Witam i proszę o poradę jak radzić sobie z refluksem. Mój tata 81 lat, na skutek raka ma usunięty żołądek. Pomimo przestrzegania zaleceń diety, tata po posiłkach miewa nudności i refluks, bardzo cierpi i nie chce jeść, słabnie. Czy istnieją sposoby łagodzenia, lub eliminacji tych dolegliwości? Srodki dostępne w aptekach typu manti, alugastrin nie pomagają.
Elu też jestem po całkowitej resekcji żołądka. Również mam problem z cofaniem się pokarmu. Środki typu Manti itp. nie pomogą, ponieważ służą one do zobojętnienia kwasu żołądkowego, a tata żołądka nie ma. Jedynym skutecznym ratunkiem , który sprawdził się w moim przypadku są malutkie porcje pokarmowe. Jeść często, np. co godzinę ale mało. Małe porcje szybciej będą przechodzić przez zespolenie i dalej do pętli jelitowych i nie będzie zarzucania pokarmu do przełyku i gardła. To jedyne co mogę Ci doradzić i co pomaga mnie.
Pozdrawiam Gabi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum