Opis makroskopowy materiału:
Jelito dł. 13,0 cm, w części środkowej ściana pogrubiała, biaława (guza makroskopowo nie widać):
1 linia cięcia I
2 linia cięcia II
3-6 wycinki z miejsc podejrzanych
7 naczynia krezki
8 węzeł chłonny
Wynik badania histopatologicznego:
Fragmenta parietis coli - margines chirurgici.
Herniatio coli? Diverticuli parvi cum inflmmatione chronica. Inflammatio chronica exacerbata focalis parietis coli.
Tela adiopsa mesentherii et vasa sanquinifera.
Lymphadenitis reactiva et vasa sanquinifera
Dodam jeszcze, że kobieta ma wstawiony rozrusznik serca.
Operacja była przeprowadzona w trybie nagłym ze względu na niedrożność przewodu pokarmowego. Objawiało się to wzdęciem brzucha, brak opróżniania. Najpierw była na oddziale ratunkowym gdzie zrobiono jej lewatywę i podano kroplówki. Po powrocie do domu dolegliwości nie ustąpiły.
Objawy te pojawiły się tuż po Wielkanocy, a operację wykonano 1 maja
[ Dodano: 2014-06-06, 11:51 ]
Zapomniałam dodać, że operacja była przeprowadzona bez wcześniejszych badań typu tk, kolonoskopia.
Już dopytałam dokładnie i niestety nie mogę nic więcej powiedzieć. Dowiedziałam się tylko, że 30 kwietnia, czyli w przeddzień operacji zostało jednak przeprowadzone badanie jamy brzusznej, niestety nie wiem jakie. Córka tej kobiety twierdzi, że wynik tego badania ma na płytce (bez dołączonego opisu).
Wiem, że nie są to wyczerpujące dane, ale tylko takimi dysponuję.
[ Dodano: 2014-06-06, 18:20 ]
Bardzo proszę o jakąś interpretację, bo lekarz po operacji sugerował nowotwór i bardzo się niepokoimy.
Rozpoznanie: niedrożność przewodu pokarmowego - guz esicy naciekający na pęcherz moczowy.
Konsultacja chirurgiczna - gazu pod kopułami przepony nie stwierdza się. Na poziomie śródbrzusza po stronie prawej poszerzone jelito z pojedynczym poziomem płynu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum