Witaj na forum
Monii,
Niestety funkcja załączania pliku nie działa aktualnie. Możesz wkleić wynik jako obrazek lub przesłać na mój mail forumowy
missyforumonkologiczne@gmail.com
i ja załączę wynik.
Spróbuję zerknąć w ten francuski opis.
Z tego co sama podajesz nie wynika wprost, że jest podejrzenie 2 nowotworów. Sądzę, że najważniejsza kwestia to precyzyjne tłumaczenie PET.
Na kiedy zaplanowano rezonans? I czy masz może oryginał wyniku histopatologicznego?
[ Dodano: 2022-03-31, 08:47 ]
[ Dodano: 2022-03-31, 09:20 ]
Monii,
Na tyle ile rozumiem francuski:
faktycznie wykryto dwa ogniska gruczolakoraka w jelicie grubym ( w zagięciu jelitowym prawym oraz lewym). Dodatkowo obecna jest w lewym dole biodrowym zmiana podejrzana o charakter nowotworowy. Zmiana ta jest umiejscowiona w pobliżu esicy, na wysokości lewego jajnika -
nie w kości biodrowej. Co do kośćca to wynik PET jednoznacznie stwierdza brak zmian podejrzanych. Podobnie rezonans nie pokazał nic niepokojącego w macicy ani w prawym jajniku.
Ponieważ poza zmianami w jelicie grubym oraz w lewym dole biodrowym nie stwierdzono powiększonych węzłów chłonnych w jamie brzusznej ani żadnych przerzutów odległych to sądzę, że lekarze będą rozważali leczenie operacyjne. Oczywiście nie mam pojęcia w jakim stanie ogólnym jest chora, czy jeszcze na coś innego choruje - to ocenią lekarze i to oni zadecydują jaki zakres operacji będzie możliwy. W rakach wieloogniskowych wykonuje się całościowe lub prawie całościowe wycięcie okrężnicy. Dodatkowo tutaj jeszcze jest zmiana w pobliżu esicy więc to na pewno bardzo komplikuje/poszerza? zakres operacji.
Nie jestem jednak w stanie napisać Ci jak to technicznie może wyglądać, nie jestem lekarzem.
Dla porządku dopytam: podałaś wiek chorej jako 67 lat a w rezonansie miednicy napisano 58 lat, to błąd w dokumentacji medycznej?