Dziękuję za odpowiedź. Tata będzie miał robioną bronchoskopię, tk głowy, tk płuc i jeszcze jakies których niestety nie pamietam (jutro jadę go odwiedzic więc napisze dokładniej). A co do kaszlu to -tata ma suchy i bardzo uporczywy wręcz duszący kaszel, dodam że mówi tylko szeptem bo nie może wydać innego dźwięku(wcześniej chrypa a teraz to) stan ten utrzymuje się już ok tygodnia. A co z tym dziwnym zapachem o którym pisałam wcześniej??
[ Dodano: 2012-03-21, 19:49 ]
A co do nudności to niestety są ale już znacznie mniejsze
A co do kaszlu to -tata ma suchy i bardzo uporczywy wręcz duszący kaszel, dodam że mówi tylko szeptem bo nie może wydać innego dźwięku(wcześniej chrypa a teraz to) stan ten utrzymuje się już ok tygodnia.
Tata był z tym u lekarza, np. POZ? Ktoś go osłuchiwał, oglądał gardło?
Co do zapachu - powiem szczerze, że nie wiem, może to reakcja po chemioterapii?
Witam. Dzisiaj lekarz prowadzący dopiero dał nam wyniki tk klatki piersiowej(które robione było 13-12-2011)zapodziały sie u niego. Oto opis:
I TK klatki piersiowej (13.12.2011):
Guz wneki lewego płuca wlk 41x34 łączący się pasmami zagęszczeń z masą węzłową śródpiersiową wielkości 58x52 i szerzący się naciekowo na dolny płat. Zwężone lewe oskrzele dolnopłatowe. Miąższ płuc bez zmian przerzutowych. Zwapnienia i pęcherz rozedmowy, w segm. 10 prawym kilka węzłów okołoostojowych do 16mm i przedtchawiczy 22mm.
Tak to jest pierwsze wykonane w szpitalu do którego tato trafił w celu rozpoznania. Czy dobrze rozumiem,że tata ma nie jeden a dwa guzy? Co to sa węzły okołoostojowe?
Oj tak rzeczywiście ten przecinek powinien być: Zwapnienia i pęcherz rozedmowy w segm. 10 prawym, kilka węzłów okołoostrogowych do 16mm i przedtchawiczy 22mm.
Przy okazji zwracam wszystkim Forumowiczom uwagę na to, jak czasem złe postawienie zwykłego przecinka w wynikach zupełnie zmienia sposób ich interpretacji - stąd nasze ciągłe prośby o dokładne, uważne przepisywanie wyników w całości, z uwzględnieniem każdego zdania, każdego przecinka.
Witam,tata jest cały czas w szpitalu. Dzisiaj było jakieś zebranie dotyczące jeso osoby, ale niestety nic nie ustalili. Wiemy tylko tyle,że musi mieć konsultacje u: laryngologa,neurologa,kardiologa,lek.wew, chemioterapeuty. Martwię się o niego bo w szpitalu podaja mu insulinę gdyż ma bardzo wysoki poziom cukru-ponad 450 a po jej podaniu spada mu do 70 (jest mu zimno,trzęsie sie i musi zjeść coś słodkiego bo nie jest wtedy w stanie nawet wstać), do tego wszystkiego doszła jeszcze anemia(tata dostaje żelazo). Rozumiem konsultacje ale aż tylu lekarzy? Czy to oznacza,że jest bardzo źle??
Takie konsultacje nigdy nie zaszkodzą, także nie martwiłabym się tym, że chcą je przeprowadzić - zawsze to lepiej być zbadanym przez zbyt wielu lekarzy, niż jednego za mało
Oto wyniki tomografii klatki piersiowej:
W jednofazowym kontrastowym badaniu kletki uwidoczniona recesja zmian, guz wnęki stopił się do zmiany resztkowej wielkości 13x10 mm łączący się pasmami zagęszczeń ze zmianą resztkową podostrogową w wymiarach 16x9. Zwapnienia i pęcherz rozedmowy w segm. 10 prawym. Pasmowate zwłóknienia u podstawy obu płuc z przewagą lewego, kilka węzłów okołooskrzelowych do 1 0mm ze zwapnieniem, przytchawicze 10 mm.
Rozpoznanie: SCLC-ED (przerzuty do OUN)
RTG klatki: zagęszczenia w dolnym polu PL i w środkowym polu PP z zaznaczonymi cechami PZO.
Martwi mnie bakterioskopia taty:
Flora bakteryjna-ziarniaki Gram (+), szczep: NEISSERIA SP, STREPTOCOCCUS PNEUMONIAE, STAPHYLOCOCCUS AUREUS, STREPTOCOCCUS PYOGENES
dopisano również: z uwagi na wrażliwość na penicylinę oznacza wrażliwość na aminopenicyliny, cefalosporyny, korbapanemy oraz preparaty skojarzone z inhibitorami beta laktomaz.
Bardzo proszę o objaśnienie. Rozumiem,ze guzy uległy zmniejszeniu - co mnie bardzo cieszy ale o co chodzi z tymi ziarniakami i dlaczego zmienili rozpoznanie na SCLC-ED?
[ Dodano: 2012-03-31, 18:52 ]
Czytałam trochę o tych ziarniakach ale...?
[ Dodano: 2012-03-31, 18:54 ]
Zupełnie nie mam pojęcia co one powodują? Tata po konsultacjach dostał jeszcze 3 cykle chemioterapii PS 1 SCLC sin ca microcelulare
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum