Witam wszystkich,
mam mały problem mijają dwa lata od wycięcia mojego czerniaka wszystkie badania RTG i USG były dobre do wczoraj a mianowicie robiłam USG piersi prywatnie i przy okazji zrobiłam również USG węzłów chłonnych pachwinowych i okazało się, że węzły chłonne są powiększone, opis badania jest następujący:
W okolicy pachwinowej prawej i lewej pojedyncze węzły chłonne z hipoechogeniczną obwódką, zatoką tłuszczową, więcej po stronie lewej
Z fotek jakie mam dołączone do opisu wnioskuję ze maja od 5 do 7 mm średnicy
Bardzo mnie to niepokoi, kolejną wizytę w CO mam za kilka tygodni ale wtedy mam zlecone tylko RTG płuc
Dodam, że ostatnio nie przechodziłam żadnej infekcji, jedynie jakieś 5 tygodni temu miałam RTG stopy ale nie wiem czy RTG może powodować powiększenie węzłów chłonnych. Odczuwałam dyskomfort w tej stopie i lekarz zlecił RTG aby się upewnić czy wszystko ok - okazało się, że nie było żadnego urazu.
Bardzo proszę o pomoc i radę co teraz powinnam robić
I pytanie z innej beczki jako że 5 tygodni temu miałam wykonany RTG stopy a za 2 tygodnie mam mieć planowy RTG płuc czy nie powinnam przesunąć owego badania, czy częstotliwość zdjęć RTG nie będzie zbyt duża?
ania_mn, skoro jest zachowana zatoka tłuszczowa, to jest ok. Wielkość ich też nie jest niepokojąca. Podam dla przykładu, że ja mam węzły żuchwowe nawet wielkości 25 mm. Jeśli chodzi o RTG, to nie powinnaś się przejmować. TK ma o wiele większe promieniowanie, a czasami człowiek nawet 3 razy do roku robi.. Cytat za Madzia70
arawis, dziękuję bardzo za odpowiedz, trochę mnie uspokoiłaś
Poprzednie USG miałam w marcu i było ok, dlatego teraz wpadłam w panikę widząc te powiększenia. Czy Twoim zdaniem powinnam powtórzyć USG za jakiś czas, czy może wykonać tez jakieś inne badania?
ania_mn, dla własnego spokoju, powtórz. Jeśli chodzi o inne badania, to nie wiem co ewentualnie wchodziłoby w rachubę. A powększone węzły chłonne mogą być np. od golenia lub pozapalne. Ale niech ktoś mądrzejszy się jeszcze wypowie
Węzły nie zostały opisane jako patologiczne jak również ich wymiary nie budzą jakiegoś niepokoju. Spokojnie za 3 miesiące powtórz badanie i wtedy będzie jakieś porównanie. Mogłaś nie przechodzić ostatnio żadnej infekcji, mogła być ona dawno a węzły trochę się powiększyły po infekcji, czasami wracają do swoich rozmiarów a czasami już zawsze zostają większe, grunt żeby nie było w nich patologicznych zmian. Oczywiście Ty musisz być czujna bo masz onkologiczną przeszłość.
Dziękuje wszystkim za odpowiedz, lekarz robiący USG sugerował aby powtórzyć za 2-3 miesiące, nie mówił że są patologiczne ale powiedział, że zdrowy węzeł jest niewidoczny, czyli wszystkie powiększenia powinny zostać zweryfikowane
Zdrowy węzeł niewidoczny? Zdrowe węzły są oczywiście widoczne i cechy obrazu a nie to czy je widac lub nie decydują o tym czy są zdrowe czy patologiczne.
Witam,
Byłam dzisiaj w IO w Gliwicach, RTG płuc ok, lekarz obejrzał wynik owego USG węzłów i stwierdził, ze jest również w porządku. Następna kontrola i badanie USG jamy brzusznej mam zlecone za 6 m-cy, a USG węzłów - jako że wykonałam to badanie prywatnie i miałam wynik ze sobą stwierdził że nie ma potrzeby wykonania tego badania na następnej wizycie czyli w marcu. Ku mojemu zaskoczeniu powiedział ze kontrola węzłów raz w roku wystarczy! No i teraz nie wiem co o tym myśleć, bo dr u którego robiłam USG węzłów prywatnie stwierdził że są powiększone i ponieważ jestem pacjentem onkologicznym powinnam skontrolować za 2 miesiące a w Instytucie ten sam wynik jest ok i kontrola węzłów za rok
ania_mn,
Tak jak już pisałam, węzły mogłaś mieć powiększone po jakiejś infekcji, podziębienia, nie było nic patologicznego w węzłach.
ania_mn napisał/a:
prywatnie stwierdził że są powiększone i ponieważ jestem pacjentem onkologicznym powinnam skontrolować za 2 miesiące a w Instytucie ten sam wynik jest ok i kontrola węzłów za rok
Możesz dla "spokojności" zrobić sobie prywatnie badanie tych węzłów za jakieś 3-4 miesiące, będziesz spokojniesza. Lekarz z IO spojrzał na to fachowym okiem, zna Twoją historię i patrzy całościowo a lekarz w gabinecie prywatnym jak dowiedział się, że masz onkologiczne doświadczenie wolał nie brać odpowiedzialności i jak tylko zobaczył powiększony węzeł (choć nic nie opisała w nich patologicznego) to wolał nie brać odpowiedzialności i zlecił, żebyś to obserwowała.
Tak jak wyżej, zrób za jakiś czas ponowne usg, to nic szkodliwego dla zdrowia, proste badanie i będziesz spała spokojnie.
Witam po dłuzszej przerwie
U mnie bez zmian, kontrole w IO w Gliwicach co 6 m-cy i wszystkie badanie jak narazie wychodzą dobrze i mam nadzieję, że tak juz zostanie
Mam pytanie, jako że pojawiły się u mnie problemy z kręgosłupem szyjnym dostałam skierowanie od ortopedy na zabiegi fizjoterapeutyczne - masaż ręczny, mobilizacja i ćwiczenia aby usprawnić ruchowość szyi i tutaj pojawia się problem .... wiem że przy czerniaku masaże , lasery itp nie są wskazane, minęły juz wprawdzie 3 lata od zabiegu radyklaizacji ale ja nadal jestem mega ostrożna i nie chciałabym robić nic co mogłoby 'ożywić' mojego gada czy Waszym zdaniem przesadzam czy też lepiej zrezygnować z rehabilitacji?
Pozdrawiam
AN
Missy dziękuję bardzo za odpowiedź
Mam jeszcze zrobić USG Doppler kończyn żeby sprawdzić przepływy ale z tym badaniem to chyba nie ma przeciwskazań
Pozdrawiam
Witam,
co pół roku mam kontrole w IO Gliwice i jak narazie wszystko dobrze co mnie bardzo cieszy i oby tak dalej!
W lutym miałam uraz kolana na nartach i jakoś nie mogę z tego wyjść, ortopeda przepisał mi suplementację aby wzmocnić stawy i wiązadła i nie jestem pewna czy w mogę je przyjmować, pamiętam bowiem że mój dermatolog kiedyś wspominała abu ostrożnie podchodzić do przyjowanych leków szczególnie do witamin z grupy B...
Mam teraz zażywać: Artivit - to jest kolagen plus witaminy B oraz Structum - chondroityna w postaci siarczanu
Czy może ktoś miał podobny problem lub wie czy mozna takie leki zażywać bez ryzyka rozrostu komórek nowotworowych?
Ania
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum