Dostałem skierowanie od pulmonologa na badania tk . Duszności , ciągły kaszel .
Opis TK jaki dostałem .
Dyskretne zmiany włóknisto-niedodmowe w okolicy zachyłków przeponowo-żebrowych .
Poza tym w miąższu płuc zmian ogniskowych nie stwierdza sie.
Nie stwierdza się obecności płynu w jamach opłucnych .
W śródpiersiu górnym po stronie prawej przytchawiczno bezpośrednio poniżej bieguna dolnego prawego płata tarczycy widoczna jest struktura o wymiarach 16x5x31x20 mm ulegająca niejednorodnemu wzmocnieniu pokontrastowemu - węzeł chłonny ? .
Poza tym w obrębie śródpiersia nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych .
W obrębie wnęk płucnych nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych .
Duże naczynia śródpiersia zmian nie wykazują .
Tchawica , oskrzela główne zmian nie wykazują .
Nie stwierdza się zwiększonej ilości płynu w worku osierdziowym .
Narządy miąższowe jamy brzusznej z zakresie objętym badaniem zmian nie wykazują .
Struktury kostne objęte badaniem bez cech nieprawidłowej przebudowy .
Wnioski
Podejrzenie powiększonych węzłów chłonnych ? zmainy tu ? w śródpiersiu górnym po stronie prawej .
W związku z odległa wizytą u pulmonologa poszedłem do lekarza rodzinnego który dał mi skierowanie na chirurgie ogólną ( pobranie materiału do badań ) . Chirurg stwierdził , że oni nie pobierają i powinienem iść do torakochirurga ?
Wynik jest niejednoznaczny dla Radiologa, może to być powiększony węzeł, może być zmiana tu=tumor=guz ale jaki też nie jesteśmy w stanie powiedzieć.
Musisz umówić się na badanie w szpitalu, w którym jest torakochirurg, żeby zrobić bronchoskopię, pobrać trzeba z tej zmiany materiał do badań hist.pat. i dopiero będzie wiadomo czy owa zmiana jest zmianą łagodną czy złośliwą, w tej chwili trudno to ocenić.
darek69dg jeżeli badanie TK wykazuje podejrzenie guza i powiększenia węzłów chłonnych to trzeba to napewno wyjaśnić.
Ja bym z tym nie czekała ani chwili. Jak napisała marzena66 dopiero badanie histopatologicze może dać pewność co do charakteru zmian.
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum