carcinoma non microcellulare ze wskazaniem na planoepitheliale
Tłum.: Rak niedrobnokomórkowy, prawdopodobnie płaskonabłonkowy.
Aby określić stopień zaawansowania choroby oraz wynikający z niego wybór sposobu leczenia konieczny jest opis bronchoskopii oraz szczegółowy wynik badania obrazowego (TK i/lub PET).
Najskuteczniejszym sposobem leczenia raka niedrobnokomórkowegop jest zabieg operacyjny - w zależności od stopnia zaawansowania choroby uzupełnia się go chemioterapią lub nie.
Jeśli zaawansowanie choroby jest zbyt wysokie - leczy się chemioradioterapią lub tylko chemioterapią.
Zasady określania stopnia zaawansowania choroby » tutaj « .
Bronchoskopia:
Krtan tchawica bez zmian. Ostroga glowna ostra w osi. Ujscie oskrzeli po stronie prawej drozne, ruchome oddechowo bez zmian anatomicznych. Po stronie lewej ujscie oskrzeli do lb6 obturowane przez egzofityczny naciek. Naciek prawdopodobnie nowotworowy oskrzela lb6.
TK klatki piersiowej:
Jednolite nacieczenie miazszu lewego segmentu 6 z zaznaczonym niewielkim zmiejszeniem jego objetosci i zachowanym bronchogramem powietrznym wstepnie do rozwazenia naciek zapalny ca bronchoatveollare
tkg klatki piersiowej:jednolite nacieczenie miazszu lewego segmentu6 z zaznaczonym niewielkim zmiejszeniem jego objetosci i zachowanym bronchogramem powietrznym wstepnie do rozwazenia naciek zapalny ca bronchoatveollare
To jest chyba RTG klatki?
Czy było wykonane TK klatki piersiowej?
no wlasnie niemam tej karty bo mama ma u siebie w domu i tylko przepisalam te badania sobie na kartce a tato lezal w szpitalu u nas w Walbrzychu badania wszystkie oprocz wycinka bronchoskopii ktory pobrany byl w Walbrzychu ale wyslany do Wroclawia
A może jest szansa, żeby mama przedyktowała Ci cały wynik TK klatki?
Bo bez niego niestety ciężko nam się wypowiedzieć odnośnie dalszego leczenia czy rokowań.
super ze sa ludzie ktorzy chca pomagac w takich trudnych chwilach jutro jak bede u mamy caly wypis przepisze i wszystko opisze na forum dziekuje za pomoc i pozdrawiam:)
Poza tym administratorzy mają "w stopce" podane dane kontaktowe.
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2012-10-16, 20:22 ] Info o możliwych wielkościach i rozszerzeniach załączników: http://www.forum-onkologi...h_rules.php?f=4
_________________ „Żółw musi być aż tak twardy, bo jest aż tak miękki”. St.J.Lec
Lider czerwonej kreski./Kuba Wojewódzki (tego forum).
Wklejam przesłane mi wyniki, ale bardzo proszę przed przesłaniem dokumentacji usunąć z niej dane osobowe pacjenta oraz lekarzy...
Z góry dziękuję za zrozumienie.
Niestety w ww. wynikach nadal nie ma wyniku TK klatki piersiowej - czy takie badanie w ogóle było wykonywane?
Jeśli nie - konieczne jest jego wykonanie.
witam ja tam pani wyslalam caly wypis i tam jest to tk zrobione pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2012-10-17, 07:26 ] Załączniki, jakie wrzuciłam wyżej, są wszystkimi, jakie mi wysłałaś - poza drukiem ZUS P ZCNA, ale ten jest dla nas nieistotny z punktu widzenia historii choroby, więc jego już nie wklejałam. Nic więcej nie dostałam.
Spróbuj wrzucić ten wypis samodzielnie, jeśli go masz, wyżej podaliśmy linki, które powinny usprawnić dołączanie plików
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum