Witam ponownie
w ostatnim czasie, w związku ze stwierdzonym przewlekłym stanem zapalnym końcowego j. krętego (wynik hist - pat: obfity przewlekły naciek zapalny z obecnością grudek chłonnych, z miejscowym przekrwieniem kosmków), miałem wykonaną Enterografię MR.
Wg lekarza prowadzącego - gastroenterologa wszystko ok - ale chciałem się upewnić, żeby czegoś nie przeoczyć.
Wynik badania:
"Badanie wykonano w sekwencjach FSPGRT1, FSPGRT1+fs, 2D FIESTA przeglądowe oraz LAVA 3DT1 dynamicznie i FSPGRT1+fs po dożylnym podaniu środka kontrastowego (Multihance w ilości 8ml), w płaszczyznach poprzecznych i czołowych, w warstwach o grubości 4mm, 5mm i 8mm.
Dane ze skierowania: obserwacja w kierunku choroby Crohna.
W zakresie j. cienkiego i grubego zmian patologicznych (w tym cech nacieku ściany, zwężeń lub pokontrastowego wzmocnienia sygnału) nie ujawniono. Haustracje zachowane.
Drobne węzły chłonne widoczne w krezce jelita w okolicy korzenia naczyniowego.
W zakresie objętych polem badania fragmentów wątroby, p. żółciowego, trzustki, nerek i śledzony zmian patologicznych nie stwierdzono."
W chwili obecnej nie wdrożono żadnego leczenia. Do dalszej obserwacji.
Badania krwi (morfologia 8 -parametrowa, Albuminy, ALT, AST Białko całkowite, Bilirubina całk. Fosfataza alkaliczna GGTP, Kreatynina,CRP) w normie oprócz Amylazy - (21U/l) przy normie 28-100.
Dodatkowo pojawiło mi się małe o nieregularnym kształcie znamię na kl. piersiowej o średnicy ok 3 mm (może było już wcześniej - nie oglądam się zbyt często i może nie zwróciłem uwagi), które po zbadaniu dermatoskopem nie spodobało się dermatologowi. Powiedział jednak żebym pokazał się w maju to wtedy najwyżej je wytniemy i zbadamy.
Pytania jakie mi się nasuwają to:
1. Czy czekać z tym znamieniem do maja czy lepiej będzie je zbadać w najbliższym czasie.
2. Chciałbym się dowiedzieć czy te drobne węzły chłonne mogą świadczyć o wczesnych początkach jakiegoś procesu rozrostowego, czy raczej jest to wynik przewlekłego stanu zapalnego. Dodam, że brzuch często pobolewa z prawej strony pod żebrami. Może trzeba wykonać jakieś dodatkowe badania - tylko jakie? Póki co, lekarz zalecił badania obrazowe + kolonoskopia i gastroskopia raz do roku.
Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam,
K.