Co może być, wciąż nie wiadomo. Badanie sugeruje, że może być to zmiana łagodna i stan zapalny ale dla pewności jest sugestia usunięcia i przebadania dokładnego.
Tak też zrobię. W srode idę do chirurga żeby zdecydował czy to kwalifikuje się do zabiegu czy operacji. Pozostaje mi dalej czekać. Jak się zakończy na pewno dam znać
Swój wynik biopsji konsultowalam z swoją Panią endokrynolog, powiedziała że wynik super I trzeba faktycznie wyciąć i będzie spokój. Zapytałam się co to może być, odp ze może torbielka?.. byłam dziś zwiazku z tym u chirurga onkologa zapytać czy to wytnie.. I nie wytnie.. Mam iść do laryngologa Bo według niego to guz slinianki I usuwał by ja cala.. do tego jak usłyszał mój głos stwierdził że mam iść na usg żeby spr co tam się dzieje bo być może mam uszkodzone struny głosowe..
[ Dodano: 2018-10-25, 10:30 ]
czy jest ktoś w stanie polecić mi dobry szpital/klinikę od wycinania takich guzów na śliniance? na nfz, prywatnie, odległość bez znaczenia.. bo jak zaczęłam czytać na temat powikłań i opinii dot. szpitala gdzie miałabym się udać to zaczynam się obawiać.. a chciałabym się dostać do kogoś kto się na tym zna i specjalizuje w śliniankach.
Nie wypowiem się na temat innych szpitali czy lekarzy ale mogę polecić szpital w którym mnie leczono- WCO Poznań Garbary. Oddział laryngologiczny super, byłam dwa razy i za każdym razem bez problemów, chociaż zdaję sobie sprawę, że to zależy od przypadku.
Puma dziekuje za polecenie, szukalam wczoraj przez większość dnia i znalazlam Pania dokotr z Kielec. Dzwonilam do jej gabinetu i jade do niej w poniedzialek. Czytajac o niej mysle ze dobrze trafię i mi choc troche pomoze bo slinianki nie sa jej obce.. a Jestem z okolic Rzeszowa to do Kielc daleko nie bedzie.
Hej!
Byłam wczoraj u tej Pani doktor w Kielcach.
Więc tak, powiedzialam wszystko Pani dokotr pokolei, wysłuchała mnie. Na to wszystko powiedziała ze niestety nie jest mi w stanie po tych badaniach co mialam zrobione powiedzieć czy to cos powaznego czy nie. Ale jest w takim miejscu ze operacja jest konieczna. Zaczęła mi rysowac co przebiega wokół tego guza.. chodzi o ten nerw twarzowy. I nawet jesli to będzie zwykly guzek typu kaszak czy inny torbielek to musi byc wycięty tylko podczas operacji w znieczuleniu ogolnym co by można było go bezpiecznie usunac i dzieki tym dodatkowych "nerwomikroskopow" nie uszkodzić tego nerwu twarzowego. No ale chce najpierw bliżej poznać tego guza i musi mi zrobic rezonans zeby ona wspolnie z radiologiem opisali co i jak aby wiedziała jak ma przebiegac operacja wyciecia tego guzka Powiedziała zebym sie nie marrwila, ze za mloda jestem na nowtwory zlosliwe, ze zyczy mi tego zwyklego kaszaka i ze ona jest od martwienia i działania ja mam tylko przyjechać i sie nie stresować bo co by nie bylo to bede pod dobra opieka. Więc w kolejny czwartek mam wstawic sie u niej w poradni przy szpitalu, zrobia rezonans i wtedy ustalimy termin operacji.
Dzis bylam tez na badaniach krwi bo jutro ide na kontrole do endokrynologa i morfoligia, tsh, wapn itp w normie, jedynie OB 22, ale to chyba nie dużo by moc sie martwić .
Jest plan działania i teraz trzeba działać. Pani doktor widać, że bardzo poważnie i profesjonalnie podeszła do tematu.
betka91 napisał/a:
jedynie OB 22, ale to chyba nie dużo by moc sie martwić .
Podwyższone ale bardziej miarodajne jest CRP ponieważ świadczy o obecnym stanie zapalnym. OB może długo być po jakimś przebytym stanie zapalnym podwyższone i długo schodzić do poziomu prawidłowego.
marzena66 - a w Twojej opinii/doświadczenia to że skierowała mnie najpierw na MR (przed operacją) mówiąc o kaszaku jest powszechnie stosowane?
Byłam dziś na kontroli z usg u mojej Pani doktor endokrynolog.
Tsh jednak nie do końca w porządku i zmieniła mi lek na letrox i zwiększyła dawkę na 125 ug.
Na usg loża po tarczycy jest prawidłowa, jest jeszcze mały stan zapalny i może dlatego głos nie wrócił jeszcze do pełni sił.
Oprócz tego mam węzeł powiększony na około 2 cm po prawej stronie, ale z prawidłową wnęką i może to jakaś infekcja (mam w domu chore dzieci - ale mnie jeszcze nie rozbiera).
Zrobiła dodatkowo podgląd na tego guza: w okolicy ślinianki podżuchwowej (i tutaj nie wiem czy to nie błąd? bo wcześniej była mowa o śliniance przyusznej) powyżej bieguna górnego, po stronie lewej dobrze odgraniczony guz o widocznej torebce - lity, mieszanej echogeniczności o wymiarach 14x9,5x17 mm (troszkę dalej urósł), unaczynienie zmiany nieznamienne. Według niej powinnam też być dobrej myśli, potwierdziła, że Kielce to lepszy wybór niż Rzeszów. Więc teraz czekam na przyszły czwartek..
to że skierowała mnie najpierw na MR (przed operacją) mówiąc o kaszaku jest powszechnie stosowane?
Jak najbardziej odpowiednie działanie, MR to najdokładniejsze badanie i dokładnie będzie pokazana lokalizacja zmiany, czy nie ma innych, bardzo dobrze, że masz zrobić to badanie.
Sama widzisz jak usg opisane
betka91 napisał/a:
w okolicy ślinianki podżuchwowej (i tutaj nie wiem czy to nie błąd? bo wcześniej była mowa o śliniance przyusznej)
Byłam wczoraj w ŚCO w Kielcach, nie zrobiono mi wczoraj tego rezonansu, zostałam zapisana na niego 23 listopada, a założyli mi kartę itp. 20 grudnia mam mieć konsultacje, a 7 stycznia operacje. Także jeszcze pewnie czeka mnie niespełna 3 miesiące niepokoju - do momentu otrzymania wyników z histopatu. Ale widocznie mam jakieś takie szczęście.. z tarczycą było inaczej, w lipcu usg i biopsja a 6 sierpnia operacja, ale może dlatego że w biopsji był IV stopień podejrzenia, tutaj w biopsji prawdopodobnie zmiana łagodna z stanem zapalnym, więc nic złego się w sumie nie dzieje. Cóż, muszę uzbroić się w cierpliwość
tutaj w biopsji prawdopodobnie zmiana łagodna z stanem zapalnym, więc nic złego się w sumie nie dzieje. Cóż, muszę uzbroić się w cierpliwość
Na pewno tak, są przypadki gdzie trzba działać szybko są takie jak u Ciebie, że nie ma tragedii więc można poczekać, choć dla pacjenta każdy dzień czekania to droga przez mękę.
Staram się nie nakręcac..
Tylko widzę go codziennie.. Już jest naprawdę widoczny I mało estetycznie wygląda.. I środkowa jego część jest sina.. nigdy nie pytałam czemu. Można tutaj w ogóle zdjęcie zmiany wstawić? Może coś miał o podobnej kolorystyce ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum