Witam
Od 4 dni mam powiększony węzeł chłonny na szyi niedaleko ucha, jest twardy, boli i raczej się nie przesuwa. Robiłam morfologię OB 11 pozatym wszystko w normie, lekarz robił mi usg tarczycy i poprosiłam go żeby prześwietlił mi tego węzła i taki mam opis,
'" Wzdłuż przebiegu naczyń szyjnych oraz w okolicy podżuchwowej prawej kilkanaście(pakiet)węzłów chłonnych powiększonych o prawidłowej echostrukturze ale także z patologicznym obrazem USG".
Robiłam prześwietlenie żębów bo myślałam że to od ósemki ale nic nie wyszło n azdjęciu.
Jak myślicie co to może być.
annaolak25, czy przepisałaś słowo w słowo wynik USG?Coś dziwnie brzmi jak dla mnie:
Wzdłuż przebiegu naczyń szyjnych oraz w okolicy podżuchwowej prawej kilkanaście(pakiet)węzłów chłonnych powiększonych o prawidłowej echostrukturze ale także z patologicznym obrazem USG".
Czy lekarz podał rozmiar węzłów?
Czy przeszłaś ostatnio infekcje?Jak Twoje samopoczucie?
annaolak25, no to dobrze, ze się zmniejsza. Jeśliby nie zniknął jednak, powtórz USG za 3 miesiące, ale gdzie indziej, bo ten opis jest do bani - nie ma wymiarów, nie ma opisanych innych węzłów (a przy badaniu szyi chociaż nadobojczykowe wypadałoby sprawdzić).
Zrobiłam jeszcze raz badanie USG u innego lekarza i mi napisał " po obu stronach szyi w rejonie IB-III widoczne węzły chłonne. Po stronie prawej w reg. IB największy węzeł chłonny o prawidłowej echogeniczności średnicy 13mm. W REG. II R WIDOCZNYCH kilka hypoechgenicznych owalnych węzłów do 7-8mm średnicy. Poza tm widoczne mniejsze węzły o prawidłowej echogeniczności.
Zalecenia
kontrola za 3 tyg po leczeniu p/zapalnym.
JAK sądzicie o tym USG.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum