Dziękuję za Wasze odpowiedzi.
Wynik histopatologii:
https://drive.google.com/file/d/1Gxqlu2tuIXwwMt-fcmwPXe6SW9yyyHCx/view?usp=sharing
Międzybłoniak potwierdzony ostatecznie...
Nikt właściwie nie powiedział nam jak został oceniony stopień zaawansowania nowotworu. Ale widząc wyniki badań płynu z opłucnej to właściwie to już chyba III B... Ciężko mi ocenić dokładnie. Zdaje się, że to T4, N1, M0. Nikt nam właściwie nie wyjaśnił, dlaczego resekcja jednego płuca jest w tym przypadku niemożliwa.
wytyczne i klasyfikacja międzybłoniaka
https://drive.google.com/file/d/1q5JpBF0W4Dd06ylROidqDtu5q7Zl7_C-/view?usp=sharing
Dziś wysłałam wszystkie wyniki do szpitala do Zakopanego na konsylium. Może tam rozważą leczenie chirurgiczne...
Szpital w Poznaniu zaproponował przyjęcie na oddział onkologiczny (w tym na chemię) za 5 tygodni... Domyślam się, że na onkologię są duże kolejki, ale spodziewałam się raczej 2-3 tygodni. Sądzę, że karta DILO właściwie nie pomogła nam w przyśpieszeniu procedur... Myślę, że jeśli ktoś chce się zdecydować na chemię, to ważne, żeby było to jak najszybciej. 5 tygodni czekania i żadnych szans na wyzdrowienie, aż się zastanawiam, czy ta chemia ma tu jakikolwiek sens...
Ostatnie wyniki badań krwi (w dniu zabiegu videoterakoskopii):
WBC 10,21[G/L]; RBC 4,11[T/L]; HGB 7,30[mmol/L]; HCT 0,36[L/L]; MCV 86,9[fL]; MCH 1,8[fmol]; MCHC 20,4[mmol/L]; PLT 363[G/L]; RDW-CV 14,3[%]; PDW 14,4[fL]; MPV 11,8[fL]; P-LCR 38,4[%]; Na 139 [mmol/L]; K 4,80[mmol/L]
Czytam, że przy międzybłoniaku najlepszy skutek daje Pemetrexed i Cisplatyna i takie właściwie są wytyczne przy leczeniu tego nowotworu (choć "leczenie" to zbyt dużo powiedziane...). Czy mogę się spodziewać, że jakiekolwiek miejsce na przyjęcie chemii tata wybierze, to każde zaproponuje właśnie takie leczenie?
W ulotce Pemetrexed jest informacja: "W ciągu siedmiu dni poprzedzających podanie pierwszej dawki leku Pemetrexed należy przyjąć co najmniej pięć dawek kwasu foliowego (jedna dawka: 350 – 1000 mikrogramów) (...) W tygodniu poprzedzającym podanie leku Pemetrexed (...) pacjenci otrzymają także witaminę B12 (1000 mikrogramów) we wstrzyknięciach. Podawanie witaminy B12 i kwasu foliowego ma na celu zmniejszenie możliwych działań niepożądanych leków przeciwnowotworowych."
Tymczasem tacie kazano stawić się na oddział onkologiczny bez informowania o konieczności przyjmowania wcześniej jakichś leków czy witamin...