Mama zastanawia sie, czy biopsja nie spowodowala/przyspieszyla pojscia zmian do mozgu?
Nie. To może byś zbieg okoliczności lub właśnie w tym czasie mama zaczęła bardziej szukać przyczyn choroby taty. Wiele się działo i dzieje, ale biopsja ma na celu zbadanie zmian, a nie ich rozsianie, i nie powoduje rozprzestrzeniania nowotworu.
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
Dziekuje, Ola.
Tak, wiele sie dzialo... Lekarz w szpitalu na poczatku twierdzil, ze splatanie bylo spowodowane lekami, to bylo w polowie grudnia. Tata wrocil do domu przed swietami i bardzo duzo spal, a jak nie spal to zdarzaly Mu sie zaburzenia swiadomosci, choc i trzezwe momenty.
Objawy, ktore Mama zauwazyla, mozna rowniez podlaczyc pod hiperkalcdmie, ale ja juz niczego nie jestem pewna! Kiedy Tata zaczal mniej jesc i pic, duzo spac, lekarz HD zasugerowal kroplowke. Tata mial dwie jednego dnia. Mama mowila, ze nabral kolorow, ozywil sie, zjadl jogurt, jablko, potem krupnik. Male ilosci, ale roznica w zachowaniu byla duza...
Tata zaczal mniej jesc i pic, duzo spac, lekarz HD zasugerowal kroplowke. Tata mial dwie jednego dnia. Mama mowila, ze nabral kolorow, ozywil sie,
Mogły być spadki w morfologii, mogło być zbyt mało sodu, potasu, odwodnienie i jak lekarz podłączył kroplówkę, parametry poszły w górę i tato nabrał sił.
Czy sadzi Pani, ze powinna byc zrobiona morfologia?
Ktoregos dnia pielegniarka z HD probowala wziac Tacie krew, ale mowila, ze miala problemy z wbiciem sie a jak juz wziela krew, to byla ona bardzo gesta i nie wiedziala, czy bedzie mozna uzyc do badan oraz czy wystarczyla wzieta ilosc. Umowila sie z Mama na kolejna wizyte do ponownej proby pobrania, ale Mama anulowala ta wizyte, gdyz nie chciala powodowac u Taty dodatkowego cierpienia. Tata wtedy caly czas spal, byl bardzo slaby itd. Pielegniarka mowila, ze juz nic nie da sie zrobic.
Dzis Tato mial apetyt, zjadl z ochota wiele dobrych rzeczy, jest troszeczke silniejszy. Leki dopasowane przez lekarza HD sluza Mu.
Jak zawsze z ogromna wdziecznoscia przyjme kazde slowo, dziekuje najmocniej!
Pytanie nie do mnie, ale się wepchne
Sprawdzanie morfologii ma największy sens albo jeśli planowane jest jakieś konkretne leczenie albo w trakcie leczenia. Tak więc wg mnie Mama zrobiła bardzo dobrze rezygnując z „kłucia” Taty.
Beata75,
To co napisała missy, nie robi się morfologii dla ciekawości, nie robi jej się często bo u tak chorych osób każda kropla krwi jest na wagę złota. Mi tylko chodziło o to, że mogły byc w danej chwili spadki pierwiastków i kroplówka podniosła te parametry na daną chwilę i stan taty się poprawił, tato został nawodniony i też polepszył się Jego stan ale nie kłujemy pacjenta żeby to ciągle sprawdzać jak jest i czy jest dobrze czy źle.
Tata stracil wage (z oczywistych wzgledow, ktore rozumiem), miesnie zaczely rowniez zanikac (nie chodzi od wielu tygodni, od kiedy upadl i nastapilo patologiczne zlamanie kregoslupa), ale Jego lydki znacznie sie roznia rozmiarem. Nie ma opuchlizny, prawa lydka jest po prostu chudsza, jakby miala mniej miesni. Co moze byc powodem?
Mama twierdzi, ze nie ma roznicy w temperaturze, ani w wygladzie lydek. Nie ma sladu obrzeku.
Dopatrzyla sie Mama rowniez tego wyniku:
13.12.17 PSA 0.894
Czy to wyklucza raka prostaty?
[ Dodano: 2018-01-06, 12:59 ]
Mam zdjecie morfologii z pobytu Taty w szpitalu, jest wyrazne, wiec zalaczam. Czy jest tam cos, co powinnysmy z Mama wiedziec?
[ Dodano: 2018-01-06, 13:06 ]
I druga strona wynikow
Dopatrzyla sie Mama rowniez tego wyniku:
13.12.17 PSA 0.894
Czy to wyklucza raka prostaty?
Taki wynik na 99% wyklucza raka prostaty.
Ten jeden procent, to sytuacje wyjątkowo niekorzystne, gdy PSA jest zaniżone poprzez stosowania leków na łagodny przerost prostaty (BPH), a które to właśnie wpływają na poziom markera PSA. Jeśli tata nie był leczony lekami zawierającymi finasteryd, to taki poziom jak zmierzony w badaniu jest zdecydowanie w normie.
Pozdrawiam
Armands
_________________ Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum