Witam.
Mam już założony jeden wątek. Rak trzustki -czego się spodziewać?
Moja mama- rak trzustki , jej ojciec zmarł na raka trzustki, jego 3 bracia zmarli na raka układu pokarmowego ( nie wiem dokładnie -czego ), siostra mamy -guz piersi-pierś odjęta 16 lat temu i wszystko ok.
Jestem w grupie podwyższonego ryzyka -zachorowań na nowotwór. Chciałabym wykonać jakieś badania-( ale jakie?) Mam 33lata i się boję , że może i we mnie siedzi to raczysko. Jak czytam o nowotworach to widzę ,że coraz to młodsze osoby wpadają w szczypce tego gada. Nie wiem do jakiego lekarza się zgłosić ,o jakie badania pytać ,czy można coś wykonać na kasę chorych ,czy też na własną rękę? Nie wiem jakie mam prawa , czego wymagać od lekarza rodzinnego?
Czy np usg, lub tomograf komputerowy mogę wykonać na kasę chorych?
_________________ Mamusiu nie odchodź.
10.12.1954-*1.11.2012
Według mnie możesz skorzystać z poradni genetycznej i jeżeli jakiś gen będzie zmutowany wtedy zostaniesz objęta badaniami i będziesz musiała się kontrolować. Z doświadczenia wiem że badania krwi, markery jak i TK nie dają pewności co do nieobecności nowotworu, niestety ale ta choroba pojawia się w najmniej oczekiwanym momencie i nikt nie wie kiedy i jak się obronić i przygotować.
pozdrawiam
_________________ [*] śpij spokojnie kochana moja (27.09.2015)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum