Cześć wszystkim, pozwoliłam sobie zadać pytanie na forum, ponieważ dopiero stawiam pierwsze kroki w onkologicznych kwestiach. Moja mama (na podstawie zrobionych prywatnie badań usg/tk/wyniki krwi) ma podejrzenie nowotworu. Nie jest jednoznaczne, jaki to nowotwór, lekarz rodzinny wystawił kartę DILO. Byłyśmy na pierwszej konsultacji w Poradni Chirurgii Onkologicznej w Bydgoszczy, dostała spis badań do wykonania w poradni/szpitalu, jednak termin biopsji (celem rozpoznania czy i jaki to rak) ma wyznaczony dopiero na połowę marca. Tak odległy termin mnie przeraził, więc będę wdzięczna za Wasze wskazówki, porady. Czy szukać szybszych terminów w innych ośrodkach, a może bardziej właściwym udać się na SOR po prostu? Co jeszcze mogę zrobić, aby temat i diagnostykę przyspieszyć? Dziękuję i pozdrawiam
Witaj,
Przy podejrzeniu nowotworu i wystawionej karcie Dilo termin jest bardzo odległy. Trzeba brać pod uwagę fakt, że po pobraniu materiału do badań na wyniki czeka się od 3 do 6 tyg.
Czyli kolejny czas ucieka co jest złe oczywiście.
Najlepiej udać się do innej placówki i tam spróbować załatwić szybszy termin biopsji. Ewentualnie zawsze można spróbować poprosić o przyspieszenie terminu.
Zawsze jest też opcja aby zapisać się prywatnie do lekarza który pracuje w danej placówce na wyższym stanowisku i zazwyczaj po takiej wizycie wszystko toczy się dużo szybciej.
Życzę powodzenia i mimo wszystko dobrych wyników 🙃
wg wymogów NFZ placówka ma od chwili zgłoszenia się pacjenta 9 tygodni na zakończenie procesu diagnostycznego i rozpoczęcie leczenia jeżeli to konieczne. Nie napisałaś nic konkretnego więc nie można ocenić jak bardzo pilna jest to sprawa i czy biopsja może być wykonana bez konieczności operacji. Nie wiadomo nic o kondycji chorej. Jeżeli nie chcesz tego ujawniać na forum to najlepiej wrócić z tym wszystkim do lekarza POZ który znając chorą i widząc te nowe skierowania potrafi ocenić o co ogólnie chodzi i czy można poczekać czy koniecznie przyśpieszać sprawę. CO w Bydgoszczy ma raczej dobre opinie, można w razie czego rozmawiać z koordynatorem DiLO dlaczego taki długi termin i czy można przyśpieszyć. A jeżeli okaże się że to rzeczywiście rak to trzeba będzie przyswoić sobie umiejętność przygotowania się do wizyty w gabinecie, bo trzeba wszystko wyjaśnić w gabinecie, wizyta to moment najwyższej mobilizacji.
Ewidentnie badań jest sporo i lepiej się z nimi uporać jak najszybciej.
Mimo wszystko jeżeli w tej chwili jest skierowanie na biopsje to należało by ja zrobić jak najszybciej.
Wiem, że macie prywatną wizytę, daj znać czy udało się coś przyspieszyć po niej?
Madv,
Czy lekarze planują biopsję cienko lub gruboigłową? Czy może, jeśli dobrze rozumiem, to jednak zabieg chirurgiczny/operacja jest wyznaczony na połowę marca? I wtedy zostanie pobrany materiał do badania? A teraz wymagane są wyniki badań endoskopowych ( gastro i kolonoskopia) i obrazowych (usg).
Czy możesz napisać co pokazała tomografia?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum