Cóż zaczęło się od bólów kręgosłupa. Na RTG wyszła dyskopatia S5-L1. Zrobiłem prywatnie rezonans- złamana blaszka graniczna kręgu S1. Zaczeły się potworne bóle nóg i ramion. Zrobiłem rezonans ramienia- wyszły nacieki całej kości ramiennej i na łopatce. Powrócono do badania kręgosłupa i znaleziono nacieki na S1 i w kolejnym rezonansie z kontrastem na kręgu L3.
Scyntygrafia i PET-CT wykazała liczne zmiany wieloogniskowego procesu rozrostowego w kośćcu.
Pobrano mi szpik do badania, krew- zrobiono elektroferaze, biopsje z talerza biodrowego i wykluczono szpiczaka.
Dodatkowo w innym szpitalu, zrobiono operacyjnie biopsje kości z ramienia (z nacieku). O to wynik:
BADANIE HISTOPATOLOGICZNE
Rozpoznanie
1. Drobny fragment tkanki tłuszczowej bez zmian nowotworowych złośliwych.
2. Między beleczkami kostnymi zmiażdżone fragmenty z naciekiem z komórek blastycznych. Obraz morfologiczny jest niejednoznaczny budzi duże podejrzenie rozrostu wywodzącego się z komórek centrów rozrodczych (chłoniaka B komórkowego).
Obraz jest niemiarodajny, na podstawie tego wyniku nie można określić, co to za chłoniak.
Tym samym i my nie mamy możliwości, żeby Ci pomóc.
wskazana konsultacja z doświadczonym hematologiem/onkologiem.
Jeśli chodzi o chłoniaki nieziarnicze, największą predylekcję do zajmowania kośćca (pierwotnie lub wtórnie) ma DLBCL, ale tylko 5-10% z nich wykazuje ekspresję antygenu CD5. Profil ekspresji cząsteczek CD wydaje się częściowo odpowiadać przewlekłej białaczce limfocytowej, ale przebieg kliniczny jest niezbyt typowy. Czy te zmiany w kościach to zmiany lityczne? Czy doszło do złamań patologicznych? Czy możesz wkleić wypis ze szpitala i wyniki innych badań? Gdzie mieszkasz i gdzie się leczysz? Powinieneś skontaktować się z doświadczonym ośrodkiem hematologicznym i przynieść im materiał, żeby mogli dokładnie zbadać tkankę, która została pobrana podczas operacji. Bez tego nie uda się postawić rozpoznania.
Aktualnie leczę się w Klinice Hematologii, Nowotworów Krwi i Transplantacji Szpiku we Wrocławiu.
Właśnie czekam na powtórny wynik biopsji- użyczyłem materiał z USK we Wrocławiu (tu pobrano mi kawałek kości z lewego ramienia i zrobiono wynik hist-pat ) i wysłałem do IHIT w Warszawie do powtórnej analizy.
Hej, dzięki za wklejenie dokumentacji. Przejrzałam – na razie pobieżnie – twoje wyniki i zastanawiam się, na jakiej podstawie wykluczono u ciebie szpiczaka plazmocytowego. Masz nieprawidłowy stosunek wolnych łańcuchów kappa/lambda, co jednoznacznie wskazuje na dyskrazję plazmocytową. Czy możesz wkleić badanie moczu? Czy wykonywano u ciebie elektroforezę białek osocza? Nie masz więcej wyników badań? Jak jesteś w tej chwili leczony? Posłanie preparatów do IHiT to bardzo dobra decyzja.
dokładam, wiecej niestety juz nie mam.
Co do leczenia, to poki co lecze się w poradni leczenia bólu- ale leki i tak nie uśmieżają go tak jakbym chciał (chodzi o kręgosłup i problemy z chodzeniem).
[ Dodano: 2016-11-28, 17:26 ]
Dodam tylko jeszcze, że jak wróciłem ze szpitala do domu (po biopsji z ramienia) to zaczełem sie strasznie pocić w nocy, a wieczorami miałem temp. nawet powyżej 39 stopni, a standardowo 38,5. Dwa razy zdarzyły się dreszcze. Onkolog przepisał Pabi-Dexamethason i nie mam już gorączek oraz juz się tak strasznie mocno nie poce. Ogólnie bóle kostne wczesniej nasilały się wieczorem- nie mogłem spać.
[ Dodano: 2016-11-28, 17:35 ]
Mam jeszcze jedno pytanko, bo podpowiedziano mi żeby zrobić jeszcze USG jąder, ale ja robiłem TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej i tam w sumie nic nie wyszło- czy jest sens robić te USG?
Jak to możliwe, że wykluczono nowotwór o podłożu hematologicznym, skoro stosunek wolnych łańcuchów kappa/lambda jest ewidentnie nieprawidłowy, a komórki nowotworowe wykazują ekspresję LCA?
wynik z biopsji był dopiero 3 listopada. W każdym bądź razie póki co każdy onkolog rozkłada ręce. Nie mam powiększonych węzłów chłonnych na szyi i pod pachami. Każą czekać na powtórny wynik biopsji i tyle- leczony nie jestem tylko podtrzymywany, że tak się wyraże.
USG jąder możesz zrobić, ale podejrzewam, że lepsza będzie dla ciebie ponowna konsultacja hematologiczna w innym ośrodku, na przykład w Instytucie Hematologii w Warszawie.
USG jąder możesz zrobić, ale podejrzewam, że lepsza będzie dla ciebie ponowna konsultacja hematologiczna w innym ośrodku, na przykład w Instytucie Hematologii w Warszawie.
Wszystko ok, tylko ja mam problemy nawet z pokonaniem dystansu ok. 60km w aucie- tak boli mnie kręgosłup, że nie mogę usiedzieć (czesto jezdze na lezaco, oczywiscie jako pasazer) jak jeżdżę do Wrocławia, co dopiero do Warszawy z Dolnośląskiego. Ale jak trzeba bedzie, to pojadę.
Jakies dobre namiary na sprawdzonego Hematologa w Warszawie?
@MisiekW na pewno poleci ci dobrego hematologa z Katowic, który zacznie cię leczyć. Plik krew5.jpg – "KAPPA WOLNE/LAMBDA WOLNE" – ten wynik jest nieprawidłowy i wskazuje na to, że chorujesz na jakąś dyskrazję plazmocytową. Wydaje się, że hematolog, u którego się konsultowałeś i który wykluczył chorobę hematologiczną, mógł to przeoczyć.
[ Dodano: 2016-11-28, 18:12 ]
Ach, wklej jeszcze cały hist-pat z ramienia.
@MisiekW na pewno poleci ci dobrego hematologa z Katowic, który zacznie cię leczyć. Plik krew5.jpg â "KAPPA WOLNE/LAMBDA WOLNE" â ten wynik jest nieprawidłowy i wskazuje na to, że chorujesz na jakąś dyskrazję plazmocytową. Wydaje się, że hematolog, u którego się konsultowałeś i który wykluczył chorobę hematologiczną, mógł to przeoczyć.
dziękuje za odpowiedzi
bad histopat kosc ramienia z naciekiem.jpg hist-pat wynik
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum