Witam mam 33 lata, mam na imię Jarek. Od 1,5 roku co jakiś czas nawraca mi ból kręgosłupa w odcinku piersiowym. Poszedłem na badania RTG i RM.
RTG:
Lekkie esowate skrzywienie kręgosłupa piersiowo-lędźwiowego w odcinku piersiowym skierowane w prawą stronę. Struktura kostna kręgów i przestrzenie międzykręgowe pogranicza Th i LS rtg w normie.
RM:
Wysokość trzonów kręgów piersiowych jest zachowana. W obrębie blaszki granicznej dolnej Th8 i górnej Th9 niewielkie zmiany w obrazie guzków Schmorla.
Sygnał kręgów piersiowych jest prawidłowy.
Niewielkie zmiany zwyrodnieniowe pod postacią zaostrzeń tylko-bocznych prawych krawędzi trzonów na poziomie Th3-Th4, Th4-Th5 dyskretnie modelują worek oponowy od strony przednio-bocznej prawej.
Rezerwa płynowa worka oponowego jest zachowana.
Piersiowy odcinek rdzenia bez cech ucisku lub modelowania, bez zmian sygnału.
Otwory międzykręgowe bez cech stenozy.
Moje pytanie brzmi:
Czy te zmiany opisane powyżej mogą mogą być zmianami nowotworowymi? Czy to badanie i jego wynik to wyklucza?
Pytam ponieważ każdy lekarz a byłem u trzech mówi mi zupełnie co innego i gdzie indziej szuka przyczyny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum