przejde moze odrazu do konkretow...
pacjentka 78 lat, zdiagnozowany chloniak z komorek plaszcza IVb... leczona na oddziale hematologii, lekarze probowali postawic na nogi (doslownie, bo pacjentka, od miesiaca wlasciwie juz tylko lezy), ale niestety mimo chwilowej poprawy, stan znowu sie pogorszyl i zostala przeniesiona na oddzial wewnetrzyny, gdyz stwierdzono, ze do chemii sie nie nadaje. z powodu niewydolnosci nerek, lekarz nie chcial na razie wypisac do domu...
jakie srodki powinno sie podjac w takim przypadku ? szukac dodatkowej konsultacji lekarskiej ? slyszalem, ze sa jakies leki, ktore poprawiaja komfort zycia i wydluzaja je, nawet w tym najgorszym stadium choroby, ale nie wiem czy nalezy ich szukac na wlasna reke ? pacjentka zostala wypisana z hemtologii, bez zadnych zalecen czy tez przeciwskazan, no kompletnie nic, byleby sie jak najszybciej pozbyc... prosze o podpowiedz jak mozna dzialac by nie czekac z zalozonymi rekami ?
szczerze mowiac, dziwie sie, ze ta pacjentka nie zostala jeszcze skonsultowana przez innych onkologow.
nie rozumiem - chcesz szukac lekow, ktore ''poprawiaja komfort zycia'' ? w chorobie onkologicznej? takich lekow nie szuka sie na wlasna reke, a konsultuje sie wszystko z onkologiem. to nie byle jakie przeziebienie przeciez.
tak naprawde, to nie mamy zadnych wynikow badan, a jedynie ogolniki, wiec jak mozna sie odniesc merytorycznie?
dobrze funkcjonujace nerki i watroba przy chemii to podstawa.
gdyz stwierdzono, ze do chemii sie nie nadaje. z powodu niewydolnosci nerek,
wlad napisał/a:
jakie srodki powinno sie podjac w takim przypadku ? szukac dodatkowej konsultacji lekarskiej ?
Musicie skontaktować się z domowym hospicjum i we wszystkim pomoże Wam lekarz i pielegniarka, którzy przyjdą do domu. Skierowanie wystarczy od lekarza rodzinnego
moja mama ma tego samego chłoniaka i niewydolność nerek
Moja mama jest dokładnie w wieku Twojej mamy ma tego samego chłoniaka i też niewydolność nerek, a do tego jeszcze cukrzycę. Z tym, że stopień zaawansowania trochę mniejszy - IIIA (bez objawów).
Dzisiaj idzie do szpitala na oddział onkologii. Bardzo się boję o to czy zakwalifikują ją do leczenia czy poprostu wypiszą do domu i w domu będziemy wypatrywać pierwszych objawów tego, że dzieje się coś złego.
Nie wiem jak wygląda w przypadku niewydolności nerek ciałami monoklonalnymi. Czy też wymagane są zdrowe wątroba i nerki? Może ktoś wie? Napiszcie...
Jak się czuje Twoja mama? IVB - oznacza, że chloniak zajął jakiś narząd czy Twoja mama cierpi czy jest poprostu słaba i źle się ogólnie czuje?
Jeżeli jesteś na forum - napisz proszę...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum