Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu treść mojej karty informacyjnej.
W ostatnim roku miałam robione 3 badania cytologiczne a ich wynik to III.
Skierowano mnie na kolposkopie, wynik dysplazja średniego stopnia.
Miałam konizację i czekam na wyniki.
Po kolposkopii dostałam opis:
rozpoznanie ICD10:
nasilona dysplazja szyjki macicy, niesklasyfikowana gdzie indziej
rozpoznanie opisowe:
DYSPLASIO EPITHELII COLLI UTERI MEDIOCRIS GRADUS
Wynik oznacza, dysplazję ( czyli zaburzenie różnicowania komórkowego) nabłonkową średniego stopnia.
Więcej będzie wiadomo po wyniku z konizacji szyjki macicy.
Cytat:
Czy to oznacza że mam raka?
Na chwilę obecna nie.
Wynik z cytologi to III.Dlatego wykonano zgodnie z procedurą badania w kolejności badanie kolposkopowe - czyli ocenę szyjki macicy przez specjalny mikroskop i następnie pobrano wycinki do badania hist - pat.
I wynik tego badania przesadzi o dalszym postępowaniu.
Na marginesie dodam, że grupa III oznacza, iż w rozmazie stwierdzono nieprawidłowe komórki tzw. dysplastyczne, które nie mają jeszcze cech złośliwości, ale mogą poprzedzać wystąpienie nowotworu złośliwego.
Bardzo dziękuję za pomoc. Za 2 tygodnie odbieram wyniki po zabiegu konizacji. Mam nadzieję, że w najgorszym wypadku potwierdzą wynik z pobranych wcześniej wycinków. Na myśl przychodzi mi pytanie czy wynik histo po konizacji może różnić się od wyników z wycinków pobranych 2 tyg wcześniej podczas kolposkopii (DYSPLASIO EPITHELII COLLI UTERI MEDIOCRIS GRADUS)? Czy może wyjść cuś gorszego? Bardzo się zamartwiam... mam półtoraroczne dziecko...Z góry dziękuję za poradę.
Madzia
Nawet jeśli wynik będzie się różnił, to nie powinna być to różnica znacząco zmieniająca Twoją sytuację.
Sytuację bardzo dobrą, bez zagrożenia dla Twojego życia, nie masz więc powodów, by na zapas się martwić.
Będzie dobrze.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Jak się cieszę, że znalazłam to Forum. Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi! czekam na wyniki i dam znać jak już je będęmiała w garści.
Pozdrawiam serdecznie
Nawet jeśli wynik będzie się różnił, to nie powinna być to różnica znacząco zmieniająca Twoją sytuację.
Sytuację bardzo dobrą, bez zagrożenia dla Twojego życia, nie masz więc powodów, by na zapas się martwić.
Będzie dobrze.
Jasne, że tak. To było konieczne, ponieważ nieleczona dysplazja komórek nabłonka szyjki macicy z czasem po 3 latach a nawet wcześniej, mogłaby przekształcić się w raka szyjki macicy. Kokonizacja jest zabiegiem, który ma uchronić kobietę przed wystąpieniem w przyszłości bardzo groźnego nowotworu...
Aby zapewnić prawidłowe gojenie się szyjki macicy, współżycie seksualne jest niezalecane aż do wystąpienia następnej miesiączki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum