Witam serdecznie. Obecnie jestem po operacji wyciecia ślinianki podżuchwowej wraz z guzkiem.W grudniu podczas usg wykryto u mnie guzek który wskazywał na naciek zapalny lub turum mixtus . Wynik BAC wyszedl:zmiana lagodna ze wskazaniem usunięcia, z podejrzeniem adenoma pyranelhum. Dziś otrzymałam wynik histo : 1 I-II-III Siaoladenitis chronica cum signis fobrosis. CK (+).CK AE1/AE3 (+).MiB1=6.9%.lekarz mówił ze jest wszystko ok.tylko stan zapalny.jednak martwią mnie dodatnie markery....będę wdzięczna za wsparcie pozdrawiam
Katia123,
Witaj na forum.
Po pierwsze prośba - najlepiej wszelkie wyniki, opisy badań wklejać w formie załączników do posta. Wtedy treść jest po prostu jednoznaczna. A jeśli przepisujesz to starannie, bez literówek i błędów w nazwach.
Twój wynik mówi o sjaloadenozie i włóknieniu. Dodatnie cytokeratyny nie są w tym przypadku markerami nowotworu złośliwego. Patomorfolog użył ich do potwierdzenia nabłonkowego pochodzenia badanego materiału. Gdyby pod mikroskopem zobaczył nieprawidłowe komórki to wówczas miałabyś stosowny opis w końcowym wyniku.
Pozdrawiam serdecznie.
Witam bardzo proszę o interpretację pozdrawiam
Treść wyniku
Nodulus vocalis in statu oedematis. Hypetrophia epitheli paraepidermoidali.metaplasia planoepithelialis epitheli glandularis
[ Dodano: 2018-06-22, 18:02 ]
Dodam iż kliniczne rozpoznanie tj guzek polip faldu glosowego. Dziękuję za pomoc
Proszę nie zakładać do każdego nowego pytania/wyniku nowego wątku bo to niezgodne z Regulaminem forum. Masz już wątek to proszę dalszą historię kontynuowac w tym samym miejscu. Watki scalone.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum