Witam serdecznie jestem tutaj po raz pierwszy i chciałam poprosić o interpretacje wyników badań mojego taty. W grudniu ubiegłego roku tata leżał w szpitalu z powodu wszczepienia stentów do tentnic tata zaczął wtedy również skarżyć się na to że gdy się porusza boli go nerka. Miał wtedy zrobione usg i były wskazania do zrobienia TK.
tu podaje wynik TK.
Badanie TK klatki piersiowej, jamy brzusznej i miednicy wykonane po podaniu środka kontrastowego i.v. uwidacznia.
Miąższ płucny bez ewidentnych zmian podejrzanych.
W miąższu PP oraz w płacie dolnym PL zmiany włókniste i odcinkowe zgrubienia opłucnej - pourazowe.
W segmencie 3 PP i w płacie środkowym guzki podopłunowe wielkości do 5mm.
Powiększone do 14*16mm węzły chłonne podostrogowe.
Pozostałe węzły chłonne wnęk płucnych i śródpiersia liczne, ale nie powiększone.
Jamy opłucnowe bez cech płynu.
JB,MM
Wątroba niepowiększona \. Podejrzenie przetoki tętniczo-wrotnej- najpewniej w płacie prawym podprzeponowo. Miąższ wątroby o niejednorodnym wzmocnieniu kontrastowym /głównie z powodu zaburzeń perfuzji/, ale bez ewidentnych zmian ogniskowych.
Stan po cholecystektomii; w loży kilka litych zmian/ najpewniej śledziony dodatkowe/- największa - 18*35mm.
Trzustka, oba nadnercza niepowiekszone, bez zmian ogniskowych.
Nerki typowej lokalizacji i wielkości.
W górnym biegunie nerki lewej lita zmian o morfologii RCC wielkości 42*34mm.
Nerka prawa bez zmian ogniskowych, ze złogami wielkości 12mm w grupie kielichów dolnych.
UKM-Y obu nerek nieposzerzone.
Pęcherz moczowy słabo wypełniony, nie do oceny.
Gruczoł krokowy o wym. 45*40mm ze zwapnieniami, modeluje tylna ściana pęcherza moczowego.
Węzły chłonne trzewne i zaotrzewnowe niepowiększone. We wnęce wątroby pojedyńczy węzeł chłonny granicznej wielkości /10mm/.
Bez cech wolnego płynuw jamie otrzewnej. Struktury kostne bez zmian podejrzanych. Stan po złamaniu talerza kości biodrowej lewej bez cech zrostu. Wygojone złamania żeber po stronie prawej.
bardzo bym prosiła o zinterpretowanie tego wyniku
[/b]
[ Dodano: 2017-04-26, 18:11 ]