u mojej mamy zdiagnozowano gruczolakoraka płuc, w tej chwili mama poddawana jest chemioterapii, ja natomiast mam pytanie co do wyników diagnostyki.
w pobranym z płuc wycinku stwierdzono 'bronchitis chronica' natomiast w śluzie 'cellulae carcinomatosae. adenocarcinoma.'. W załączeniu wyniki badania.
W jakich przypadkach taka sytuacja moze wystapic ?
W jaki sposób nalezy to interpretowac ?
Niewiele napisałeś, ale zakładam że było jakieś badanie obrazowe w którym uwidocznił się guz.
Guz nie jest jednolitą tkanką, pobierający materiał nie trafił w komórki raka i w badaniu wyszło tylko zapalenie (przeważnie towarzyszy guzowi nowotworowemu). Rak niewątpliwie jest bo (z popłuczyn?, śluzu ?) zidentyfikowano komórki rakowe.
ocena tego, czy posiadając te dane diagnostyczne podjęto prawidłowe leczenie - łudzę się, że być może taka rozbieżność wyników powinna zasiać jakieś wątpliwości u lekarza i może warto coś zmienić ewentualnie wykonać jakieś dodatkowe badania ?
Nie ma rozbieżności wyników. Może być (i czasami jest) 5 biopsji ujemnych, ale jeżeli w 6 znajdą komórki raka to rak jest, bo nie biorą się one z zewnątrz, a pomylić je trudno. Powtórne pobieranie wycinków tylko po to żeby udowodnić to co już udowodnione tylko obciąża chorego i przedłuża czas do rozpoczęcia leczenia.
dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
mama miała w zeszłym roku serię chemii oraz radioterapię.
parę tygodni temu zdiagnozowano u niej przerzuty do mózgu :(
zerox,
To niestety dość częsta sytuacja.
Postarajcie się szybko o opiekę Hospicjum Domowego.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
witam,
u mojej mamy, u której w zeszłym roku zdiagnozowano raka płuc, po chemio i radioterapii, dwa tygodnie temu stwierdzono guzy w móżgu.
Opis brzmi:
"Obrzęk lewej półkuli mózgu. W lewym płacie ciemieniowym lita zmiana wlk 24x12x16mm ulegająca intensywnemu nieco niejednorodnemu wzmocnieniu kontrastowemu, otoczona rozległym obrzękiem-TU. Podkorowo w płacie czołowym lewym drobne ognisko wzmocnienia kontrastowego, wlk 3mm. Kolejna zmiana o podobnym obrazie w płacie skroniowym lewym, wlk. 22x23x24mm z rozległym obrzękiem, obok w płacie potylicznym - dwie mniejsze - 13mm i 8mm. W prawym płacie potylicznym kolejna zmiana - 3mm. Podobna we wzgórzu po str. prawej 3mm. Widoczny efekt masy, układ komorowy przesunięty na str. prawą o ok. 6mm, uciśnięta lewa komora boczna. W istocie białej okołokomorowej drobne zmiany naczyniopochodne, bez wzmocnienia kontrastowego. Struktury tylnej jamy czaszki, nerwy podstawy czaszki, okolica kątów mostowo-móżdżkowych bez zmian."
mama dostała steryd przeciw obrzękowi i ma skierowanie na radioterapię całej głowy.
niedawno zaczęła mieć problemy z wysławianiem się, myli fakty, traci równowagę...
czy w tym przypadku ta redioterapia ma sens? czy nie powiększy obrzeków - i w związku z tym nie pogorszy i tak już kiepskiej sytuacji?
[ Komentarz dodany przez Moderatora: JustynaS1975: 2016-04-04, 11:42 ] Wątki zostały scalone. Proszę kontynuować opisywanie historii choroby w jednym wątku.
Niestety nie potrafię odpowiedzieć fachowo na Twoje pytania ale mogę napisać jak wyglądało to u mojego Taty.
Miał radioterapię paliatywną ale poprawa była ogromna. Dostał 2000cGy w 4 frakcjach na obszar całego mózgowia, fotonami X6 MeV techniką 2D . Mowa, wzrok, logiczne myślenie i możliwość samodzielnego poruszania były praktycznie jak przed chorobą. Znikły napady agresji. Niestety trwało to stosunkowo krótko Skutków ubocznych naświetleń oprócz wypadania włosów nie było żadnych. Ja uważam , że było warto.
zerox,
Radioterapia może oczywiście przejściowo zwiększyć obrzęk, ale jej zadaniem jest zmniejszenie objętości przerzutów.
Bez radioterapii Mama odejdzie w ciągu kilku dni/tygodni.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Moj tato po naswietlaniu glowy mial sie jako tako, pogorszylo sie gdy probowali zmniejszyc ilosc sterydow no i po naswietlaniu pluca, w sumie miesiac po naswietlaniach skonczyly sie jego cierpienia. Zycze aby u Was daly lepszy skutek!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum