zajrzałam na forum, a tu wątek w którym chciałam i ja napisać.
u nas koszty były dużo dużo wyższe, być może jest to spowodowane tym że mieszkamy w warszawie.
miejsce na cmentarzu ponad 6000
wymurowanie 2 miejsc ponad 3500
trumna 1800
msza 500
ok 3-4 tyś na resztę: zakład pogrzebowy, chłodnia, krzyż, klepsydra
ok 1,5 tyś obiad
nas wyniosło ok 16 tyś.
zasiłek z ZUS-u w wysokości 4000 to kropla w morzu....
Też nie uważam że stypa to coś złego. ludzie przyjechali pół kraju by być na pogrzebie, i zwyczajnie wypada ich zaprosić na ciepły posiłek. w domu to było nie możliwe. trzeba byłoby zrobić zakupy, to wszystko przygotować i do tego całą "imprezę" obsłużyć, nikt do tego w takim dniu nie ma głowy.
W zakładzie pogrzebowym płaciłam 3800 zł . W tym było : chłodnia, urna, kremacja, tabliczka na grób, klepsydry, dowóz do kościoła i na cmentarz . Potem ksiądz 500 zł, organista 150 zł, kościelny 100 zł . Nie pamiętam ile wziął grabarz, ale napewno mniej niż za kopanie piwniczki, bo na urnę wykopał tylko mały dołek . Stypy nie robiłam, bo mama sobie tego nie życzyła, więc tu koszty odpadły . Aha i jeszcze kwiaty, koszt jakieś 400 zł .
[ Dodano: 2012-07-23, 16:26 ]
Za miejsce na cmentarzu nie płaciłam, bo było już dużo wcześniej opłacone .
_________________ Mamuś ur. 01.08.1955 - zm. 28.11.2011 godz.22.27 (*) .
uu nas ksiądz wziął 1300 4 lata temu.... koszt ze stypą kościelnym kpaniem grobu organistą klepsydrami i wszystkimi innymi takimi wyniósł około 6 tys ale to mówię kilka ładnych lat temu . i na cmentarzu parafialnym więc nie było kosztów
nie miałam na myśli jakiś uczt...po prostu, pewnie jest to związane z obyczajem, więc jeśli urazilam, to przepraszam, u mnie jest inaczej...po prostu nie nazywa się tego 'stypą' to bardzo staroświeckie powiedzenie jak dla mnie...i nam kojarzy się z ucztowaniem...czyli piciem alkoholu w taki dzień, zapewne każdy te słowo odbiera inaczej, więc przepraszam...za moje odczucie...bo ja tak to odczuwam, pozdrawiam Ania.
_________________ Przykro, że daje się osty...nie myśląc :(
nie wiem, jak to działa gdzie indziej, ale u nas ksiądz nie mówi , ile chce- bierze, a jakże:)- ale tyle, ile dostanie. nie pamiętam, ile płaciłam przy okazji pogrzebu męża, ale w styczniu tego roku pochowałam mamę-ksiądz dostał 300 i nie wydawał się być pokrzywdzonym.
Za miejsce na cmentarzu nie płaciłam, bo było już dużo wcześniej opłacone .
Ja też za miejsce na cmentarzu nie płaciłam, bo tato uczynił mnie 4 lata temu właścicielką grobu, w którym 50 lat temu pochowany był jego tato, a mój dziadek..więc odpadło nam z kosztów 3.000, 00zł
_________________ "...Są dni których nie powinno być"
Jest na świecie taki rodzaj smutku, którego nie można wyrazić łzami. Nie można go nikomu wytłumaczyć. To nie miłość - lecz choroba bliskiej osoby
"Życie jest trudną lekcją, której nie można się nauczyć. Trzeba ją przeżyć" Stefan Żeromski
asereT
pixi, tu gdzie teraz mieszkam księżulek tyle bierze... dlatego ie chodze do kościoła. a ktoś mi zwrócił uwagę że koszt stypy jest duży .. no zależy też od rodziny po prostu tym co przyjechali z daleka należy sie chociaż obiad oczywiście bez alkocholu. no i po obiedzie kawa i ciasto - i ten koszt przekłada sie a ilość przybyłych osób , u mnie i męża rodzina jest bardzo liczna i bardzo rozsiana po świecie i dla tego sytpy pochłaniają trochę kasy,
wczoraj spytałam się sąsiada niedawno pochował teścia i na cmentarzu za wykopanie grobu kościelny bierze 500zł. no to za same kościelne sprawy bo i organista koło 150zł jest to 1300+500+150 to jest prawie 2tys
no tragedia .... jednym słowem tragedia.... 4 tys to oczywiście za mało na pochówek. stanowczo za mało. ja zamknęłam się w granicy 4 tys zł tylko i wyłącznie dlatego że mam kumpla który pracuje w zakładzie pogrzebowym. kur. to jest straszne, takie firmy zarabiają na cudzym nieszczęściu. i to jak. nawet sobie nie zdajecie sprawy. ja jeszcze miałam dodatkowy problem. ze strony księdza. stwierdził że skoro nie przyjmuję księdza po kolędzie i nie chodzę do kościoła to nie ma prawa mi wydać tego pisemka no myślałam że udusze buraka jednego no !
i chciałabym jeszcze na jedną rzecz zwrócić uwagę... pomyślcie sobie teraz ile kasy państwo "pobiera" od obywateli tytułem składek, podatków itp jakby tak policzyć ile przeciętny człowiek w wieku powiedzmy do lat 60-oddał pieniędzy na nasz piękny i uroczy kraj, to by się okazało że ten bidulek pochował siebie już jakieś 10 razy. i co ? sprawiedliwe to jest? a my dostajemy ile? 4 tys. nie mam pytań
_________________ Będę pamiętać, dopóki bić będzie moje serce
formalina, zgadzam się z Tobą CAŁKOWICIE! To śmieszne, co po kilkudziesięciu latach pracy i odprowadzaniu składek ludzie na swój Własny pochówek dostają!. To po prostu haniebne, jak traktuje nas tzw.'Państwo'
Człowiek się rodzi-chrzciny-kasa, bierze ślub-kasa, a jak umiera, to graniczy z rozsądkiem.
Boże...to takie upokarzające ;(
Anulinka12, dziękuję bardzo :(
niestety. straszne to jest... jak można do cholery zarabiać tak, na czyjejś tragedii. zdzierają jak tylko mogą..... straszne to jest. szkoda k***a że Pan Tusk nie myśli o tym żeby nawet nie można było godnie pochować rodzica czy bliskiego?????? no ludzie ! co dzieję się z tym krajem, boże
formalina, jak to się mówi, są ludzie i LUDZISKA, ci niestety nie dają nam wsparcia, wręcz przeciwnie, odbierają go LUDZIOM-odbierają go swojemu narodowi, to smutne i wręcz perfidne, ale co my, zwykli ludzie możemy zrobić?
Chodzi człowiek z człowiekiem, i głosuje na kolejne badziewie, a ono zasiądzie, pod tyłek zgarnie...i co go tam obchodzą zwykli ludzie? Po prostu nic!
Chyba nie ma możliwości na zmianę tego systemu w Polsce, każdy tylko pod siebie, nikt dla innych, dla dobra Państwa, ludzi...u nas już tego nie ma, i nie widzę by to się zmieniło i szło ku lepszemu. Zwykła ludzka obojętność, zimno, które jak nie dotknie człowieka, ...to jest dla innych niczym, normalnie ZNIECZULICA!
właśnie k***a to jest straszne. co się dzieje z tym państwem
i znając życie będzie jeszcze gorzej.
bo przecież te ***** z sejmu nie myślą o Polsce
o życiu w tym kraju tylko k***a o swojej rodzince !
żeby syneczek, teściowa itp mieli kasy dużo
o. jak ma być dobrzew tym kraju !!!!!!!!!!
widzę Anulinka12, że mamy
podobny pogląd.... pozdrawiam Cię zatem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum