Dziś odebralam wynik po bronchoskopii - prośba o Wasza pomoc... Mama strasznie kaslala, pali duzo i kilkadziesiat lat (ma 80). W rtg i tomografii jest duży okolo 10x8x6 cm guz. Wiem, że jest źle ale na co można liczyc?
Ola
W TK mamy duży guz, zaciskający żyły płucne, nie mamy natomiast informacji o zajętych węzłach chłonnych - jednak z węzłów pobrano wycinki do badania TBNA i stąd wiemy, że stwierdzono w nich komórki raka niedrobnokom. niskozróżnicowanego, a więc niestety najbardziej złośliwego histologicznie. Dokładnie jest to przerzut do węzłów podostrogowych, czyli grupy węzłów śródpiersia.
W TK mamy również informację o guzku u podstawy lewego płuca, niestety nie wiadomo jakiej jest wielkości i czy wzmacnia się po kontraście (brak info w opisie).
W histpacie mowa prawdopodobnie o raku wielkokomórkowym neuroendokrynnym.
Biorąc pod uwagę całość obrazu, wydaje mi się, że jeśli stan ogólny pacjentki będzie na to pozwalał, opcją leczenia jest chemioterapia. Aczkolwiek nie będzie to raczej leczenie prowadzące do trwałego wyleczenia, przykro mi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum