Guzek 1 cm w szczyciei płuca - rak czy inna choroba?
Witam. Problem dotyczy mojej siostry. Ostatnio miała problemy z oddychaniem i skarżyła się na nieprzyjemny zapach z ust, przypominający ropę.
Była na badaniu RTG klatki piersiowej, otrzymała taki wynik:
"Zmiana ogniskowa, o słabym wysyceniu o wym, ok. 11x5m w szczycie płuca lewego. Cienie wnęk płucnych prawidłowe. Spłycone są oba kąty przeponowo-żebrowe -zrosty?płyn?
Serce w normie."
Dzień po tym badaniu została skierowana na tomografię, jednak na wyniki musi czekać do 21 grudnia ( od razu ma mieć zrobioną kolejną tomografię oraz badanie krwi ).
Wstępnie z tomografii wiadomo, że ma guzek w płucu o wymiarach 1 cm z którego sączy się ropa. Oprócz uporczywego kaszlu, duszności oraz kataru nie ma innych objawów. Dostała 2 inhalatory które ma brać do czasu kolejnego tomografu zawierające salbutamol.
Siostra niedawno chorowała na zapalenie płuc oraz w pokoju w którym mieszkała znaleziono wilgoć oraz prawdopodobnie grzyby. Siostra jest alergiczką.
Czy ma ktoś pomysł czym może być ta choroba? Lekarz póki co nie dał konkretnej diagnozy.
Opisana zmiana może mieć podłoże pozapalne.
Nie można jednak wykluczyć innej przyczyny dlatego zalecono tomografię.
Piot1994 napisał/a:
ok. 11x5m w szczycie płuca lewego
Chyba mm ?
To są małe zmiany. Jeżeli tomografia potwierdzi rtg (które nie jest zbyt dokładnym badaniem) i nic innego nie zostanie wykryte to pozostanie zapewne wyleczenie stanu zapalnego i obserwacja zmian.
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
Przepisałem to tak, jak było na wydruku. Zapewne mm może to tylko błąd.
Tak podejrzewałem, ale po RTG ( które miała 6 grudnia ) dostała skierowanie na Tomografię ( została wykonana dziś tj. 7 grudnia ) chyba z dopiskiem pilne, dlatego się zdziwiłem. Kolejną tomografię ma mieć 21 grudnia oraz badanie kreatyniny ( dziwne jest też to, że miała tomografię dziś bez tego badania ).
Poza objawami które opisałem słychać też jak oddycha, taką ciężkość na oddechu.
Witaj mi to wygląda na powikłane zapalenie płuc - tzn ropień płuca.
Ropnia płuc diagnozuje się bronchoskopią .na pewno skierują siostrę po TK na nią.
Póki co ma nadal wdrożone antybiotyki ?
_________________ "Szpital to nie tylko miejsce cierpienia, jest to także miejsce nadziei" /Jan Paweł II/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum