Autor |
Wiadomość |
Temat: Obustronny rak piersi przewodowy naciekający |
urania
Odpowiedzi: 208
Wyświetleń: 85354
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-02-01, 16:53 Temat: Obustronny rak piersi przewodowy naciekający |
Na temat leczenia inhibitorami aromatazy:
Cytat: | Inhibitory aromatazy
Leczenie niesteroidowymi inhibitorami aromatazy — anastrozolem (dobowa dawka 1 mg), letrozolem (dobowa dawka 2,5 mg) — lub steroidowym inhibitorem — eksemestanem (dobowa dawka 25 mg) może być stosowane wyłącznie u kobiet po naturalnej menopauzie, po kastracji lub w skojarzeniu z farmakologiczną supresją czynności jajników. U chorych do 60. rż., u których menopauza wystąpiła w ciągu ostatniego roku lub w związku z CTH, konieczna jest biochemiczna weryfikacja stanu hormonalnego. Podawanie inhibitorów aromatazy zamiast tamoksyfenu przez 5 lat, po 2–3 latach lub po 5 latach stosowania tamoksyfenu wiąże się z mniejszym ryzykiem nawrotu, ale nie ma istotnego wpływu na czas całkowitego przeżycia. Ponieważ w przypadku stosowania leków z grupy inhibitorów aromatazy istnieje podwyższone ryzyko osteoporozy i złamań kości, przed rozpoczęciem leczenia należy ocenić wyjściową gęstość kości (BMD, bone mineral density), a w czasie leczenia wskazane jest uzupełnianie niedoborów wapnia i witaminy D3 oraz regularne (co 1–2 lata) monitorowanie gęstości mineralnej kości.
U chorych po menopauzie można zastosować tamoksyfen, inhibitor aromatazy lub — sekwencyjnie — obie formy leczenia. Decyzję o wyborze leczenia hormonalnego powinno się podejmować indywidualnie, po dokładnym przedstawieniu chorej potencjalnych korzyści i możliwych działań niepożądanych związanych z długotrwałym stosowaniem obu grup leków. Inhibitory aromatazy jako jedyne leczenie lub w sekwencji z tamoksyfenem są preferowane u chorych z podwyższonym ryzykiem nawrotu (np. przerzuty do pachowych węzłów chłonnych), natomiast w pozostałych grupach obie metody można stosować wymiennie. W wyborze metody leczenia należy także uwzględnić przeciwwskazania do stosowania wymienionych grup leków (np. powikłania zatorowo-zakrzepowe, rak błony śluzowej macicy, przerost błony śluzowej macicy, zaćma w odniesieniu do tamoksyfenu i osteoporoza w odniesieniu do inhibitorów aromatazy).
|
Źródło: http://onkologia.zaleceni...k%20piersii.pdf
Na portalu amazonek pisze pani, która po usunięciu jajników leczona jest inhibitorem aromatazy Armidexem (nazwa handlowa anastrozolu). Wcześniej był tamoksyfen, obecnie rozważana jest zmiana leku na eksemestan.
http://amazonki.net/artyk...-hormonoterapii
Co do czasu leczenia inhibitorami aromatazy, to przypuszczam, że celem jest uzupełnienie hormonoterapii do 5-ciu lat. |
urania
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-01-31, 22:21 Temat: Obustronny rak piersi przewodowy naciekający |
kuna13 napisał/a: | Operacja 27 lutego,
usuwam wszystko czyli jajniki i macicę,
|
Powodzenia : )
kuna13 napisał/a: |
po operacji Tamoksifen będzie zamieniony na jakis inny lek |
tzn., że hormonoterpia będzie kontynuowana za pomocą inhibitorów aromatazy.
kuna13 napisał/a: | Lucrinu już więcej nie dostanę |
Jego zadaniem jest farmakologiczna supresja funkcji jajników, po usunięciu jajników nie ma zastosowania. |
urania
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-01-02, 21:43 Temat: Obustronny rak piersi przewodowy naciekający |
kuna13 napisał/a: | Po wizycie u ginekologa:
endometrium 1 cm
Doktor powiedział, że na moim miejscu usunął by z jajnikami również macicę
|
Leczenie tamoksyfenem może powodować zwiększenie ryzyka wystąpienia raka błony śluzowej macicy. Przed Tobą jeszcze długie lata hormonoterapii. Sądzę, że jest to powód propozycji poszerzenia zabiegu o usunięcie macicy. Jest to dobra propozycja. |
urania
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-11-29, 17:23 Temat: Obustronny rak piersi przewodowy naciekający |
kuna13 napisał/a: | Jeśli wynik scyntygrafii budzi wątpliwości to rtg ich nie rozwieje, tak?
To jakie badanie powinnam zrobić, żeby sprawdzić tą szyjkę prawej kości udowej? |
Z informacji jakie zamieściłaś w postach wyżej wynika, że RTG był wystarczającym badaniem do zweryfikowania scyntygrafii i w związku z tym nie ma potrzeby wykonywania innych badań.
Pozdrawiam serdecznie |
urania
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-05-14, 21:00 Temat: Obustronny rak piersi przewodowy naciekający |
kuna13 napisał/a: | czy po chemioterapii bądź po hormonach, mogę mieć takie poczucie, ze nie mam takiej koncentracji jak przed leczeniem, jestem taka rozkojarzona wiecznie...już mnie to dobija... |
Przypuszczam, że to efekt uboczny chemioterapii.
Cytat: | Trzykrotnie przeprowadzone testy i wywiady z pacjentkami wykazały, że po chemioterapii pacjentki miały problemy z koncentracją i trudności z przypomnieniem sobie potrzebnego w danym momencie słowa. |
Całość pod adresem http://www.rynekzdrowia.p...ii,9325,11.html |
urania
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-04-27, 18:17 Temat: Obustronny rak piersi przewodowy naciekający |
kuna13 napisał/a: | muszę wydębić skierowanie na scyntygrafie bo ten kręgosłup lędzwiowy nie daje mi spokoju.....a wspominam o nim od listopada, jakby grochem o ścianę..... |
Widocznie opisywanego przez Ciebie bólu onkolog nie wiąże z chorobą nowotworową, przyczyna może być inna np. zwyrodnienie kręgów. Wykonałabym rtg przedmiotowego odcinka kręgosłupa, wydaje się, że skierowanie powinnaś otrzymać od rodzinnego. |
urania
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-03-26, 13:17 Temat: Obustronny rak piersi przewodowy naciekający |
kuna13 napisał/a: | W tym tygodniu chcę zarejestrować się do poradni genetycznej, w celu zbadania genu BRCA, zobaczymy jak długo będzie trzeba czekać.
|
Do genetyka otrzymałam skierowanie od onkologa, genetyk skierował mnie na BRCA 1, jeśli dobrze pamiętam wszystko razem trwało ok. 4- 5 tygodni.
kuna13 napisał/a: | Czy w momencie kiedy w genie jest stwierdzona mutacja uzasadnione jest usunięcie jajników?
|
Na obecny stan wiedzy to najpewniejsza metoda.
Jesli zechcesz zapoznać się z opisem 4 przypadków klinicznych nosicielek mutacji genu BRCA1 http://cornetis.pl/pliki/..._2008_3_115.pdf
kuna13 napisał/a: | jak często trzeba odwiedzać ginekologa w czasie terapii hormonalnej?
|
Z powodu tamoxifenu wg zaleceń PUO (patrz tabela w jednym z postów Richelieu+odnośnik pod tabelą) 1 raz/rok. Przeczytaj także ulotki dołączone do leków.
Ja osobiście wykonywałabym USG dopochwowe pierwsze przed rozpoczęciem kuracji (punkt odniesienia), drugie nie później jak 6 miesięcy po rozpoczęciu leczenia, następne przy każdej corocznej wizycie u ginekologa. |
urania
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-03-16, 19:13 Temat: Obustronny rak piersi przewodowy naciekający |
kuna13 napisał/a: | Mam jeszcze pytanie dotyczace badań po zakończonej chemioterapii. Mam zgłosić się za 6 tyy do onkologa, o jakie badania powinnam walczyć? |
U chorych po amputacji piersi miejscowy nawrót najczęściej pojawia się w ciągu 3-5 lat po operacji, a ryzyko jego wystąpienia wynosi 8-19%.
Tak więc kontrola pod tym kątem jest bardzo istotna. Biorąc pod uwagę, ze przeszłaś obustronną mastektomię z rekonstrukcją lekarz powinien dobrać badania i ich częstość, które pozwolą na kontrolę zrekonstruowanych piersi. To bardzo ważny temat do przedyskutowania w trakcie najbliższej wizyty u lekarza.
We wcześniejszych postach wspominałaś o badaniach genetycznych, na pewno dążyłabym do wykonania badań w kierunku mutacji BRCA. |
urania
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-01-24, 19:25 Temat: Obustronny rak piersi przewodowy naciekający |
Pierś prawa była docinana i w związku z tym dopuszczałam możliwość ew. aktualizacji wymiarów. Nie ma to jednak znaczenia bowiem w raku tej piersi jest HER2 ujemne, a zatem nie kwalifikuje się do leczenia herceptyną.
Natomiast w piersi lewej, pomimo dodatniego HER2, przy czystych węzłach chłonnych wielkość guza jest za mała do zakwalifikowania się do programu leczenia herceptyną.
Powyższe jest także zgodne z najnowszymi zaleceniami PUO, poniżej cytat:
Cytat: | Dodanie trastuzumabu do uzupełniającej CTH zaleca się u chorych z nadekspresją lub
amplifikacją HER2, przy średnicy inwazyjnego komponentu guza powyżej 1 cm lub z obecnością
przerzutów w pachowych węzłach chłonnych |
Źródło:
http://onkologia.zalecenia.med.pl/
Proponuję jednak, żebyś do końca wyjaśniła z lekarką o co chodzi. |
urania
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-01-24, 14:45 Temat: Obustronny rak piersi przewodowy naciekający |
Dot. Twego postu w wątku majki1 , którego fragmenty poniżej cytuję.
kuna13 napisał/a: | ale ja juz w takim razie nic nie rozumię, wg tego co ja się dowiedziałam to zeby miec refundacje z NFZ na herceptynę trzeba mieć zajęte węzły i guz większy jak 1 cm |
Kryteria kwalifikacji do programu interpretuję zupełnie inaczej, moim zdaniem:
Jeśli inwazyjny komponent guza ma powyżej 1 cm to węzły mogą być czyste.
Poniżej link do Zarządzenia 59/2011/DGL Prezesa NFZ z 10 października 2011, załącznik 5 – Terapeutyczne Programy Zdrowotne 2012 Leczenie raka piersi http://www.nfz.gov.pl/new...r=12&artnr=5263
Cytuję pkt. 6a i 6b Kryteriów kwalifikacji do programu dla leczenia adjuwantowego z zarządzenia jw:
Cytat: | a) obecność przerzutów w pachowych węzłach
chłonnych dołu pachowego (cecha pN /+/) lub
b) największą średnicę guza powyżej 1,0 cm
w przypadku nieobecności przerzutów
w pachowych węzłach chłonnych (cecha pN0), |
Cytat: | mam ten sam problem z herceptyną, na początku pani doktor powiedziała, że będą mi ją podawać przez rok a jak przyjechałam na pierwszy cykl FAC to inna pani onkolog oświadczyła mi, że nie kwalifikuję się do herceptyny, co prawda mają jeszcze coś tam przeliczać ale to chyba na odczepnego tak mi powiedzieli.... |
Lekarka może mieć na myśli ustalenie wielkości guza.
Czy w dokumentacji masz podaną cechę T dla każdej z piersi, ew. stopień zaawansowania ? |
urania
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-10-27, 21:18 Temat: Obustronny rak piersi przewodowy naciekający |
kuna13 napisał/a: | w tych wynikach nie rozumiem tylko tego ze w pierwszym poszerzeniu w marginesie górnym i dolnym był o wiele wiekszy margines zdrowej tkanki a teraz tylko 2 mm, wytłumaczcie mi to |
Moim zdaniem tutaj jest odpowiedź:
kuna13 napisał/a: | (...)mój rak jest wieloogniskowy (...) |
Zatem marginesy w obu badaniach mierzone od innej bazy. |
urania
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-10-21, 16:35 Temat: Obustronny rak piersi przewodowy naciekający |
kuna13 napisał/a: | jest wynik, niestety kiepski, okazuje się , że mój rak jest wieloogniskowy, bo w skrócie był czysty margines a dalej znowu znalazły się ogniska CIS, lekarz zaproponował mastektomię z rekonstrukcją jednoczasową ( co to dokładnie znaczy), nie wiem co ja mam zrobić |
Co do tego, że powinna być wykonana mastektomia nie mam żadnych wątpliwości.
Co do rekonstrukcji, to będąc na Twoim miejscu chciałabym mieć wiedzę do podjęcia świadomej decyzji, tj:
Cytat: | mam we wtorek jeszcze konsultować się z chemikiem i radioterapeutą |
-znać wynik konsultacji jw.
-znać uzasadnienie lekarza, tj. dlaczego ten czas i tę metodę (jaką ?) uznał za optymalną dla mnie, jakie są +/- w stosunku do innych możliwości. Tutaj chciałabym m/innymi poznać szczegóły dot. możliwych powikłań, „starzenia się” zrekonstruowanej piersi, możliwości i metod kontroli pod kątem ew. wznowy.
-„posłuchać samej siebie” – jakie są moje priorytety ?
- jakie doświadczenie w wykonywaniu tego typu zabiegów ma placówka w której zabieg ma być wykonany. |
urania
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-10-07, 13:53 Temat: Obustronny rak piersi przewodowy naciekający |
kuna13 napisał/a: | mam wynik receptorów:
Receptory estrogenowe w części inwazyjnej 25 % ( +) 4 pkt
Receptory progesteronowe 25% (+) 5 pkt |
kuna13 napisał/a: | co dokładnie oznaczają te % przy tych receptorach? |
odsetek wybarwionych jąder komórek naciekającego raka piersi dla badania immunopatologicznego receptorów odpowiednio ER i PgR.
Status obu receptorów jest dodatni (to jest ok) - zapewne zostanie włączona hormonoterapia (takie są zalecenia). |
urania
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-10-06, 07:30 Temat: Obustronny rak piersi przewodowy naciekający |
kuna13 napisał/a: | Her 2 w części inwazyjnej ( 1 +) ----To nie jest dobrze? tak? |
To jest dobrze. |
urania
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-09-20, 20:21 Temat: Obustronny rak piersi przewodowy naciekający |
kuna13 napisał/a: | - w brzegach loży po tumorektomii obecne są nieliczne, drobne ogniska ( do max średnicy 0,7 mm) nacieków Caricinoma ductale infiltrans G1 oraz rozsiane ogniska Carcinoma intraductale intermediate- to rak przedinwazyjny, tak??? |
Tak, pogrubiony tekst odnosi się do raka przedinwazyjnego.
kuna13 napisał/a: | - w granicy bocznej obecne są ogniskowo przewody o obrazie CDIS dlaczego tu nie są podane te mm? |
Dlatego, że ich nie ma. Komórki raka są w linii cięcia.
kuna13 napisał/a: | - w granicy przyśrodkowej obecne jest utkanie loży po tumorektomii bez zmian nowotworowych z minimalnym marginesem zdrowej tkanki od CDI szerokości 0,3 mm-- ile musi mieć minimalna najmniejsza szerokość?? |
Jeśli jest to technicznie możliwe usunięcie zmiany nowotworowej powinno być wykonane z marginesem >1 cm zdrowych tkanek .
Wiem jednak , że nie zawsze tak jest.
kuna13 napisał/a: | co to jest to CDI i CDIS??? |
CDI â rak przewodowy inwazyjny
CDIS - rak przedinwazyjny przewodowy
kuna13 napisał/a: | czy te receptory o których dużo tu czytam robi się z krwi ? |
Jeśli masz na myśli PR, ER, HER 2 to "robi się" je z tkanki nowotworowej. |
|