Witam!
Chciałam się dowiedzieć jakie badania może zlecić onkolog w celu pogłębienia diagnostyki w kierunku poszukiwania ogniska pierwotnego?
Stwierdzono u mnie guza mózgu i mam tylko MR I TK głowy. Proszę o odpowiedź.
W tym wypadku wskazane jest badanie PET - CT.
PET-CT jest połączeniem dwóch doskonałych metod diagnostycznych: CT dostarcza informacji o strukturach anatomicznych, natomiast PET potrafi wykryć niewielkie nawet zmiany nowotworowe w całym organizmie.
Witam!
Chciałam zapytać czy po kraniotomii występują powikłania i jak one się objawiają???
Będę miała kraniotomie w celu biopsji bądź usunięcia guza z móżdżka. Może ktoś kto jest po kraniotomii da jakieś rady??? Nie mogę się zdecydować na kraniotomie, a lekarze mówią że lepiej wiedzieć co to jest niż czekać aż zacznie działać...
[ Komentarz dodany przez Moderatora: alaslepa: 2013-11-30, 02:15 ] Masz już swój wątek - nie ma potrzeby zakładać nowego.
Wątki scalone.
Najczęstsze powikłania pooperacyjne to:
-silne bóle głowy
-zawroty
-nudności
-krwiaki
-obrzęk mózgu.
Zdarza że w trakcie operacji, może zostać uszkodzona struktura mózgowia, objawy z tym związane to:
-trudności z pamięcią
-problemy z mową
-paraliż
-osłabienie mięśni
Rekonwalescencja trwa ok 4 tygodni(jeśli nie ma powikłań), w tym czasie należy prowadzić oszczędny tryb życia(nie przemęczać się, nie dźwigać ciężarów........., nie wolno moczyć szwów), czasami wskazana jest rehabilitacja.
Mózdzek, odpowiadająca za koordynację ruchów i utrzymanie równowagi ciała
Przed operacja zapytaj lekarza jakie mogą byc komplikacje po operacji.
Mąz miał dwa razy kraniotomie i to w bardzo krótkim czasie ,nam lekarz przed 2 operacją powiedział,że w najgorszym wypadku wystapią zawroty głowy,które moga utrzymac sie do pół roku,i tak też było,ale zawroty małymi kroczkami mijają.
Miałas robione TK klatki piersiowej,lub badanie PET?
_________________ Romka.
To nie był czas,to nie była pora.21.o3.2014.
Tak naprawdę stwierdzenie, że jest to CUPS - guz o nieznanym ognisku pierwotnym jest z tego co rozumują po nieco szczątkowych informacjach na wyrost. Nie było operacji, nie było badania hist-pat. Skąd wiadomo, że to przerzut z nieznanego ogniska pierwotnego? Uprzedzę zadane przed chwilą pytanie - nie wiadomo.
Kluczowa w tej chwili jest operacja usunięcia tego co w mózgu się znajduje - i to najlepiej doszczętnie. To badanie hist-pat odpowie na pytanie co to za guz i jeśli nie jest to pierwotny nowotwór mózgu to postara się mniej więcej określić z jakiej okolicy może pochodzić.
No i ostatecznie to wszystko trwa chyba zbyt długo?
Pozdrawiam!
_________________ www.rjforum.pl - Nowotwór jądra to nie wyrok! Masz wątpliwości? Dowiedz się więcej!
Dlaczego do tej pory nie został usunięty mimo ewidentnych wskazań i postawionego rozpoznania? Może powinnaś skonsultować się z innym ośrodkiem neurochirurgicznym?
_________________ www.rjforum.pl - Nowotwór jądra to nie wyrok! Masz wątpliwości? Dowiedz się więcej!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum