Dużo czytałam jak piszecie państwo o miesakach macicy i wyszło na to ze najczesciej zdarza sie u kobiet po menopauzie...
Ja niestety jestem przed dlatego zaczynam sie zastanawiac czy lekarz postwaił słuszna diagnoze...
Jestem 11 miesiecy po porodzie ,
na wizycie miesiac temu lekarz powiedział Ze mam miesaka nie wiem jaki to rodzaj wogóle nie dochodzi do mni ta informacja...
Prosze powiedzcie czy jest możliwe zeby 20-letnia dziewczyna miała już takie problemy??
Czy nie powinnam przebadac sie u innego lekarza??
Z niecierpliwoscią czekam na informacje... Pozdrawiam :*
Na początku mówił ,że to mięśniak. Zrobił dosyć sporo badan z krwi , byłam u endokrynologa no oczywiscie cytologia (grupa 3), no i podstawowe badanie ginekologiczne usg itp. Nie mam pojecia czy tak można cokolwiek stwierdzić...Czy miesaka nie wykrywa sie poprzez biopsję i pobrani próbki do badania histopatologicznego??
Czy miesaka nie wykrywa sie poprzez biopsję i pobrani próbki do badania histopatologicznego?
Tak się wykrywa, na podstawie wyniku badania histopatologicznego pobranego wycinka.
Jednak mięsak a mięśniak to dwie całkowicie różne rzeczy.
Abyśmy wiedzieli z czym mamy dokładnie do czynienia, poproszę Cię o dokładne przytoczenie wszystkich posiadanych przez Ciebie wyników związanych z opisywanym tu rozpoznaniem.
Przed napisaniem kolejnego posta w tym wątku koniecznie uważnie zapoznaj się z tym postem.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Niestety wiekszość wyników badań jest u mojego lkarza prowadzącego ...
Antygen Hbs wykonany metodą elektrochemiluminscencji - o,41 ujemny
FT3 wykonany metodą CMIA f-my Abbott-3,72
FT4 wykonany metodą CMIA f-my Abbott -0,85
TSH wykonany metodą CMIA f-my Abbott-1,529
MOCZ:
odczyn-kwaśny
Ciężar właściwy-1030
Białko-nieobecne
Glukoza-nieobecna
Urobilinogen-w normie
Ciałka ketonowe-nieobecne
Bilirubina-nieobecna
BADANIE MIKROSKOPOWE OSADU:
Osad-obfity
Nabłonki-liczne
Krwinki białe-1-3 w polu widzenia
Krwinki czerwone- 0-1 w polu widzenia
Śluz-dość obfity
składniki mineralne(-)
Wałeczki (-)
inne(-)
jeśli chodzi o markery Ca125-536
oprócz tego miałam robioną też cytologie i to 3 razy za kazdym wyszła 3 grupa, no i oczywiscie wszelkie możliwe usg...
Jeśli jest to wartość podana w odpowiednich jednostkach, to oznaczałaby znaczne przekroczenie normy,
wówczas wynik taki, nawet w oderwaniu od innych wartości, budzi uzasadniony niepokój o to, czy nie dzieje się coś złego.
Wymaga to pilnej konsultacji onkologicznej.
Mniej naglący jest wynik cytologii: III grupa jest stanem odbiegającym wprawdzie od normy,
ale łatwym nawet do samoistnego leczenia i na pewno mniej istotnym i pilnym, niż kwestia wyjaśnienia wartości markera CA 125.
Wyniki badań moczu mieszczą się w granicach normy,
wyniki morfologii krwi przynajmniej w większości prawdopodobnie (nie podano jednostek !) odpowiadają normom.
W dalszym ciągu nie wiadomo jednak na jakiej podstawie postawiono diagnozę mięsaka (czy mięśniaka ?).
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Pan doktor zrobił mi tez kilka róznych innych badań z krwi jak tylko dostane wyniki to je napisze ... a Jeśli chodzi o to na jakiej podstwie mi to stierdził , sama ww sumie nie wiem po ostatnich badaniach (cytologi markerach i usg) telefonicznie dowiedziałm sie o tym , że jest to mięsak ... W sumie to cały czas diagnoza sie zmieniała... Nie zabardzo wiem co mam robić czy zgłosić si na konsultacje do innego ginekologa czy może jst mi już potrzebny onkolog... martwie sie , że jak bede zwlekać to bedzie już zapózno...
nie miałam robionego żadnego zabiegu wiec wyniku histopatologicznego wycinka również nie posiadam bo niby skąd ... Dlatego to wszystko mnie przeraża mam wykryte coś w sumie bez podstaw bo z tego co własnie czytałam musi być zrobiona biopsjia...
w sumie to racja powinnam zapytać... byłam w takim szoku że nawet mi do głowy nie przyszło. Ufam tem lekarzowi prowadził całą moją ciąże coprawda miałam troszke problemy z tarczycą ale brałam tabletki i wszystko sie unormowało... Nie chciałabym , żeby okazało sie ,że nie dokońca jest on dobry w tym co robi... Przy najbliższej wizycie zapytam o podctawy tej diagnozy
[ Dodano: 2012-09-10, 22:35 ]
Jolana napisał/a:
Co było powodem wizyta u ginekologa ?
11 miesięcy temu urodziłam dziecko poprzez cesarskie cięcie... Na pierwszej wizycie po cesarce (4 miesiące) okazało sie, że jest przecięty pęcherz prócz tego z blizny leciała mi ropa , która w sumie leci czasem do tej pory . Po ośmiu misiącach po porodzie dostałam miesiączki , która jest bardzo nie reegularna (co drógi miesiąc) dostałam jakieś ziołowe leki, które i tak nic nie daja... no i niestety mam bardzo czesto straszne bóle brzucha przezco robi mi sie słabo.
byłam wczoraj u mojego lekarza zapytałam o podstawy stwierdzenia miesaka... Powiedział ,że podwyższony marker oraz to że góz rośnie w bardzo szybkim tepie jst dowodem na to że to miesak... Kazał mi sie zgłosić do ginkologa-onkologa aby zrobił mi biopsje i sie upewnił...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum