u syna lat 5, wykryto guz nerki nerczaka.
Leczony jest w Katowicach, gdzie ustalono standardowo 4 chemioterapie i operację usunięcia guza z nerką.
Jesteśmy po 3 chemii, 4 chemia została przełożona ze względu na silną alergię u syna.
Syn obecnie zażywa Contrahist i stąd moje pytanie ponieważ w tym samym czasie jesteśmy umówieni na wizytę we Wrocławiu, u prof. onkolog i u prof. chirurga w celu dalszego leczenia.
Moje pytanie brzmi czy 4 dawkę chemii może przyjąć we Wrocławiu?
Czy są jakies formalności do spełnienia?
Zdecydowałam się na Wrocław ponieważ W Katowicach usuwają całą nerkę a we Wrocławiu tylko guz lub część nerki.
Muszę mieć pewność że zrobiłam wszystko co mogłam aby nerkę uratować.
Witam
07.01 u syna, 5 lat, wykryto guz nerki nerczak. Syn leczony jest w Katowicach. Plan leczenia 4 chemioterapie i zabieg nefrektomii. Chemioterapia raz w tygodniu. Obecnie syn jest po 3 chemii, 4 chemia została przełożona o kilka dni ponieważ syn dostał silnej alergii. Podejrzewamy alergie po podaniu nutri drinku. Dzisiaj mija 8 dzień od ostatniej chemioterapii i tutaj moje pytanie czy taka przerwa może spowodować jakieś negatywne skutki w leczeniu guza? Jak długo chroni ostatnia chemioterapia? Dziękuje za odp.
czy taka przerwa może spowodować jakieś negatywne skutki w leczeniu guza? Jak długo chroni ostatnia chemioterapia?
Tu nie ma rozważania ile chroni ostatnia chemioterapia. Przede wszystkim żeby chemię otrzymać muszą być dobre wyniki i dobry stan pacjenta, jakkolwiek przy tej chorobie to dziwnie brzmi ale stan pacjenta musi być dobry żeby otrzymał kolejny kurs chemii i to jest najistotniejsze. Podanie chemii jak są kiepskie wyniki czy tak jak w przypadku Twojego syna alergia mogłoby poczynić straszne skutki uboczne ze śmiercią włącznie więc przełożenie chemii o parę dni nie spowoduje jakiś strasznych szkód.
Pewnie, że lepiej jak wszystko idzie sprawnie i zgodnie z terminarzem ale bardzo często zdarzają się przesunięcia chemioterapii ze względu na stan pacjenta.
Spokojnie do dwóch tygodni nie powinno być problemów.
Bardzo mi przykro, że tak małe dziecko musi przechodzić tak ciężką chorobę.
Dużo siły Ci życzę, witam na forum i pozdrawiam serdecznie.
Beatabrsc,
Chemia może być podana w momencie, gdy syn będzie pacjentem danej kliniki - czyli konieczne są wszelkie uzgodnienia "papierowe": historia choroby, karty leczenia, wyniki. Jeżeli ośrodek wrocławski zamierza podać tę samą chemię to nie powinno być problemów z kontynuacją schematu.
Rozumiem, że badania obrazowe pokazują szansę na leczenie oszczędzające nerkę?
Beatabrsc,
Rozumiem, że chciałabyś mieć pewność, że zrobiłaś wszystko, co w ludzkiej mocy, żeby było jak najlepiej, tylko uważaj, żeby ratując nerkę nie stracić dziecka... Zdaje się, że usunięcie guza wraz z nerką pozostaje póki co najlepszym leczeniem, a operacje oszczędzające wykonuje się w przypadku nerczaków występujących obustronnie...
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum