kara0101,
Trudno mi powiedzieć, czy lekarz rozważy ewentualne zwiększenie dawki sterydów, to nie jest leczenie pozbawione skutków ubocznych.
Gazometria wskazuje na nieprawidłowości w równowadze kwasowo-zasadowej, AST jest podwyższone, nie wiem jak obecnie wygląda cała morfologia a nie tylko płytki? Czy gorączka minęła? Bo w szpitalu, jak widzę, podawane były antybiotyki.
Ogólnie wygląda raczej na to, że małopłytkowość jest jednym z elementów choroby nowotworowej i uzyskanie w takim wypadku poprawy może być trudne. Chyba że lekarze znajdą odrębną przyczynę niskiego poziomu płytek.
Przykro mi, więcej nie potrafię wyjaśnić ani doradzić. Trzeba pytać lek.prowadzącego.
Oto badania i wyniki
[ Komentarz dodany przez Moderatora: JustynaS1975: 2015-04-13, 20:34 ] Bardzo proszę nie kopiować całych poprzednich postów, niepotrzebnie zajmuje miejsce.
Proszę o usuwanie danych lekarzy i pacjenta.
Witam
Proszę o informację jaką rolę pełni w mamy leczeniu encorto, pytam ponieważ mama przed braniem tego leku nie miała bóli wątroby i powiększonej wiec po co ma to przyjmować i skoro nie pluła dosłownie krwią tylko miała nie wielkie kropki dosłownie krwinki w tym co odpluwała dostaję 3 razy dziennie po 2 tabletki cyklonaminy ?
kara0101,
Encorton miał pomóc w nowotworzeniu i ochronie płytek krwi, których Mamie brakuje. Czemu piszesz o bólach wątroby i jej powiększeniu? Czy coś takiego ma obecnie miejsce? Bo z badań, które zamieściłaś wynikało, że wątroba jest ok.
A Cyclonamina to profilaktycznie. Ochrona przed większym krwawieniem bo płytki krwi niskie, guz nieoperacyjny, krwioplucie ( drobne, ale jednak) w wywiadzie.
Ską wiesz o powiększeniu wątroby? Lekarz badał palpacyjnie czy było usg?
[ Dodano: 2015-04-22, 11:59 ]
A jak obecnie wygląda poziom płytek? Podskoczył czy nadal w miejscu? Warto sprawdzić ich poziom, ale po pobraniu do innego rozpuszczalnika ( tzw. pobranie na cytrynian). Czasem okazuje się, że wcześniejsza niska liczba wynikała z pozlepiania się płytek w standardowym preparacie.
Jeżeli nadal będą niskie a dołączają się jeszcze objawy ze strony wątroby to uważam, że lekarz powinien uważnie przyjrzeć się d-dimerom i układowi krzepnięcia.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2015-04-22, 15:48 ]
Miała dzisiaj robione badanie krwi , płytki spadły do 59 więc chyba nie aż tak strasznie skoro przed chemią miała 73 tak mi się wydaję bynajmniej, nie znam się na tym .
W załączniku dodaję wyniki dzisiejszej morfologi.
Mama mówiła że jak dzisiaj miał pobraną krew w domu, to wyprysło sporo krwi, więc chyba jest jednak ta małopłytkowość.
kara0101,
Piszesz, że przed chemią było 73tys. płytek - to chemia została jednak podana? Kiedy? Jeśli tak , to obecnie jest rzeczywiście spadek po chemii, do przewidzenia.
Co z tą wątrobą? Kto i jak stwierdził jej powiększenie?
To, że krew prysnęła nie świadczy o małopłytkowości. O małopłytkowości mówi wynik 59 tys. ( w załączonym badaniu norma to 150-450 tys.).
Pozdrawiam
Tak mamusia dostała chemie w czwartek mimo niskich płytek, jakiegoś wirusa wydaję mi się że to przez gorączkę w dniu podania chemii i kilka dni wcześniej tak źle znosi tą chemie, mówiła że jak to tak ma być to woli nie żyć itd.
A proszę mi wierzyć że mama zawsze wolał jakiekolwiek bóle głowy czy czegoś innego przetrwać bez tabletek, ale przy tej chemii to mimo tabletek płakała z bólu.
Co do wątroby to mama tak twierdzi że tak jest.
Ma wzdęty brzuch .
Mówi też że w głowie i w całym ciele ma takie jak by drgania i odgłosy jak by ktoś jakimś młotkiem walił. To jest bardzo dziwne .
[ Komentarz dodany przez Moderatora: JustynaS1975: 2015-04-23, 08:15 ] Bardzo proszę o nie cytować całych poprzednich postów. Nie ma takiej potrzeby. Tylko niepotrzebnie zajmuje miejsce.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum