Pare dni temu zaczelo bolec mnie jadro zauwazylem na nim guzek wielkosci pryszcza na skorze ,
kiedys mialem problem z prawym jadrem tak samo wyskoczyl pod skora na jadrze bolało zrobime usg i bylo ok zero problemow ,
teraz takze zrobiłem usg i bez zarzutu okazalo sie ze jest na jaderku prawym i lewym torbielka i nic wiecej ktorej nie nalezy usuwac ani nic z nia robic.
Dla dodatkowej pewnosi zrobilem markery no i chyba nie sa ok:
-bhCG 1.20
-AFP 8.69
-w moczu białko 30g
Co dalej z tym mam zrobic jutro ide do urologa bo mowi ze te dane sa niepokojace
co sadzicie o tym i wogole co dalej mam robic .
Dla pewności można zrobić również wynik LDH - dopełnienie do wszystkich badań. Powiedz, czy miałeś kiedyś problemy z wątrobą, bo może się okazać, że to ona jest powodem delikatnego wzrostu...
Radziłbym Ci za jakiś nie długi czas powtórzyć wyniki (BHCG, AFP i LDH) i najlepiej gdzieś jeszcze skonsultować to twoje jądro. Nie wszytko od razu musi być rakiem...
Z drugiej jednak strony brak podniesionych wartości markerów lub nieznaczne podwyższenie) nie musi oznaczać, że jest wszystko OK. - coś z własnego doświadczenia - miałem nie duży guzek, do tego BHCG delikatnie ponad normę - bodajże 2,5), badanie USG wskazało mikrozwapnienia - lekarz stwierdził, że to na pewno nie rak! - następnie kilka konsultacji - u urologów specjalistów - po usunięciu jądra okazało się że to był nowotwór złośliwy - dodam jeszcze, że jestem po przebytym wnętrostwie, co znacznie zwiększało niebezpieczeństwo choroby nowotworowej. Nie mam na celu straszenia Ciebie, ale bądź czujny i dociekliwy w sprawie swojego zdrowia! dawaj znać o swoich działaniach! Pozdrawiam i powodzenia!
Wiesz co nigdy nie mialem problemow z watroba obcenie biore spalacz tluszczu moze to przez niego chociaz watpie. hmm
badanie napewno powtorze za jakis miesac albo dwa lub trzy nie wiem kiedy najlepiej?
jadro byłem u 2 specjalistow no niby wszystko ok jest ze to tylko torbiele i nic wiecej albo mi sie wydaje ale tak od rokui spalo mi troche libido a mam 22 lata
Kamilu, nie jestem lekarzem, ale skoro jutro masz wizytę u urologa, to idź na nią, zobaczysz co on powie - i napisz o tym
Badania bym powtórzył, ale prędzej, za jakiś tydzień - dwa. Odstawiając wcześniej jakieś wszelkie turbo wspomagacze. Zapytaj lekarza, może warto by zrobić USG jamy brzusznej - przyjrzeć się wątróbce, skoro jądra rzeczywiście "dobrze" wyglądają...
no ok jutro ide zobacze co powie usg jamy mialem i jest oka
badania napewno powtorze bo spac spokojnie nie bede dal rady to napewno napiszei podziele sie z wami tym co sie dowiem . pozdrawiam was
[ Dodano: 2011-02-09, 16:56 ]
Witam byłem u lekarza zrobil raz jeszcze usg jest pewnien ze wszystko ok
kazał jedynie zrobic mi markery za okolo 3 mies jesli wyjda dobrze to si jesli zle bedziemy szukac przycyzny
Ja tylko biegam czasami hmm martia mnie zwiekszone wartosci afp
ale pojde za miesiac na badanie i zrobie ponownie
czy moze juz teraz isc do poradni onkologicznej?
Idź czym prędzej do urologaa.
Powiedz mu co ci dolega. Pewnie masz stan zapalny jader. Tylko to trzeba szybko leczyc a nie ze samo przejdzie. To co bierzez od spalania tłuszczu odstaw.
ja byłem i niby nic nie ma wiec nie wiem co ja mam robic mowi jest ok poza tym ze afp jest wieksze i mam powtorzyc badanie za miesiac wiec niby hmm co jest grane podpowiedzcie co ja mam zrobic bo juz sam nie wiem
Dodatkowa konsultacja nie zaszkodzi. Idz do innego urologa (nawet prywatnie ) i zobacz co ci powie. Może faktycznie jest jakiś stan zapalny jądra, ale to i tak trzeba koniecznie leczyć, a nie zostawić tak sobie. Jeżeli jesteś z Wrocławia mogę ci podać namiary na bardzo dobrego urologa, który na pewno nie zbagatelizuje problemu i wszystko dokładnie wytłumaczy co i jak.
Wiesz u ilu byłem 1 profesora dziadek z 60 lat uwazał ze nawet usg nie trzeba robic ale zrobil i teraz 2 razy u tego samego goscia ktory wytlumaczyl co i jak , miałem juz 3x usg robione i czysto oprocz torbielek.
Martwi mnie jedynie wieksze afp 8.65 oraz lekki bol u dołu plecow.
Ale mam za miesiac zrobic afp jeszcze raz i hcg jsli bedzą gorsze od tych co są wyników to ide z powrotem jesli afp mniejsze bedzie od 3 to umowilem sie z lekarzem ze nie musze przychodzic/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum