Witam
Mama (60 l) od kilku miesięcy skarżyła się na ból w pachwinie , wystąpiły tez takie objawy jak poty nocne i lekki obrzęk jednej nogi. Diagnoza u lekarza rodzinnego zapalenie żył . 2-3 tygodnie pozniej po badaniu dopplerowskim stwierdzono zakrzep . mama brala leki na rozrzedzenie kwi. przez 2 tygodnie ale zaczely sie ostre bole w pachwinie brzuchu i i plecach noga spuchla cala , w ciągu kilku dni po wizytach w kilku szpitalach udało sie wymódź zostawienie na oddziale ginekologi .
tam po badaniach na tomografie wstepna diagnoza chłoniak , pobranie wycinka węzła w ten wtorek i teraz do sordy czekanie na wynik. Wie ktos jaka może być przczyna powiekszenia sie obowdu brzucha i ta spuchnieta noga , dodam ze bol od 3 tygodni jest dosc mocny .
Witam.
Wszystkie wcześniejsze badania zostaly dostarczone do szpitala wiec nie mam nic pod reka, Tk tez nie mam, czy lekarz mi je wyda jak poprosze ? .
Pamietam ze OB wynosilo 9 , reszta wynikow krwi byla w normie
oraz zrobione byly badania na boreliozę gdzie igg bylo przekroczone kilku krotnie a igm ponad dwu krotnie - jesli to cos wnosi do sprawy ale lekarze nie chcieli sie tym interesowac.
Jak wycieli węzeł to chyba maja uzasadnione podstawy co do chłoniaka ?
Wszystkie wcześniejsze badania zostaly dostarczone do szpitala wiec nie mam nic pod reka, Tk tez nie mam, czy lekarz mi je wyda jak poprosze ?
Ma taki obowiązek wobec pacjenta, którego dotyczą wyniki (zobacz: tę wypowiedź DSS).
Innym osobom wyniki mogą zostać udostępnione jedynie w przypadku,
jeśli osoby te zostały przez pacjenta wskazane jako upoważnione do otrzymywania informacji dotyczących jego leczenia.
melasa napisał/a:
Jak wycieli węzeł to chyba maja uzasadnione podstawy co do chłoniaka ?
Węzeł ten powinien zostać przebadany histopatologicznie, wtedy wynik tego badania powinien wyjaśnić, z czym mamy do czynienia.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
OB nie jest wyznacznikiem tego, czy jest chloniak czy go nie ma. W ogole morfologia to zaden wyznacznik, czy jest choroba nowotworowa czy nie - tyle razy bylo na forum, w tym takze i moj przypadek - wyniki wrecz wzorowe, a i tak bylem chory.
Masz prawo do wszystkich wynikow - nie rozumiem tej sluzalczej postawy wobec lekarzy w Polsce - to ich psi obowiazek, o ile twoja mama cie do tego upowazni.
Wklej wszystkie wyniki, jak bedziesz je miec i wtedy mozna cos powiedziec, bo teraz to patykiem na wodzie pisane.
Jeśli węzeł został odpowiednio zbadany przez odpowiedni zakład hist-pat to wynik jest jak najbardziej prawdopodobny. Jeśli wyników badania jeszcze nie ma, to są to założenia lekarzy wynikające z samych badań obrazowych i przebiegu choroby... Nie są na pewno ostateczną diagnozą.
Jeśli nie ma jeszcze wyników badania hist-pat(czeka się na nie ok. 2-4 tygodni od pobrania próbki np. węzła) to trzeba czekać i wtedy powinno się wszystko wyjaśnić.
Można ewentualnie ponaglać lekarzy, aby dopilnowali terminów... Zdarzały się przypadki gdy taką próbkę badano nawet 6 tygodni, podczas gdy normą nie powinno być więcej jak 4 tygodnie.
Witam
Tak czekamy na wyniki histopatologicznie tego węzła mama lezy ciagle w szpitalu , gdyby to bylo bez objawowe pewnie mniej bym sie niecierpliwił, ale mama ma dość silne bóle , ta spuchnięta noga i caly czas powiększający się obwód brzucha.
Zapomniałem wcześniej jeszcze dodac takich objawów jak utrata wagi , i teraz po kazdym prawie wkłuciu pojawiają sie siniaki.
Melasa, po prostu trzeba czekać na wynik hist.-pat.
Przydałyby się wynik, TK czy morfologii.
melasa napisał/a:
Wie ktos jaka może być przczyna powiekszenia sie obowdu brzucha
Odpowiedź na to pytanie dałby nam wynik badania obrazowego jamy brzusznej (USG, TK?)
I teraz robię gdybanie. Powiększony obwód brzucha, jeśli podejrzewany jest chłoniak to może być powiększona śledziona lub/i wątroba.
Powiększona śledziona jeden z objawów chłoniaka. Być może również jest to jeden z powód podejrzenia chłoniaka przez lekarzy.
melasa napisał/a:
po kazdym prawie wkuciu pojawiają sie siniaki.
Albo 'za mały poziom płytek krwi', problem z krzepliwością lub 'nieumiejętność wkuwających wenflon'.
Dlatego też dobrze byłoby poznać wynik morfologii krwi.
Gdy nie będzie konkretnych wyników, nie będzie konkretnych odpowiedzi. Tylko 'gdybanie'.
Pozdrawiam i niestety trzeba uzbroić się w cierpliwość
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
No, niestety, siniaki moga sie pojawiac po wkLuciach, co w tym dziwnego? Zyly moga byc slabiutkie, a maltretowanie ich ciaglymi wkluciami moze powodowac obrzek i stad siniaki.
(Nie mam polskich liter na klawiaturze, dlatego bez znakow diakrytycznych).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum