Niedawno dowiedzialam sie ze mam czerniaka breslow 0,2mm Clark II stopien.
Komponent IN SITU SSM, cechy regresji (-), Angioinwazja (-), JM-1/1MM2 - Naskorek!.
Bylam na konsultacji w CO w Warszawie ,ale prawde mowia to nic sie nie dowiedziam.
tylko tyle ze mam czekac na przyjecie do szpitala w celu wyciecia wartownika.
Bardzo sie boje!!
Witam ja mam pytanie prosze o interpretacje wyniku malignat melanoma superficial spreading of dermis pT1a (breslov 0,3)guz bez obecności martwicy i owrzodzenia cytologicznie epitelioidny zlokalizowany głównie śródnaskorkowo{in situ) z inwazją skory właściwejna poziomie Clark ii o wzroście horyzontalnym na granicy guza ze skórą właściwą obecne są nacieki zapalne z komórek limfocytarnych czy powinny być poszerzone marginesy i zbadany wartownik? pozdrawiam gaga
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2012-07-11, 16:04 ] Post wydzielony do osobnego wątku, zgodnie z Regulaminem Forum.
malignat melanoma superficial spreading of dermis pT1a
na podstawie badania histopatologicznego (p) stwierdzono:
Czerniak złośliwy skóry, szerzący się powierzchniowo,
o grubości nacieku do 1,00 mm (T1), bez owrzodzenia i w II/III stopniu naciekania wg skali Clarka (a)
(źródło: "Czerniak skóry" pod red. prof. W. Ruki, str. 324).
gaga1 napisał/a:
czy powinny być poszerzone marginesy i zbadany wartownik?
Na temat badania węzła wartowniczego w wyżej linkowanym opracowaniu na str. 326 czytamy m.in.:
Cytat:
W przypadku dysponowania technologią biopsji węzła wartowniczego należy kwalifikować do niej chorych o grubości nacieku czerniaka powyżej 0,75 mm.
Nie jest zatem to badanie wymagane w opisywanym przez Ciebie przypadku (głębokość nacieku = 0,3 mm).
O wielkości marginesów przywoływane źródło mówi m.in. (str. 327):
Cytat:
Wnioski z przeprowadzonych dotychczas badań wskazują, że cienkie czerniaki (≤ 1mm nacieku) należy wyciąć z marginesem 1 cm zdrowej skóry, a wszystkie pozostałe (o grubości nacieku > 1mm) z marginesem 2 cm.
W opisywanej sytuacji margines powinien więc wynosić przynajmniej 1 cm.
Jeśli po pierwszym wycięciu zmiany jest mniejszy (zwykle tak jest), wówczas wymaga poszerzenia do podanej wielkości.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Nie jestem ekspertem , ale z tego co wiem to wedlug nowej klasyfikacji od 2010 r powinien byc w wyniku hp oznaczony indeks mitotyczny.W cienkich czerniakach podobno jest to jedna z wazniejszych rzeczy.I od tego zalezy tez przeprowadzenie bopsji wartownika.Nie wiem jak to sie ma w praktyce poniewaz przy zerowym indeskie biopsji nie przeprowadza sie, ja mialam podzial komorek w naskorku, gdzie nie ma ani naczyn limfatycznych ,ani krwionosnych ,a biopsje mialam. Wspomne tylko ,ze w moim pierwszym wyniku oznaczenia indeksu nie mialam konsultowalam wynik u innego lekarz, ktory wlanie zlecil to oznaczenie .
Witaj! Dzięki za odpowiedż niestety nie ma oznaczonego indeksu mitotycznego czy robi się z tego samego materiału? napisane że marginez wynosi 0,3 guz o średnicy ok.1 cm w największym wymiarze płaski barwy brązowawej z ogniskami czarnych przebarwień o nieregularnych zarysach usunięty z fragmentem skóry 2,5x1,3 cm z tkanką podskórną grubości 1,5 cm z minimalnym bocznym marginesem tkanek zdrowych o szerokości 0,3 cm klinicznie 1 węzeł powększony po biopsj nic takiego nie ma lekarz stwierdził że wartownika nie badamy marginesów nie poszerzamy ale chyba tak nie powinien zrobić?pozdrawiam
Moze powinnas zasiegnac opinii jeszcze jednego lekarza.Tak jak ci pisalam ja w pierwszym wyniku nie mam oznaczonego indeksu.Konsultoiwalam swoj wynik u kilku lekarzy.Wkoncu trafilam do profesora Rutkowskiego.Za drugim razem mialam rowniez badane szkielka, gdzie byl ozaczony indeks na ponizej 1mm.Ale kiedy trafilam do warszawskiego CO oni ponownie przebadali perparaty.Wynik jest w moim watku. Indeks oznacza sie z wyniku hp ,ktory jest na szkielkach.
Dzięki za informację właśnie się umówiłam do prof.Rutkowskiego prywatnie na konsultację ale dopiero na 26 lipca nie wiem jak inaczej sie skonsultować jestem z poza Warszawy chciałam tez do Poznania ale nie mam telefonu a tam gdzie dzwonię odzywa sie sekretarka o nic nie wiem pozdrawiam
Mysle ,ze ten termin jest jak najbardziej ok.Profesor zadecyduje co dalej w lepsze rece nie moglas trafic.Pozdrawiam!
[ Dodano: 2012-07-12, 17:01 ]
Gdzie mialas czerniaka?Czy mialas powiekszony wezel?Skoro robili Ci biopsje?A mozesz sprobowac umowic sie do CO ,ale nie wiem czy termin bedzie szybszy.Oto numer pod ktory mozesz dzwonic 22 5462222.Profesor przyjmuje w gabinecie 30.
dzięki myszka czerniak był na plecach węzeł pod pachą był powiększony chirurg go wyczuł ja nie usg wskazało do biopsi cieńko iglowej i dlatego była biopsja tera węzeł zmniejszony i bardziej mięki podobno ale kazano czekać dlatego uważam ,że lekarz podszedł do tematu trochę nie tak uważam że trochę lekceważąco mówił że wczesne stadium i należy czekać dlatego chcę innych opini szczególnie tych od lekarzy którzy zajmują się głównie czerniakami pozdrawiam
Witaj myszka jestem po wizycie u prof, Rutkowskiego podbudował mnie nie jest żle zlecił ponowne zbadanie preparatu i oznaczenie indeksu mitotycznego mam pytanie po jakim czasie od wycięcia zmiany miałaś docinane marginesy i biopsję wartowniak? pozdrawiam
Mysle ,ze jesli indeks wyjdzie zerowy to wyciecie wartownika Cie ominie.Natomiast jesli wyjdzie powyzej nawet w naskorku to pewnie wyciecie bedzie,ale poczekajmy na wyniki.A co mowil Ci profesor?
Witaj!profesor mówi podobnie wszystko zaleźy od indeksu marginesy będą powiększone aw zależności od indeksu usunięty wartownik mogę powiedzieć że jest prawdziwym fachowcem wie co należy robić przy czerniakach a nie jak pozostali lekarze mam znajomą żyje już szczęśliwie 7 rok miała clarka 3 a wtedu nie badali breslowa usunęli jej od razu wszustkie węzły i bardzo szeroki margines myśli pozytywnie i nie boi się słońca nie bada się i uważaże co ma być to będzie tylko pozazdrościć takiej psychiki i nie bada się wcale pozdrawiam
Wlasnie dlatego nieraz trzeba zasiegnac porady u innego lekarza.Wiele osob na forum nie ma oznaczonego IM, a co za tym idzie najprawdopodobniej zle leczenie.Ale nie mnie to osadzac.Kiedy bedziesz miec wyniki?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum