błagam o pomoc.
Kilka dni temu odebrałam wynik tomografii jamy brzusznej , wynik w dolnym biegunie prawej nerki guzek średnicy ok 20 mm ulega niejednorodnemu wzmocnieniu.
Wcześniej usg jamy brzusznej
wynik:
Wątroba niepowiększona o nieznacznie wzmożonej echogeniczności miąźszu - cechy niewielkiego stłuszczenia, bez zmian ogniskowych.
Pęcherzyk żółciowy średniej wielkości o niezmienionych ścianach, złogów nie zawiera.
Nerki położone typowo, ruchome oddechowo, prawidłowej wielkości ( 10, 5-10cm) i kształtu.
Obustronnie w warstwie korowej liczne, różnej wielkości ( największe w NP - w dolnym biegunie śr. ok 14 mm, w NL - w części środkowej - śr. ok 11 mm) dobrze odgraniczone ogniska hyperechogeniczne - naczyniaki.
Pola nadnerczowe - obustronnie bez zmian.
Układy kielichowo - miedniczkowe i moczowody nieposzerzone, złogów nie znaleziono
Nie znaleziono powiększonych węzłów chłonnych w przestrzeni zaotrzewnowej.
Aorta brzuszna prawidłowej średnicy.
Nie stwierdzono płynu w jamie otrzewnej ani w obu jamach opłucnych.
Nefrolog kazał zrobić kolejne usg jamy brzusznej ( podał przy tym namiary do kogoś znajomego) badanie płatne.
Proszę o pomoc do kogo mam się z tym udać ( ewent namiary na kogoś w warszawie)
oraz jakie badania mieć przy sobie.
Twoje wyniki mówią o naczyniakach. To takie coś co się obserwuje i z interwencja czeka się aż urośnie co najmnie do 5 cm. Też to mam, ale żaden lekarz tym się nie przejmuje.
Skierowanie na USG jamy brzusznej możesz dostać od lekarza pierwszego kontaktu i nie płacić za nie. W Warszawie ryzykujesz, że czas oczekiwania będzie ok. 1-2 miesiące.
Gorszą sprawą może być guzek. To musisz koniecznie wyjaśnić z onkologiem-urologiem. Do onkologów nie musisz mieć skierowania. Jeśli masz to szybciej Cie przyjmą. Skoro mieszkasz w Warszawie lub blisko to doradzałbym Centrum Onkologii. Weź z sobą te badania, które masz. Lekarz zdecyduje czy sa potrzebne kolejne.
_________________ Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.
Albert Einstein
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum