Bardzo prosze o odpowiedz kogos kto miał tzw powierzchniowego czerniaka skóry. Mam czarna plamke ok 0.5 cm średnicy na skórze powyżej kolona, bede miała zabieg (biopsja) który ma to potwierdzic . Moje pytanie czy można od razu zrobić zabieg w poszerzeniu by nie muesieć w razie czego przechodzić przez następny poszerzający zabieg?
Mam czarna plamke ok 0.5 cm średnicy na skórze powyżej kolona, bede miała zabieg (biopsja) który ma to potwierdzic .
Tzn. zabieg ma potwierdzić plamkę?
Skąd już przed biopsją - i w ogóle jaką biopsją, nie robi się biopsji znamion tylko wycina je - podejrzenie, że to czerniak?
tak jak pisze absenteeism nie ma biopsji czerniaka, zmiany usuwa się i tyle. Jeżeli jest podejrzenie czerniaka to mogą usunąć za pierwszym razem z "odpowiednim" marginesem chociaż czy jest on wystarczający w przypadku czerniaka może potwierdzić wynik hp.
Mojej mamie jak usuwali czerniaka to wycieli go wraz z odpowiednim marginesem i nie było potrzeby wykonywać tzw. docinki.
_________________ W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca. -Paulo Coelho
Wielkie dzieki za odpowiedz miałam oczywiście na mysli wyciecie tej paskudnej plamki, lekarz nazwał to biopsja ponieważ z tego wycietego kawalka skóry beda wiedziec co to jest (ale wiadomo ze polega to na całkowitym wycieciu całości i to z marginesem). Pytałam tu na forum poniewaz chcialabym to zalatwic za pierwszym razem, wyciac i wiecej do tego nie wracac, pocieszylas mnie ze u Twojej Mamy byl to tylko jeden zabieg i mam nadzieje ze u mnie nie bedzie potrzeby poglębiajacych operacji - naprawde dziekuje za wiadomość
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum