Pozdrawiam wszystkich użytkowników tego forum!
Jestem po usunięciu guza pęcherza moczowego. Byłbym ogromnie wdzięczny za pomoc w interpretacji wyniku badania histopatologicznego, które dzisiaj otrzymałem. Próbowałem sam (posiłkując się dostępnymi materiałami) coś z tego zrozumieć, ale ciągle nie potrafię poskładać tego w całość. Inaczej to ujmując: ciągle nie wiem co tak naprawdę mam/miałem i jakie są/mogą być tego konsekwencje na przyszłość.
Nie wiem czy mi się uda dołączyć skany, więc postaram się wiernie (wliczając w to literówki
) przepisać.
1. Fragment wypisu
2015-07-10 Cystoskopia
Pojemność pęcherza moczowego prawidłowa. Ujścia moczowodowe widoczne. Bocznie i do przodu od ujścia lewego guz 3cm na wąskiej 0,5cm szypule. Pozostał Â śluzówka gładka.
[...]
2015-07-10 - TURT
Epikryza:
Pacjent skierowany do tutejszego szpitala w celu operacyjnego leczenia guza pęcherza moczowego. Zakwalifikowany do zabiegu endoskopowego. Operowany dnia 10.07.2015r. W trakcie zabiegu wykonano przezcewkową elektrosekcję zmiany w pęcherzu moczowym.
[...]
2. Wynik badania histopatologicznego
Opis makroskopowy
I i II - drobny szarobrunatny wycinek
III - drobne kruche szarobrunatne wycinki
Rozpoznanie histopatologiczne
pęcherz moczowy
1506243 - dno guza: Status normalis.
1506244 - szypuła guza: Status normalis.
1506245 - 1506247 - guz: Obraz przemawia za: ancient cellular schwannoma (widoczne cechy wtórnego zapalenia (owrzodzenie) i atypii komórkowej typu zwyrodnieniowego. VIM (+), S100 (+), SMA (-), Ki67 do 4%. Wskazana konsultacja w I.O. [...]
ps Oczywiście i tak zamierzam być w stałym kontakcie z moim urologiem i skonsultować się z onkologiem, jednak mam bardzo złe doświadczenia z chorobą jednej z najbliższych mi osób - początkowa diagnoza była tak optymistyczna, że opóźniła rozpoczęcie leczenia o kilka tygodni, co (mam wrażenie) mogło mieć wpływ na nieskuteczność całego procesu.