Wlasnie otrzymalam wyniki badan ROMA i wyglada na to ze mam podwyzszony marker HE4= 74.9 pmol/l, moje CA-125 jest jednak w normie.
Wartosc prawdopodobienstwa ROMA 16.99%.
O mnie: mam 34 lata i mam w tej chwilizalozona spiralke jak metoda antykoncepcji.
Nie mam dzieci.
W mojej rodzinie jest rowniez historia raka jajnika i szyjki macici (moja babcia).
Czy moglibyscie mi panstwo powiedziec czy powinnam sie martwic i natychmiast isc do lekarza?
Mialam wyjechac na miesiac czasu i nie wiem czy to przelozyc.
Jakie sa nastepne kroki w takim przypadku?
Wartość testu ROMA wynosząca 7,4 lub więcej dla osób przed menopauzą oznacza wysokie ryzyko wykrycia nowotworu złośliwego.
sweetnati napisał/a:
czy powinnam sie martwic i natychmiast isc do lekarza?
Mialam wyjechac na miesiac czasu i nie wiem czy to przelozyc.
Moim zdaniem podany przez Ciebie wynik wymaga wizyty u lekarza w możliwie nieodległym terminie,
optymalnie w ciągu najbliąszego tygodnia lub dwóch, wobec czego wyjazd na miesiąc i umówienie się na wizytę po tym czasie wydaje się być zbyt odległym terminem.
sweetnati napisał/a:
Jakie sa nastepne kroki w takim przypadku?
Przedstawiono je w aktualnych Zaleceniach (2013 r.), od str. 299.
Skierowanie na odpowiednie badania powinien wystawić lekarz onkolog, do którego powinnaś się zgłosić możliwie szybko.
Nie jest potrzebne skierowanie, wystarczy umówić się na wizytę.
Pozdrawiam i witam Cię na forum.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum