nie ma juz szans na wyleczenie, chemioterapia drugiego rzutu moze zatrzymać na jakiś czas postęp choroby (raki o zróżnicowaniu G3 zwykle dobrze reagują na leczenie chemiczne) Nikt nie jest w stanie przewidziec jak długo będzie trwała stabilizacja czy remisja - statystycznie jest to chyba jakieś 6-12 m-cy. Wiem, że w przypadku ponownej wznowy są jeszcze możliwości zastosowania leków trzeciego rzutu - wtedy juz takich o możliwie najniższej toksyczności.
Mam nadzieje, że w przypadku Twojej mamy uda się uśpic choroba na jak najdłużej.
Mam nadzieje ze choć troche pomogłam, choć wieści nie są niestety dobre :(
Jak czuje sie mama? |
|
|