Odszkodowanie z PZU, na wypadek ciężkiej choroby - nowotwór
Witam Serdecznie,
Dowiedziałem się dziś, że mój tata może dostać odszkodowanie w związku z nowotworem złośliwym(krtani). Jest ubezpieczony w PZU, ma dodatkowe ubezpieczenie szpitalne(doba/50zł), + ubezpieczenie P PLUS <- na wypadek ciężkiej choroby.
Czy może ktoś korzystał z tego? Co trzeba zrobić? Gdzie się zgłosić?
Może ktoś miał wypłacone takie odszkodowanie i opisze dla innych jak cała procedura wygląda.
Na pewno fajny zastrzyk pieniędzy na częste dojazdy będzie, pacjent przy rodzinie szybciej będzie zdrowieć :-)
ja skorzystałam. wystarczy wysłać do PZU zgłoszenie z kopią badań/ wyników. PzU ma jak pamiętam 14 lub 30 dni na realizację i wypłatę odszkodowania. Może też jeśli ma taką opcję w zakresie ubezpieczenia , skorzystać z odszkodowania z tytułu niezdolności do pracy- tak to się chyba nazywa.c Wtedy potrzebne jest orzeczenie z określeniem stopnia niepełnosprawności.
[ Dodano: 2014-03-10, 19:43 ]
ja zgłoszenie wysyłałam przez formularz na stronie pzu.pl
Jesteśmy dopiero po pełnej diagnozie, leczenie od 7 kwietnia.
Tylko w chwili obecnej za diagnozę z tytułu
"Dodatkowe grupowe ubezpieczenie na wypadek ciężkiej choroby (do ubezpieczeń: grupowego ubezpieczenia pracowniczego typ P Plus oraz grupowego ubezpieczenia na życie typ P)"
A jak jest wysokość takiego odszkodowania jeśli można wiedzieć? (rozumiem zależne od polisy, ale tak mniej więcej, "według PZU:wypłata świadczenia w wysokości 100% sumy ubezpieczenia przypadku wystąpienia chorób objętych zakresem ubezpieczenia,")
Mój mąż pod koniec pobytu w szpitalu dowiedział się od swojego pracodawcy, że przysługuje mu odszkodowanie z PZU. Pracodawca sam zgłosił do PZU fakt zachorowania i pobytu w szpitalu, mąż tylko zeskanował wszystkie wypisy ze szpitala i wyniki badań histopatologicznych potwierdzających chorobę nowotworową, a ja zaniosłam do najbliższego oddziału PZU. Dowiedziałam się, że można było wszystkie skany wysłać przez pocztę e-mail. Odszkodowanie wpływało ratami na konto- oddzielnie za każdy pobyt w szpitalu i za sam fakt zachorowania, w ciągu 7-14 dni po dostarczeniu dokumentów. Mąż ma polisę z sumą ubezpieczenia 6 tys.zł, za ciężką chorobę otrzymał 3 tys.zł, a za ok. 100 dni pobytu w szpitalu 2,7 tys.zł. Sprawa jest zupełnie świeża, wypłata była w ubiegłym tygodniu. Polisa to ubezpieczenie grupowe P Plus wariant Rodzina. Jedno szczęście, że tak szybko nadeszły pieniądze, bo od ZUS-u nie możemy doczekać się zasiłku chorobowego za luty i marzec, a tu święta za pasem.
Można zgłosić się z wnioskiem o ustalenie stopnia niepełnosprawności do PCPR- uzyskując stopień pierwszy- tzw. znaczny otrzymasz zasiłek pielęgnacyjny 153 zł i wyrabiając legitymacje ulgi pks i skarbówka.
_________________ [*] śpij spokojnie kochana moja (27.09.2015)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum