Niestety czynnik ludzki jest tu b. ważny, żaden aparat niczego sam nie zobaczy. Ja osobiście jestem zwolenniczką wybierania nowocześniejszego sprzętu bo jakoś to idzie zwykle w parze z poziomem obsługi, a firmy sprzedające sprzęt często szkolą cały personel. Przy wyborze ośrodka bierz pod uwagę całość.
Największe znaczenie ma fachowość osoby obsługującej urządzenie. W przypadku mojego męża wykonane badanie np. MRCP układu pokarmowego i opisane przez dr.n.med. w jednym z punktów opisu brzmiało: "obraz przemawia przeciwko przewlekłym zmianom zapalnym w trzustce" . Podobnie było po TK. Niestety ale w głowie trzustki był guz 2cm i był to nowotwór złośliwy.
Podobnie opisy dwóch badań TK wykonanych w odstępie 2 tygodni różniły się od siebie tak, jakby wykonano je dwu różnym osobom. W dalszym ciągu podtrzymuję moje stwierdzenie, że najważniejsza jest kompetencja osoby obsługującej urządzenie i opisującej badanie bo lekarz później na tym opisie się opiera.
_________________ ''Nagle tak cicho zrobiło się w moim świecie bez CIEBIE" *27.06.2011*
W dwóch TK nie zauważono zmian, MRCP ( wykonane prywatnie) też nie wykazało zmian. Lekarz chirurg stwierdził, że wszystkie objawy chorobowe wskazują na guza trzustki i wykonał operację w której usunął trzustkę, dwunastnicę, część żołądka, woreczek żółciowy i śledzionę z powodu raka trzustki. Wynik z badania histopatologicznego - adenocarcinoma ductale GII pancreatis et ducti choledochi. Mąż przeżył 23 miesiące po operacji.
_________________ ''Nagle tak cicho zrobiło się w moim świecie bez CIEBIE" *27.06.2011*
Ale piszesz, że opisy się różniły znacząco w dwóch kolejnych TK, czyli może badania nie ukazywały guza, ale objawy pośrednie np. powiększona głowa trzustki, poszerzony przewód Wirsunga?!
Z tego co pisałaś to głównym objawem u męża była zółtaczka mechaniczna. to też pewnie w obrazie tk było jakieś poszerzenie dróg żółciowych?!
Jakie jeszcze objawy oprócz zółtaczki mechanicznej miał mąż, że chirurg stwierdził, że wszystko wskazuje na guza trzustki?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum