witam w sobote (12 stycznia) zabrano mojego dziadka do szpitala miał gorączke i bardzo bardzo szybko się męczył i ciężko oddychał dziadek kiedyś palił ale nie robi tego o 15 lat zrobiono mu rtg przód + bok lekarz powiedział rak ( nie może rak ale RAK) na lewym płucu i że pojedzie do szczecina na tk itd . na drugi dzień mój ojciec chcąc dowiedzieć się czy jedzie na badania czy nie został olany ( niby ORDYNATOR) się spieszył ,w poniedziałek lekarz stwierdził że nie jedzie na badania że się pomylił to nie rak a zapalenie oskrzeli dodam że dziadek ma dość zniszczone płuca + astme i rozedme płuc i wydłżoną aortę mi wydaje się że to ściema z tym zapaleniem oskrzeli aczkolwiek przeszukałem cały internet i nie znalazłem podobnej pomyłki więc pytanie
1: czy lekarz ma obowiązek poinformować pacjenta(mówiąc prawdę) o jego stanie zdrowia na co jest chory
2:czy rzeczywiście można pomylić zapalenie oskrzeli z rakiem płuc??
3:czy może być tak że po prostu nie chcą leczyć mojego dziadka bo jest za stary i po prostu kłamią? ( dziadek ma 80 lat)
4:czy lekarz ma obowiązek wydać zdjęcia RTG które były przez niego robione w szpitalu?
5:czemu idąc do szpitala trzeba podpisać że lekarze nie odpowiadają za złe leczenie?
czy lekarz ma obowiązek poinformować pacjenta(mówiąc prawdę) o jego stanie zdrowia na co jest chory
Powinien. Na pewno nie ma prawa ukrywać przed nim niczego.
damiano341 napisał/a:
2:czy rzeczywiście można pomylić zapalenie oskrzeli z rakiem płuc??
damiano341 napisał/a:
3:czy może być tak że po prostu nie chcą leczyć mojego dziadka bo jest za stary i po prostu kłamią? ( dziadek ma 80 lat)
Nie znamy wyników badań, nie możemy odnieść się do pytania.
damiano341 napisał/a:
4:czy lekarz ma obowiązek wydać zdjęcia RTG które były przez niego robione w szpitalu?
Jeśli były robione np. w trakcie pobytu w szpitalu, to niekoniecznie. Na wypisie powinien być opis.
Ewent. można skopiować płytę CD, jeśli na niej jest zdjęcie.
damiano341 napisał/a:
5:czemu idąc do szpitala trzeba podpisać że lekarze nie odpowiadają za złe leczenie?
Widziałeś ten papier? Masz go? Możesz zacytować co dokładnie jest w nim napisane?
czy lekarz ma obowiązek poinformować pacjenta(mówiąc prawdę) o jego stanie zdrowia na co jest chory
To pytanie zadają sobie medycy i etycy... Czy i jak mówić choremu o tym, co najtrudniejsze w sferze jego zdrowia i życia? Czy może stosować metodę uników?
W modzie jest dzisiaj dosyć popularne mówienie do pacjentów otwartym tekstem, w myśl skądinąd słusznej idei, by lekarz traktował chorego jak partnera. Ma on prawo znać wszystkie plusy i minusy swojej sytuacji, sposoby jej rozwiązania, jasno zdawać sobie sprawę z ograniczeń, a nawet w skrajnych wypadkach zostać poinformowanym o wyczerpaniu możliwości leczenia. To droga, którą zaczęła podążać współczesna medycyna za namową prawników. Ale poza literą prawa jest jeszcze zdrowy rozsądek, wrażliwość. Ludzkie wybory w takich sytuacjach bywają skrajnie trudne. - ważna rozmowa lekarz pacjent. Recepta na prawdę
Na pewno lekarz powinien być szczery wobec swojego pacjenta a pacjent ma prawo do uzyskania rzetelnych informacji o swoim stanie zdrowia ale też bardzo ważna jest forma przekazu informacji - to jest moje zdanie.
Lekarz może nie informować pacjenta o stanie jego zdrowia bądź o leczeniu, jeśli pacjent wyraża takie życzenie. To też należy uszanować.
Pacjent może także wskazać osoby, które w jego imieniu będą porozumiewały się z lekarzem.
Informowanie rodziny, o ile to jest możliwe, powinno być uzgodnione z chorym.
W przypadku chorego nieprzytomnego lekarz może udzielić, dla dobra chorego, niezbędnych informacji osobie, co do której jest przekonany, że działa ona w interesie chorego.
damiano341 napisał/a:
czy rzeczywiście można pomylić zapalenie oskrzeli z rakiem płuc??
We wstępnej diagnozie można... Natomiast w ostatecznym rozpoznaniu źle postawiona diagnoza - to ewidentne zaniedbanie lekarskie. Może ono wynikać np. z faktu, że standard świadczonej opieki był znacznie poniżej obowiązującego. Niekiedy, jeżeli choroba nie została stwierdzona prawidłowo mamy do czynienia z błędem diagnostycznym.
Można do nich zaliczyć nieprzeprowadzenie specjalistycznych badań, szczególnie w kontekście ich finansowania przez NFZ, lub też niewłaściwą analizę otrzymanych wyników. Rzadziej podstawę błędu stanowi niestaranne przeprowadzenie badania wstępnego lub nawet zaniechanie przeprowadzenia dobrego wywiadu i inne.
damiano341 napisał/a:
czy może być tak że po prostu nie chcą leczyć mojego dziadka bo jest za stary i po prostu kłamią? ( dziadek ma 80 lat)
Teoretycznie, zjawisko dyskryminacji ze względu na wiek nie występuje w Polsce,
Niestety, w zderzeniu z polską rzeczywistością okazuje się niejednokrotnie, że właśnie tak jest.
W artykule: Za stary na leczenie.
Judyty Watoły przeczytałam - "Jeszcze bardziej jaskrawy przykład to onkologia. - Starszym pacjentom często nie wykonuje się operacji usunięcia guza. Zdarza się, że to uzasadniona decyzja, która oszczędza chorym cierpienia. Zdarza się też jednak, że nie ma żadnych podstaw - dr Twardowska-Rajewska.
damiano341 napisał/a:
czy lekarz ma obowiązek wydać zdjęcia RTG które były przez niego robione w szpitalu?
Na podstawie Prawa Pacjenta w kwestie dokumentacji medycznej jest wyraźnie napisane iż, "Aby otrzymać dokumentację medyczną należy zwrócić się z wnioskiem do dyrektora szpitala o jej udostępnienie (np. kopii potwierdzonej za zgodność z oryginałem), który upoważni pracownika do wydania takowej. Kierownik (dyrektor szpitala) nie może nie zgodzić się na wydanie dokumentacji bowiem pacjent, jest uprawniony do wglądu do dokumentacji, sporządzania z niej odpisów lub kopii bądź też może zostać udostępniona za potwierdzeniem zwrotu po wykorzystaniu."
Od 6 listopada 2008 r. prawa pacjenta w polskim systemie prawnym są uregulowane w ustawie o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta. Ustawa obowiązuje od 5 czerwca 2009 r.
damiano341 napisał/a:
czemu idąc do szpitala trzeba podpisać że lekarze nie odpowiadają za złe leczenie?
absenteeism nie mam żadnego z papierów ani nawet ich nie widziałem dali je dziadkowi jak już nikogo z rodziny nie było podpisał 6 jakiś papierków nawet ich nie czytając ( cały dziadek...) mówił mi tylko że lekarz mu tłumaczył co na nich jest ale go nawet nie słuchał tylko podpisywał więc spytałem go co PO CO... a on na to że lekarz powiedział że inaczej go nie przyjmą (przecież lekarz nie może tak o sobie nie przyjąć bo to jego obowiązek)
Myślę, że chodzi tu o:
"Zwykle przed operacją (przyjęciem do szpitala/by jo_a) podpisujemy dokument, w którym wyrażamy zgodę na zabieg. Oświadczamy, że zostaliśmy zapoznani z ryzykiem jakie niesie taki zabieg, jak również możliwością powikłań pooperacyjnych, za które szpital, bądź placówka, w której wykonywany jest zabieg, odpowiedzialności nie ponosi. "
Dokładnie tak jak pisze jo_a,
Do tego upoważnienie członka rodziny (dokładnie którego) na wydanie dokumentów w razie śmierci i wywiad (choruje na serce,żółtaczkę itp.)
I to się dziadkowi daje do podpisania. Moja teściowa 82lata też tak lekką ręką podpisała stertę dokumentów
damiano341 napisał/a:
przecież lekarz nie może tak o sobie nie przyjąć bo to jego obowiązek)
Z tym też bym polemizowała, bo jeżeli nie ma bezpośredniego zagrożenia życia to wszystko jest możliwe... (np. nie ma miejsca w szpitalu)
(przecież lekarz nie może tak o sobie nie przyjąć bo to jego obowiązek)
Jeśli pacjent jest przytomny, nie w stanie zagrożenia życia, nie jest ubezwłasnowolniony i jest świadomy, i nie wyraża pisemnej zgody na przyjęcie, to lekarz nawet nie ma prawa go przyjąć.
acha takie buty :P troche chore prawo ale dziękuje za odpowiedzi na dzień dzisiejszy dziadek wychodzi ze szpitala zdjęć nie dostał dostał tylko opis ... ale co po opisie pucologowi
Generalnie to oglądaniem zdjęć zajmuje się zwykle właśnie "radiolog" a "pucolog" to może jedynie opis przeczytać. Niemniej zdjęcia też można otrzymać na konkretną prośbę.
Pozdrawiam
_________________ www.rjforum.pl - Nowotwór jądra to nie wyrok! Masz wątpliwości? Dowiedz się więcej!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum