Dzisiaj dowiedziałam się ze mam czerniaka stopień drugi. Wyniki w załączniku, termin konsultacji z onkologiem mam dopiero za 1,5 tyg.możecie mi powiedzieć co tutaj widzicie? Chirurg mi nic nie powiedział, muszę czekać na onkologa. Odchodzę od zmysłów, nie wiem co dalej robić
[ Komentarz dodany przez Moderatora: JustynaS1975: 2018-03-08, 17:39 ] Załączając wyniki badań, proszę usuwać dane lekarzy
alicja1234,
Witaj na forum.
Twój czerniak ( tzw.cienki, bez stwierdzonej aktywności mitotycznej - to dobrze) został zdiagnozowany we wczesnym stadium - T1a:
http://www.onkologia.zale...aki%20skory.pdf Tabela 3, str.428
Oznacza to, że czeka Cię zalecane w takich przypadkach docięcie ( poszerzenie) blizny po usunięciu czerniaka. Następnie - regularna kontrola.
Pozdrawiam serdecznie.
Masz super wynik - jeśli w ogóle można tak pisać Wiem doskonale, co przeżywasz
ale na prawdę miałaś dużo szczęścia, że wycięłaś go tak wcześnie Przy takich parametrach masz prawie 100 proc na to, że wszystko dobrze się skończy Nie kwalifikujesz się nawet do biopsji wycinającej wartownika Teraz przechodzisz przez najgorsze chwile w życiu ale jeszcze wyjrzy słońce, zobaczysz
Tzn że wycinek może być źle oceniony i np stopień clark jest inny ? Ja właśnie czekałam 5 tyg na wyni od momentu wycięcia, bo jak powiedziały mi panie z rejestracji wynik był konsultowany z jakimś profesorem z Łodzi.
Czyli rozumiem że przy takim wyniku nie szuka się przerzutoww organizmie ? Przepraszam, ale nie ogarniam tego wszystkiego. Tylko wycinaja skórę i koniec ?
Ryzyko przerzutów, choć bardzo małe, występuje. Po poszerzeniu marginesu wokół zmiany pierwotnej będziesz musiała się regularnie kontrolować. Przed samym zabiegiem z pewnością też będziesz musiała zrobić rtg klatki piersiowej, usg brzucha i węzłów chłonnych. Onkolog wszystko Ci wytłumaczy. Przy tak niskim stopniu zaawansowania nie ma wskazania do usunięcia węzłów wartowniczych i z tego powinnaś się cieszyć. Ja miałam operacje 5 grudnia i do tej pory gromadzi mi się chłonka w pachwinie. Co do samego wyniku,jak wszedzie zdarzają się pomyłki ale skoro Twój był konsultowany to możesz uznać, że jest ok. Jestem przekonana, że onkolog Cię uspokoi🙂 Jesteś w całkiem niezłej sytuacji w całym tym nieszczęściu 🙂
Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi ! Czuję się już uspokjona. Jeszcze jedno pytanie : przed poszerzeniem marginesu zrobią mi usg jamy brzusznej i rtg płuc, żeby zobaczyć czy nie ma prZerzutów ?
alicja1234,
Poczekaj spokojnie na spotkanie z onkologiem. Masz "cienkiego" czerniaka, więc będzie dobrze - musisz przede wszystkim zadbać o psychikę teraz, żeby nie wariować, ale wierzę, że sobie poradzisz. Grunt, że nie musisz mieć wycinanego wartownika - ja jestem rok i dwa miesiące po operacji i wycięciu 2 węzłów i noga jest w nienajlepszym stanie (mam limfadenopatię). Tobie tylko poszerzą bliznę, którą masz po wycięciu znamienia i co jakiś czas kontrola. Trzymaj się dziewczyno
PS Rozumiem, że leczysz się w Łodzi?
Leczę się w Centrum Onkologii w Poznaniu. Pieprzyka wycinałam u siebie w mieście i laboratorium do którego wysłali materiał konsultowalo to z profesorem z Łodzi. Nie wiem gdzie początkowo wysłany był wycinek.
[ Dodano: 2018-03-10, 08:21 ]
Chciałabym jeszcze zapytać, czy jeśli teraz okazaloby się ze nie mam przerzutów to oznacza że za kilka lat one i tak muszą się pojawić ? Przeczytalam ze 5letnie przeżycie przy II drugim stopniu wynosi 74%...
Przy Twoich parametrach ryzyko jest mniejsze niż 5 proc 🙂 Ja miałam Breslow 0,7 mm i mój onkolog mi za każdym razem powtarza, że wynosi ono jakieś 1-2 proc a trochę na czerniakach się zna więc mu wierzę 🙂 Jak już chcesz czytać w necie to poszukaj publikacji/wypowiedzi prof. Rutkowskiego🙂 On ma w tym temacie największą wiedzę i prawdziwą, co najważniejsze 🙂 Nie łam się bo na prawdę nie masz powodów 🙂
Na pocieszenie Ci jeszcze napiszę, że są statystyki mówiące o 100 proc 10 letnich przeżyć w I stopniu zaawansowania klinicznego🙂 Wszystko zależy od grupy badanych🙂
Byłam pewna ze mam drugi stopień, bo kiedy zapytałam chirurga który dał mi wynik który stopień czerniaka to odpowiedział że drugi . Więc byłam pewna zeClark II oznacza drugi stopień. Dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum