Chłoniak Hodgkina - progresja po zakończeniu ABVD - co dalej
Witam,
Mam 37 lat. W kwietniu 2016 miałam zdiagnozowanego chłoniaka Hodgkina - zaawansowanie IIE - zajęcie mostka (ból przez ponad pół roku) przez ciągłość, węzły chłonne powyżej przepony, duży guz w śródpiersiu.
Podano mi ABVD - po 4 cyklach na badaniu PET - poprawa - w mostku SUV 3, mniejsze wszystkie węzły - część zniknęła - pozostały pachowe z minimalnym SUV 0,9 i zmiana w śródpiersiu 26x14mm i SUV 3,0 (4 w skali Deaville bo MBPS 1,8, a wątroba 2,6).
8 tygodni po zakończonych 6 cyklach miałam kolejny PET na zakończenie chemii - w mostku zmiany jeszcze mniejsze SUV 1,8, węzły pod pachami bez zmian rozmiar, ale bez SUVa, ALE zmiana w śródpiersiu 37x15mm i SUV 5,1!!!
Zostało to opisane jako progresja choroby...
Co dalej? nie miałam radioterapii była ona rozważana i miała zależeć od wyników?
Obecność Deauville 4 we wstępnym (czyli po 4 wlewach ABVD) badaniu PET jest tak naprawdę wskazaniem do zmiany leczenia. W tej sytuacji, ze względu na niepowodzenie leczenia pierwszej linii, powinnaś otrzymać chemioterapię drugiej linii i być zakwalifikowana do autoprzeszczepu
a czy radioterapia, której jeszcze nie miałam nie jest wystarczająca?
pozostała mi aktywna tylko ta jedna zmiana (która niestety po zaprzestaniu ABVD zaczęła rosnąć).
Kogo może pan polecić jako lekarza prowadzącego w tej sytuacji? obecny chyba się nie sprawdził...
Nie sądzę, żeby udało się opanować ziarnicę tylko samą radioterapią. W tej sytuacji standardem jest chemioterapia drugiej linii i autoprzeszczep, w przypadku młodych, nieobciążonych chorych. Ponieważ zmiana jest jedynie w jednym miejscu, w zależności od odpowiedzi na chemię do rozważenia przed przeszczepem byłaby radioterapia. Namiary mogę na priv.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum