Na wypisach z pierwszej chemioterapii chociaż nie miał robionej nowej TK są 2 różne oznaczenia:
- na jednym jest T4N2Mx
a na drugim T4N2M1 ;(
[ Dodano: 2013-02-04, 14:38 ]
Podobno M1 jest także jeżeli są zmiany satelitarne w tym samym narządzie.
[ Dodano: 2013-02-04, 14:46 ]
Czy jeżeli są stwierdzone nawet początki zmian osteolitycznych w żebrze w lokalizacji guza to czy czekać na wyniki po chemioterapii czy można wcześniej włączyć Aredię, Bonefos lub Zometę
Czy stosowanie antydepresantów w leczeniu przeciwbólowym wspomaga takie leczenie?
[ Dodano: 2013-02-04, 14:57 ]
Ostatnio znajomy wziął płytkę z TK z pulmunologii do znajomego radiologa i powiedział tak. Bez jakiegokolwiek leczenia może 5-7 miesięcy. Przy odpowiedzi na leczenie może rok ;(
czekać na wyniki po chemioterapii czy można wcześniej włączyć Aredię, Bonefos lub Zometę
Ja bym skonsultowała to z onkologiem prowadzącym
bartasb napisał/a:
Czy stosowanie antydepresantów w leczeniu przeciwbólowym wspomaga takie leczenie?
Jeżeli macie w planach podać tacie antydepresanty bądź inne leki, dobrze jest również to skonsultować z lekarzem. Podczas chemioterapii nie zaleca się wprowadzanie leków "na własną rękę". rodzaj leku także powinien wskazać lekarz, jeżeli nie będzie przeciwwskazań do ich stosowania. Mojemu tacie lekarka przepisuje wszystkie leki - przeciwbólowe, osłonowe na wątrobę, na żołądek itd.
[ Dodano: 2013-02-04, 15:02 ]
bartasb napisał/a:
Bez jakiegokolwiek leczenia może 5-7 miesięcy.
Nie chcę Ci robić złudnej nadziei ale rak płuc jest nowotworem bardzo źle rokującym. Jednak pamiętaj, że są to statystyki. W przypadku twojego taty może być inaczej, organizm może walczyć z chorobą. Nie poddawaj się, bo masz o co walczyć.
W żadnym wypadku nie na własną rękę. Zamierzamy to skonsultować z onkologiem lub panią doktor od opieki paliatywnej (walka z bólem). Ale już moje nadzieje i wiara pękły ;(
[ Dodano: 2013-02-04, 15:08 ]
Na razie tata całkiem nieźle sobie radzi. No fakt, że jak za dużo się pokręci po domu to go boli z prawej strony i jest ogólnie po chemii osłabiony, ale póki co tragicznie to nie wygląda. Czy mamy się spodziewać nagłego pogorszenia stanu czyli z dnia na dzień?
Czy mamy się spodziewać nagłego pogorszenia stanu czyli z dnia na dzień?
Niestety, ale tego nikt nie przewidzi. tata na pewno będzie miał lepsze i gorsze dni. Choroba nowotworowa bardzo różnie przebiega, a opieka paliatywna ma tacie pomóc, zminimalizować ból i dyskomfort ile tylko się będzie dało..
[ Dodano: 2013-02-04, 15:24 ]
Przede wszystkim pilnujcie aby tata nie złapał jakiejś infekcji, przeziębienia ( ograniczyć kontakty z osobami chorymi, kichającymi itd) a także skupiskami ludzi (kościoły, sklepy)
Czyli musimy wyrwać jak najwięcej dni z tatą dla niego i dla siebie? Czy jeżeli przy lekach przeciwbólowych nie będzie odczuwał bólu to może podróżować gdzieś dalej?
[ Dodano: 2013-02-04, 15:28 ]
Póki co siedzi w domu lub leżakuje przed TV ponieważ pogoda nie pozwala, żeby wyjść na zewnątrz.
Nie zaleca się zmiany klimatu przy chorobach nowotworowych. Ale jeżeli chodzi o jakieś wycieczki, nawet wyjazd na kilka dni to jeżeli tato jest na siłach, to myślę, że to dobry pomysł. jednak musicie mieć na uwadze aby taty zbytnio nie forsować, a także aby w pobliżu była pomoc medyczna, ponieważ niestety ale różnie bywa.
Nie zamierzam raczej taty zabierać w ciepłe kraje chociaż mieliśmy jechać do Chorwacji w tym roku ;(
Jak tata zachorował i ona nie pojechała do Niemiec to powiedziała: "Bartek my już nie pojedziemy pewnie do tej Chorwacji. No wiesz teraz z jednej pensji leki, jedzenie i opłaty. Powiedziałem, że o pieniądze się nie martw.
To może pomyślimy o jakimś wyjeździe w Polsce jeżeli kondycja taty na to pomoże. Do brata do Bielska trochę niestety daleko i nie wiem jak tat zniósłby podróż. Brat pewnie by się bardzo ucieszył. Ostatnio jak był na weekend to podobno przy odjeździe się popłakał ;(
[ Dodano: 2013-02-05, 13:40 ]
I co dalej? Jak mam żyć z tą świadomością, że jedna z najważniejszych osób odejdzie ;( ;(
[ Dodano: 2013-02-05, 14:03 ]
Kurcze te chuśtawki mojego nastroju jeszcze mnie wpakują w kłopoty zdrowotne ...
Czy jeżeli są stwierdzone nawet początki zmian osteolitycznych w żebrze w lokalizacji guza to czy czekać na wyniki po chemioterapii czy można wcześniej włączyć Aredię, Bonefos lub Zometę
Tego typu zmiany się naświetla przeciwbólowo (trzeba zapytać onkologa). Zapobiega to złamaniom patologicznym kości. Preparaty bofosforanowe znajdują również zastosowanie. Czy i kiedy wdrożyć jedno i/lub drugie to musi zdecydować onkolog.
Za dwa dni druga chemia...tata już się zamartwia co to będzie. Najważniejsze, aby zahamować rozwój choroby i aby skutki uboczne chemioterapii był najłagodniejsze z możliwych. Udało mi się go przekonać do ćwiczeń i krótkich spacerów na podwórko
Ostatnio robiliśmy kilka pomiarów cukru na czczo i po posiłkach. Na czczo ma ok. 120-130 cukier. Godzinę po posiłku 230 a 2 h po posiłku 145-175. Bierze 3 razy dziennie Metformax 850. Czy należałoby zmienić ten lek lub dawki czy na razie ten cukier nie jest przerażający. Na moje zmiana trybu życia (więcej tata teraz siedzi i leży a kiedyś non stop w ruchu).
[ Dodano: 2013-02-12, 14:26 ]
... też jest istotna w cukrzycy.
Osobiście doświadczenia nie mam, bo diabetolog ze mnie żaden, poza tym logika oraz dbałość o pacjenta każą nam powstrzymać się od wypowiedzi, ponieważ nie znamy dokładnych wyników badań pacjenta odnośnie dotychczasowo leczonej cukrzycy. Dlatego też polecamy konsultację z lekarzem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum