Dzwoniłem do Gliwic kierownik będzie dopiero jutro, wtedy spróbuje jeszcze raz. Tate wypisali ze szpitala dziś lekarz stwierdził, że nie można operować ponieważ nowotwór oplata tętnice doprowadzającą i odprowadzającą krew i pozostaje tylko radioterapia.
Wyniki badań :
Ekspertyza histopatologiczna 28.02.2011 : Carcinoma planoepitheliale non-keratodes (G2) invasivum.
Ekspertyza cytopatologiczna 8.03.2011: Elementy morfotyczne krwi oraz nieliczne rozproszone komórki limfoidalne bez cytologicznych cech atypii.
15.03.2011
Tomografia rezonansu magnetycznego szyi, wykonana sekwencjami FSE w obrazach T1- i T2- zależnych, sekwencji FLAIR oraz po podaniu środka cieniującego, wykazuje guz migdałka podniebiennego lewego lewego wym. 24x20x21 mm i naciekający przestrzeń przygardłową oraz obwodowo nasadę języka. Masa guza zwęża część nosową gardła. Stwierdza się przerzutowo zmieniony węzeł chłonny w przestrzeni tętnicy szyjnej o wym. 30x24x40 mm, z masą rozpadu w jego wnętrzu, który nacieka opuszkę tętnicy szyjnej wewnętrznej oraz miejsce rozwidlenia, z częściowym zajęciem tętnicy szyjnej wewnętrznej i zewnętrznej oraz żyłę przedniąszyi w sąsiedztwie ślinianki podżuchwowej. Przedkręgowa oraz zagardłowa wolna.
02.03.2011
Badanie usg szyi.
W sąsiedztwie lewego kąta żuchwy widoczna owalna hypoechogeniczna zmiana ogniskowa o wymiarach 4,7x1,7x1,6 cm, przylegająca do przedniej powierzchni tętnicy szyjnej zewnętrznej. W badaniu metodą Dopplera uwidoczniono drobne naczynia sięgające od tętnicy szyjnej zewnętrznej do wnętrza zmiany. Z ww. zmiany pod kontrolą usg wykonano b.a.c. Wzdłuż obu mieśni mostkowo-obojczyko-sutkowych widoczne liczne odczynowe węzły chłonne o dł. Do 1 cm. Tarczyca bez zmian ogniskowych.
Karta informacyjna leczenia szpitalnego 24.03.2011
Rozpoznanie: C09.9 Cacinoma tonsillae palatinae sin. Cum infiltracionem baseos linqae et metastases ad lymphonodorum colli lateralis sin.
Leczenie
Tomografia rezonansu magnetycznego.
Ze względu na rozległość zmian odstąpiono od leczenia operacyjnego.
Zalecenia
Chory skierowany do kliniki radioterapii celem kwalifikacji do leczenia.
Co mogę zrobić? Gliwice to ośrodek publiczny takich chętnych jest pewnie wiele, ale będę próbował. Czy radioterapia może wyleczyć?
Znalazłem taką stronę
http://www.leczeniezagranica.pl/ tylko wygląda to jak naciąganie(nawet nie ma adresu).